НЦЗПБ: Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител!

Служители с отворено писмо в подкрепа на пенсионирания професор
8 юни 2021 18:21, Петя Славова
180
НЦЗПБ: Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител!
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Проф. д-р Тодор Кантарджиев е незаменим лекар, учен, учител и организатор. За девет години като директор той изгради новия облик на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Превърна го в жив организъм". Това пише в отворено писмо от служителите на центъра в подкрепа на професора, адресирано до президент, премиер, здравен министър и партийни централи.

"Ние, работещите в Националния център по заразни и паразитни болести изразяваме дълбокото си възмущение, недоумение и несъгласие с неочакваното освобождаване на проф. д-р Тодор Кантарджиев от поста директор на НЦЗПБ", се казва в писмото.

Още по темата

Там пише още, че отсъствието му без никакво съмнение, ще доведе до затруднение в изпълнението на редица ключови национални и международни ангажименти на НЦЗПБ.

"Ще бъде забавено изграждането на единствения по рода си Център за компетентност в областта на инфекциите и имунитета, както и на десетки научно-изследователски проекти“, казват служителите в НЦЗПБ. Те посочват още, че овладяването на пандемията в настоящия момент се дължи до голяма степен на неговите изпреварващи решения, разумни съвети и навременни действия. "Той и екипът му откриха британския вариант на коронавируса на наша територия и сигнализираха за него седмици преди третата вълна на Ковид-19. Проф. д-р Кантарджиев е човек, който не бяга от отговорност, който взима непопулярни решения и казва истината такава каквато е, поставяйки на първо място грижата за здравето на хората и националния интерес", пише в писмото. В него освобождаването на професора от поста се определя като ненавременно, неадекватно и неконструктивно.

"Това неоснователно уволнение, маскирано като законно пенсиониране, е опит за намесване на политиката в една надпартийна научна и академична институция! Настояваме проф. д-р Кантарджиев да бъде възстановен на поста директор на НЦЗПБ в името на науката и за доброто на хората!", завършват служителите на НЦЗПБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
2
 
! Отговори
Hahaha преди 2 години
Няма незаменими герПаджии! Като е незаменим, да си направи частна практика.
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като е толкова незаменим, ще си намери работа, да не го мислим. Ама да се окаже, че не никак незаменин и скъпоценен.
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незаменими хора няма. От тези 2000 дето протестират, ако няма добри специалисти, то егати центъра. Това показва и как е управляван. А ако пък всички са добри специалисти, то тогава как не могат без Кантарджиев?Друг е въпроса дали трябваше набързо да го махнат.
85
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незаменими хора НЕМА.................както казват в Шоплука!!!!
84
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най- важното е,че уволнението е незаконно и ще падне в съда на основание ,,зроупотреба с власт,,.Стойчо уволнява по кодекса на треда от 1970 година( навършване на пенсионна възраст). Този член е отменен преди повече от 30 години.
83
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имах един приятел викаше много обичам да лижа пиче и да пия бира.
82
5
 
10
 
! Отговори
Харизан преди 2 години
Да би мирно седяло, не би чудо видяло !) Кой го накара да се завира в тази НОЩ, чиято основно функция бе да плаши населението. И хич не ми се вярва, че го е правил без пари, само от камбанарията на великите си познания. Да си беше седял като класа специалист ! Човек винаги трябва да помисли и за последствията от постъпките си. Няма да умре от глад, споко ! Може да се пробва в частна клиника, не го ожалвайте.
81
3
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Всички НОЩници са незаменими,мда..
80
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Път на младите да си гледа пенсията...ако го поканят в частна клиника нека работи ЧОВЕКА
79
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите нямат друг начин за действие освен реваншизъм...
78
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сталин навремето е казал -Няма незаменими хора.
77
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде спрете се!!! Да не е умрял?!? Само за умрелите или добро, или нищо! Нокой не е незаменим!Този ръсеше заплахи и простотии,дрънкаше глупости за домати и лимони,бисерите му конкурират физиономиите които правеше!Оставете човека на мира,забавен беше и забравях за абсурдите
76
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да го върнат означава да признаят грешката си...Няма, как да стане това при комунистите...
75
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свърши ми водката! Много лошо! Отидох да си купя нова! Добре че ми остана още доматен сок! Съдържа ликопен! По "мъдрите съвети на (пияница) професор доктор Тодор Ментраджиев така се бори коронавирусната инфекция! Абе стига сте ни занимавали с тая пенсия бе!!! Учените наскоро откриха лекарство за Алцхаймер!
74
8
 
11
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
Стига глупости!"Ревете" една група,възпалзвала се годи от доброто отношение на шефа.Хайде отговорете ми,как специалист по гъбичките,е най-великия по инфекциозни болести.Бидейки герберастки представител,сега герберастите ви"подкокорасват" да се излагате.Просто е навършил пенсионна възраст,и трябва да освободи началническия пост.Колко сме прости българите.
73
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той и фикуса в къщи диша, без да знае за съществуването на професори.Дали да не му предоставя клавиатура, да сподели житейска мъдрост в форума?
72
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя сеяндур и ония двамата трябва да се обесят. Помните ли какво казваха преди да ни налазат прокажените. Нема куРона нема куРона. Докато не започнаха да се прибират прокажените а оная захаросаната прати за белите от столипиново рейсове на границата да ги закарат в пловдив. Вместо да затворят границите и да спрат полетите тримката от така наречения щаб ни заклаха. Трима мои първи приятели починаха от ковид. Благодарение на този пулявия и онези двамката шиваняци. мамкаимсеяндурскадебна.
71
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малки хора не могат да си представят мащабите в които може да създава професор с такава биография и академичен опит. На такива се крепи световния авторите на разни учреждения, те са и визионери, и администратори и мотиватори на бъдещи работници в сферата на която са посветили живота си. Служебен полит коректен бюрократ, винаги ще е завистлив, по отношение на такива. Защото такива мащаби, на такова ниво, дори и назначен за началник, няма да постигне. Но да излее мерзостта си може.И го направи.
70
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Д-р Кантарджиев е професор, светило в своята област, с 33 г. професионален опит. Беше член на Националния щаб за борба с Ковид 19. Има научни публикации, уважаван специалист. Д-р Кацаров, доколкото си спомням, след завършване на висшето си образование стана активист на СДС, беше кмет на Дупница и сетне е заемал административни длъжности.Сигурно са обменили думи по някакъв повод и д-р Кацаров го е пенсионирал, забравяйки че професорите се пенсионират на 68 г. и че той по-скоро ще излезе в оставка
69
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама то човек не знае като му се затваря една врата,дали не се отваря по-хубава.Незаменими няма и не за друго,а защото всеки ден ти е подарен,ама повечето хора не го осъзнават!Ето за пример Милен Цветков.Спазва закона,чка на червено и хоп....Никой не знае кой до кога е!!!!Затова професорът да си тръгва с достойнство и да не съжалява!Животът е миг!какво са 70 80 или 100 години за вселената?Еднодневки сме!Угаждайте си и се радвайте.Каквото видите и каквото хапнете-това е живота!