Запорират сметки и активи на попадналите под ударите на "Магнитски"

Какви ще се последиците за санкционираните, но и за страната ни?
157

Блокирани сметки, конфискувани активи и забрана да работят с американски банки и системи за разплащания. Това очаква българите, попаднали под ударите на глобалния акт "Магнитски".

Какви ще се последиците за санкционираните, но и за страната ни?

"Задължението на всички субекти, подчинени на американското законодателство, или такива, които попадат под американска юрисдикция, е да нямат трансакции с тези лица", заяви преподавателят по европейско право Христо Христев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Санкциите обхващат също така близки и бизнес партньори на санкционираните. Могат да се разпрострат и до банките, в които имат сметки",

Според Христев финансовите операции на санкционираните български граждани ще бъдат силно ограничени. Ако искат да развиват някаква икономическа дейност зад Океана, ще трябва много внимателно да прикриват самоличността си.

Eкспертът е категоричен, че процедурата е надеждна и не може да бъде политически мотивирана. На същото мнение е и бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

"Не е политически актът, въпреки че са замесени политици. Истината е, че са взети мерки това да бъде изцяло правно действие. То стъпва на закон, на процедура. Очевидно внимателно е премислено да спази процедурата за едно правно действие. Смятам, че той е с отворен край. Ще има продължение", коментира тя.

До момента санкциите срещу тримата български граждани са най-мащабните въз основа на глобалния закон "Магнитски". Така България се нареди до страни като Саудитска Арабия и Китай.

Целта на закона "Магнитски" е противодействие на злоупотребата с човешки права и на корупцията, чието разрастване застрашава стабилността на международната политическа и икономическа система. Той е кръстен на Сергей Магнитски, който умира в руски следствен арест, след като разкрива данъчна измама, чрез която руски държавни служители на практика са откраднали бизнеса на един от неговите клиенти.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кой ще плаща за протести?
38
7
 
13
 
! Отговори
тути фрути преди 2 години
Сега Боко и Шиши не са се познавали.Абе събирали са се двамата от време на време да гепат некой милион ама това е друга бира.
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Системата суич ли беше никой не иска да я ползва вече . Да ползват само крипто .От догодина могат и дигитален юан да ползват.
36
10
 
6
 
! Отговори
Ало преди 2 години
Боко и Гешев са при Херо Мустафа в Американското Посолство...Херо: "Конграджулейшън,Конграджулейшън Санкции..." Боко: Ааа,Торта Сахер,Сахер...Херо: яж,Боко торта Сахер за 4 милиярда дето си спестил,а за "Братиньото" ти Импийчмант!!!
35
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй , тъй другаре русофили.Не ги е срам САЩ!Да се пукат от яд!В Русия пък , корупцията е начин на живот! Трябва да вземем този "светъл" пример извисил Русия до "висотите" на Сомалия и Никарагуа и Мозамбик.Завиждайте западняци! Нъц ..нъц..
34
0
 
18
 
! Отговори
И не само това преди 2 години
И бизнес парньорите ти не трябва да имат бизнес зад океана, както и да ползват американски компании. 90% от банковите услуги минават през американски провайдъри и банки, т.е. освен кольо, който държи кръчма на морето, никой друг не може да ти бъде бизнес партньор.
33
2
 
12
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Процедурата е надеждна... каза гусжа Елена Поптодорова и започна да си маже лицето с крем за бръчки.
32
2
 
8
 
! Отговори
Bp преди 2 години
Актът не е политически, въпреки, че са замесени политици. А нима в такива актове като корупция и нарушаване на човешките права може да си го позволи друг, освен политик от ДС.
31
12
 
7
 
! Отговори
До №16 - emigrant-a преди 2 години
САЩ и нормалност? Моля ти се, извади си главата от г-----. Там е всичко друго като лицемерие, егоизъм, егоцентрисъм и др., но не и нормалност.
30
11
 
10
 
! Отговори
Ъъъъъ преди 2 години
А нощните шкафчета ???? Или те са си ок.....
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 години
До 2лупИ аз това се чудя. Сега пак ли ние, данъкоплатците ще трябва да платим масрафа на Мавродиев и Сие? Време е тези хора, които отпускат такива заеми на спорни личности да понесат отговорност.
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще пипа злато когато златодобива е даден на концесионер и златото се изнася
27
7
 
5
 
! Отговори
Защо,защо... преди 2 години
ако чак сега ???? Явно някой не иска чрепа на власт....а имаше реални шансове....
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Eee, сега как ще се финансира blitz.bg
25
5
 
5
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 2 години
БОЙКО СЕ ПРЕКРЬСТИ ПРЕД СЕБЕПОДОБНИ И СЕ ЗАКЛЕ ЧЕ КЮЛЧЕ Е ДОКОСНАЛ НО НЯМА ОТПЕЧАТЬЦИ
24
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големи кахъри ме налегна'а, да мисля к'во шъ праят Божков-черепа и Пеевски-шиши! Ми то, има чалъм, шъ танат политици уа! Ората, народът ги аресвъ, убичъ ги! Шъ ги избирът, да станат баш бакан черепа и главен прукурор шиши. Тогаз шъ опраят и България уа!
23
11
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Българско лято ли им бърка на всички?Ако да,значи ще гласувам за тях.
22
4
 
5
 
! Отговори
Bp преди 2 години
Техните кюлчета и евразия в български и американски банки ли са? Те си изнасят парите в ОФШОРКИ, и всички знаем къде са. Дано тях да сте запорирали!!
21
4
 
12
 
! Отговори
АсоциаленПримитив преди 2 години
Яко запор, бой и работа в трудов лагер. Така я видждам аз справедливоста, другото са постановки.
20
7
 
23
 
! Отговори
ами да преди 2 години
Да се надяваме, че както през 1918 година след световната война, когато Американския президент се застъпва и за териториалната цялост на България и я спасява от това да бъде разделена между Сърбия, Румъния и Гърция (както искат великите сили, вкл Русия), така и сега с тяхната интервенция ще последва чистка на корумпираните руски проксита в България които унищожиха тази държава. Най-вероятно нашите ще намерят заобиколна схема, но надеждата умира последна.