Можем ли да разберем дали телефонът ни е подслушван?

Коментар по темата на експерт по киберсигурност
1 юни 2021 21:52, Екип на Bulgaria On Air
54
Можем ли да разберем дали телефонът ни е подслушван?
Снимка: Pixabay

Скандалът с подслушванията: Как да разберем имаме ли "шпионин" в телефона? Колко защитени са машините за вота? Какви проблеми би решило машинното гласуване?

"Служебните команди, които се изписват със звездичка, ги имаме в 99% в случаите в телефоните. Това просто са кратки пътища, по които да ги извикате. Обикновено, ако ги няма там, представляват команди към мрежата, за да видите дали нямате някакво пренасочване, което сами сте активирали - към гласова поща или друг телефон", каза експертът по киберсигурност Спас Иванов в студиото на "Денят ON AIR".

Той отбеляза, че в повечето случаи подслушването на мобилните разговори става по един елементарен начин, като има два вида. Единият е със съдействието на операторите, другият - без.

"Когато става въпрос за този вариант със съдействието на операторите и това е законно направено, няма никакъв начин да го разберете, тъй като нещата се случват на съвсем различно ниво", добави още експертът.

Иванов подчерта, че когато става въпрос за подслушване без съдействието на оператори - чрез измамни клетки и специални подслушващи устройства, е намесена много скъпа апаратура.

"Ако ни е подслушван телефонът, няма как да разберем. Има варианти, в които може да ви инсталират код и да сложат специално шпионско приложение. Възможността да разбере някой дали има такова приложение зависи от IT културата на потребителя", посочи още той.

"Има софтуери и готови интелигентно направени приложения за родителски контрол. Горещо ги препоръчвам. Децата нямат все още социално формирано Интернет поведение, за да сме спокойни, че когато им дадем телефона, те ще знаят какво правят", каза още експертът по киберсигурност пред Bulgaria ON AIR.

Иванов коментира, че при съмнения за професионално подслушване можем да подадем молба в службите и да проверим дали това е истина.

Относно това дали има ли възможност за манипулация на изборите, гостът посочи, че всяка една система може да бъде манипулирана.

"Първо - тези манипулации, за които се споменава в публичното пространство, се отнасят до един друг тип машини, които са свързани в Интернет. Нашите машини не са свързани в Интернет. Всяка една машина се явява електронна урна", добави експертът по киберсигурност.

"Купеният вот няма как да го решим само с машините, трябва да се вземат предвид и някои други неща", категоричен е Спас Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статията, за пореден път, всъщност нищо не съдържа. Кош общи приказки.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоа нищо не казА.
25
2
 
14
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Подслушван ли е телефонът Ви? Отговорът е ясен винаги. ДА! Подслушвачите са Майкрософт, Алфабет и Ейпъл. И Вие поне 100 пъти сте се съгласили с това. Какво още има да се проверява? Ако някой не е съгласен с мнението ми - да си прочете споразуменията с тези бандити и ще се убеди в това. И не си мислете например, че като изключите местоположението си телефонът непродължава да го изпраща. Или пък, че като изключите бисквитките на браузъра, той не ги записва.
24
0
 
0
 
! Отговори
Поп Грую преди 2 години
$идни, в Русия съм, в Русия съм...
23
15
 
3
 
! Отговори
oтCиднейAв$тралия преди 2 години
Експерта в статията греши че не можеш да разбереш дали те подслушват чрез фалшива клетка. Може по 2 начина, единия е с проверка през втори телефон. Явно каквато държавата такива и експертите и бисерите.А за другото, аз съм си отключил бутлоадера и съм инсталирал чист андрод опен сорс ЛинеагеОС имам пълен контрол върху всичко и съм роот който скривам за банковите приложения за да работят. Ама тия неща не са за агрономите тук.П.с. работя за австралйския говермент, секретни ИТ проекти интересни
22
8
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Вярно, че подслушването е навсякъде и си го знаем, но товарите ни го демонстрират чрез разни спадове.. Е тва е многото гадно. От БСП само ни подслушват.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми да не е само пък тук. Четат ти какво си написал и ако не отговаря на желанията на шефа на сайта те трият като едното нищо. Всички сайтове са така. А иначе по конституция имаме свобода на словото. На думи.
20
1
 
11
 
! Отговори
SS преди 2 години
Повечето смятат мобилния тел за голям приятел заради функциите и нета.Всъщност той ви е най големия враг. Чрез него могат да ви подслушват или следят навсякъде.И повярвайте всичко се следи и подслушва. Какво да направим за да не ни подслушват ли ? Не правете нищо ! Ставате оперативно интересен !
19
0
 
0
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Тва Бау е много важен, эа да го подслушват на световно ниво от всички служби и агенции
18
1
 
2
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Още по въпросите, които ми зададе събеседникът познавам, чий човек е този. Винаги ми пращат някой случайно да ме срещне, пита и т.н. Не е вярно, че не разбирал някой си, че е подслушван. Изобщо не е вярно!! Всеки, с когото говоря е специално пратен, със специални въпроси. След първото изречение, не може да каже нищо. Не е инструктиран. Не може да поддържа разговор.
17
1
 
3
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Чудя се как да разбера кога телефонът ми не е подслушван. Това, че непрекъснато съм подслушван го знам. Моля тези, които ме подслушват да не ми го натрапват, аз знам, че постоянно ме подслушват и затова като имам да си върша моя лична работа, никога не нося телефон у себе си и се отдаличавам на голямо разстояние.
16
0
 
1
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Ох, това беше цензура, ама тя е следствието на подслушването и следенето.
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЕвалата, един смислен комента след 19 безумни тъпотии. И аз много пъти съм се чудил.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
някой случайно да знае дали млечните жлези на водещата са истински?
13
2
 
10
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Когато пишем в този сайт, преди да вдигне някой поста си, го прочетат и ако не му хареса на Бо*ко го трият, или изобщо спират те да качваш постове. Това не се ли отнася към подслушването и следенето. Просто ти засичат устройството. Няма значение какво е_телефон, таблетки, компютър и т.н.
12
0
 
1
 
! Отговори
Мяу преди 2 години
Оффф
11
1
 
23
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Да слушат бе...Нямам какво да крия.Яд ме е, че клатикурци стават млади пенсионери с по 20 заплати от нашите данъци...Това четете ли го ве ушаци?!?
10
0
 
10
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
бОли маКураДа питам службите дали *** слушат. Те тях си не знаят че мен ли хахаха
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз писах тука преди дни едни истини за служебното правителство и след половин час телефона ми смени фона си от тъмен фон стана чисто бял като на фабрични настройки. Някой следи и дебне. За това сега пиша от един компютър.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избирам един номер и ми се обаждат две жени, едната е българка, а другата не. Българката ми говори, че няма такъв номер. Не знам подслушва ли ме едната и дали нарочно казва, че няма такъв номер.Какво да правя?