10% туристи по Великден, празни хотели: Кошмарен старт на сезона на Северното Черноморие

Прогнозите за следващите месеци също не са оптимистични
5 май 2021 07:11, Нели Христова
253
10% туристи по Великден, празни хотели: Кошмарен старт на сезона на Северното Черноморие
Снимка: БГНЕС

Кошмарно начало на туристическия сезон по Северното Черноморие. И малкото хотели, които отвориха врати, останаха празни. За великденските празници пристигнаха по-малко от 10% от обичайния брой румънски туристи, съобщава bTV.

Един от петте хотела в Златни пясъци, които отвориха врати за Великден, е общо за 400 души, като туристите през последните дни са били около 50, предимно от България. От утре той ще продължи да работи само с двама гости - възрастна двойка от Германия. На този фон прогнозите на бранша не са никак оптимистични за започващия сезон.

Сред основните туристи, на които разчитат по Северното Черноморие, са румънците. В годините преди COVID-19 за Великден у нас пристигаха около 100 хил. гости от северната ни съседка. Сега са над 10 пъти по-малко.

Една от основната причина, поради които по-младите туристи от Румъния анулираха резервациите си у нас, е 10-дневната карантина на връщане. Както и закъснелите правила за влизане на чужденци в страната, категорични са от бранша.

"Туристите не стоят вързани и да чакат последната минута. За да се организира една почивка, дори от 3-4 дни, си трябва време, за да се стиковат нещата и това нещо обърка плановете", обясни Станислав Стоянов, собственик на хотел.

Така хотелите на север, престрашили се да отворят за Великден, масово са на загуба.  В хотел в курорта "Св. Св. Константин и Елена" заетостта през празничните дни е била 5-6 на сто.

"Фалитите са угроза за много колеги и ги има вече, факт са. Комплексите се превърнаха почти в мъртви градове", казва Филчо Ставрев, собственик на хотел.

На този етап прогнозите са притеснителни и за следващите месеци. Организирани туристи от Германия няма да има преди 1 юли, а за Обединеното Кралство дори още липсва дата за подновяване на чартърите.

"За втора поредна година може би няма да имаме руснаци, заради списъците на вражески държави и подобен тип мероприятия, които никак не помагат на туризма ни", заяви Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

"За съжаление вече е късно да се прави нещо, защото политическата ситуация, която е в България, положението е такова, че няма работещо правителство, което да вземе спешни мерки", смята Филчо Ставрев, собственик на хотел.

Плахите надежди са свързани с туристи от Полша, които се очакват в края на май, както и излизането на България от "червената зона", което да върне румънците по родните плажове. От бранша все по-често се чуват прогнози за по-лош летен сезон от миналата година, която беше рекордно слаба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
39
 
! Отговори
Да фалират преди 3 години
На България не и трябват сервитьори, готвачи и миячи.Строители земеделци ИТ специалисти само така ще излезем от кризата.500 000 хиляди са заетите в този бранш на сто собственика мутри които не плащат .
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бе, на първи май се марширува бе! "работнико, о братко мой ..." къв сезон бе! сезон на ... Боровец, хората ски карат, състезаяния провеждат. на ястребец клекО още не се вижда от снег, 19% хотелите на Закинтос още не са отворили!
48
1
 
57
 
! Отговори
Продажни твари преди 3 години
Отнасят се с българите като с *** като видят някого от мамалигарника.Навсякъде окичили румънски знамена,румънска музика,лигавят им се..българина бива молен да си смени масата дори заради румънци...Да ви изгният хотелите и заведенията дано продажници!!!
47
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Все едно Кипър и Турция да дигат гири на Русия ''....................Селски, неграмотен к*р*е*т*е*н, ... Турция не просто 'вдига гири' на Русия, Турция сваля руски военни самолети, подкрепя азербайджан във войната му със Армения, която се подкрепя от Русия и путин не смее да гъкне срещу Ердоган ... ама от къде да ги знаеш тези работи ти - неграмотния ***.
46
0
 
27
 
! Отговори
И да ,и не преди 3 години
До АнонименПроблемът не е само в цените, най-вече в обноските!
45
3
 
23
 
! Отговори
селянин преди 3 години
до 65и от дека ке ги тражиш бре 30 годин уморихте ората от глад ся се чудите що ората не искат за една салатка от марулка и яйчице да плащат 20 лвпа сезоно е такъв дека марулята я давам на козите
44
18
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важно е да сме първи евроатлантици, да гоним руски дипломати.. Сега и единствените чужденци, които щяха да дойдат, ще заминат другаде. А за българските туристи е ясно. За нас морето е скъпо, мръсно и все още студено. За какво да ходим там?
43
0
 
50
 
! Отговори
Хаха БолмаХя преди 3 години
Тия вместо да свалят цените,дигнаха ги.Ся ревът.Ми ревете бе мушанки.
42
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България спешно имам нужда от умни хора, Герб ги видяхме какво могат, не е много.Трябват млади, образовани хора, неразвалени от комунизъм
41
23
 
23
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Варна и Бургас 11 г гласуват за санкциите на герб срещу Русия.. Все едно Кипър и Турция да дигат гири на Русия.... Нали туризма им от това живее... Българина е мноооого просто същество. Заслужава точно това. Беден мизерен живот като слуша козяк...
40
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хотеливрчетата плачат ,ха сега как ще нахраните държанките си мутреси ! Няма кинти за нови силикончета :)))))
39
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко си замина ... сега министрите на Радев трябва да питате.Може пък по-умни хора да дойдат ... нека бъдем оптимисти.
38
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 4 години бях на почивка във Варна и още ми държи!
37
2
 
76
 
! Отговори
... преди 3 години
Боли ме дедовия. На тия кожодери наречени "хотелиери" е крайно време някой да им обясни в нормалния свят как се прави бизнес. Не може да имаш някаква мизерна мижава плажна ивичка на *** на географията с море може би на 140то място в света и да вземаш цени по високи от топ 3 световни морски курорти. В БАЛИ излиза по 110лв на ден на човек цялото преживяване - хотел, храна, транспорт, плаж, развлечение. Тук видиш ли 70лв ти е ШЕЗЛОНГА С ЧАДЪР! Айде сега стойте гладни и да ви мухлясат хотелите!
36
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
рашките най-учтиво канят Плевнелиев да изиграе един казачок.
35
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така трябва да е.Има епидемия...
34
11
 
27
 
! Отговори
66 преди 3 години
БГ е в червените зони с този КОВИД.Какъв туризъм искат.Когато имаше протести срещу тези велики управници хората от туризма над 300 хил. ги нямаше.Протестираше само София и то по- образованите.Работата бе изпусната поради липсата на ваксини и организация за ваксинирането.Сърбия е ваксинирала на д 3.5 млн. население.Ако и ние бяхме така сега нямаше да сме в червената зона.А и колко хора нямаше да умрат.
33
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко бе, нещата ще се оправят, все пак е още началото на май. Юни, юли и август ще е фраш, така, както беше и миналата година..
32
4
 
45
 
! Отговори
Турист преди 3 години
Докато не съборите поне половината хотели-кооперации по Черноморието, няма да има туристи. Всички ходим в Турция и Гърция - там наистина почиваш , а не се пазиш от пияндурниците руснаци и други запъртъци.
31
1
 
51
 
! Отговори
Мангър преди 3 години
Да ама друг път ще се оправят никога защо ли ами мнооо яасно.1лт вода 5лв родни цени...Една баничка 2лв никъде не е така.Това са алчни нагли мутри правят си какво то искат..И искат пари от държавата най нагло..*** държавата..И те им дават а сега пак да им дават..В Турция 4 пъти по евтино и обноски като все едно виждат Ердоган само къде не ви целуват ръцете..тук *** отношения и то на такива луди пари ега не видят бял ден..тия Алчници..