"Грийпийс" призоваха за съхранение на водните ресурси

Природозащитниците с акция
7 юли 2021 16:53,
17
"Грийпийс" призоваха за съхранение на водните ресурси
Снимка: "Грийнпийс" - България

Снимка: "Грийнпийс" - България

Призив за съхранение на водните ресурси в сърцето на българската въглищна индустрия – комплекса „Марица-изток“. Природозащитниците от организацията „Грийпийс“ - България влязоха във водите на язовир „Овчарица“ и разпънаха банер с послание „Избирам водата“. За да поддържа енергийната система охладена, язовирът се захранва от две реки.

От организцията съобщават, че водните ресурси в Източномаришкия речен басейн са застрашени в резултат от огромните количества вода, използвани за охлаждане в енергетиката, както и от задълбочаващите се климатичните промени.

Данните са от новия научния доклад „Неутолимата жажда на енергетиката“ на организацията, създаден съвместно с учени от университета в Лайден, Нидерландия. Това е и поводът за демонстрацията.
Настоящата национална политика за енергетиката, която предвижда запазване на въглищни мощности отвъд 2030 г., предразполага към продължаващ значителен натиск върху водните ресурси в района, категорични са от „Грийнпийс“ - България.

От там поясняват, че в източната част на Маришкия басейн са съсредоточени 90% от електропроизводството от въглища в България.

„В същото време се очаква той да бъде сред най-силно засегнатите от климатичните промени в цяла Европа. Тази тенденция несъмнено би застрашила сигурността на електроенергийно производство, но също така би увеличила конкуренцията за вода между местните потребители, селското стопанство и друга промишленост в този икономически добре развит регион на България“, коментират природозащитниците.
 
„Енергийната политика на България в момента е политика на бездействие и празни надежди. В нея няма ясен срок за спиране на използването на въглища и справедлив преход към производство на енергия от слънцето и вятъра. Предстоящите избори биха могли да се превърнат в отправна точка за реформа в енергетиката, но за целта е необходимо политиците да предприемат смели действия, а избирателите активно да ги изискват и след датата на вота,“ коментира Меглена Антонова, ръководител на кампаниите на „Грийнпийс“ – България.
 
„Продължаващата експлоатация на комплекса „Марица-изток“ в бъдеще може да предизвика сериозен воден недостиг в два от притоците на р. Марица: пряко в река Сазлийка, а в река Тунджа – чрез отклонението, което поддържа непрекъснатата необходимост от вода в яз. „Овчарица“ за охлаждане“, категорични са от „Грийпийс“.
 
„Много региони вече изпитват недостиг на вода за електроенергийно производство поради климатичните промени — тенденция, която вероятно ще се запази. Конкретно по отношение на река Марица, промените в климата до 2050 г. понижават още повече минималния воден отток през сухите месеци. Това предвещава висок риск от суши и ниско наличие на вода не само за производство на енергия, но и за битови, селскостопански и други индустриални нужди. Ако използването на изкопаеми горива продължи и в бъдеще, това само ще подсили тази тенденция. Определянето на крайна дата за използването на въглища за производство на енергия е най-важната политическа стъпка за разрешаване на този проблем“ заяви д-р Ранран Уанг от изследователския екип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Енергетик преди 2 години
И тая вода като охлади парата в кондензаторите на ТЕЦ изчезва ли, нали пак се връща там от където е взета, със същия химичен състав! (не се замърсява). На тези не знам какви нaивници трябва да им се връзват!
6
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Едва около 30% от повърхноста на планетата е суша. Всичко останало е вода. Какво искат да кажат тия юнаци с тези акции??? Демонстрират невежеството си, или потготвят "населението" за нова цена на водата?
5
2
 
11
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Акция на богаташки деца-безделници незнаещи с какво да си запълнят времето!
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе защо не хванете, вместо тия глупави акции, да се завържете пред епъл или някой подобен, че преди телефоните им живееха по 4-5г., а сега по максимум 1-2 и после всички суровини наново. Или някой друг производител на уреди, че повечето вече едвам се ремонтират, а на 3-5г. са за ***, а в тях има пластмаса и изхабена вода за изработка, колкото за торбички и пластмасови чаши за 50г. напред.А да... те тия "даряват" на фондацийките.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не отидат да протестират пред НЕСТЛЕ тогава? Те са едни от най-големите крадци на вода по света
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е "Грийпийс"?
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а би трябвало избора да е вода или ток.