Две фирми, събиращи такси от името на АПИ, са с комисионна от 57 млн. лв.

Без винетките агенцията няма да може да се издържа
8 юли 2021 11:47, Анисия Иванова
30
Две фирми, събиращи такси от името на АПИ, са с комисионна от 57 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

"Според нашите изчисления, ако хипотетично извадим винетките за леки коли от Националното тол управление и то продава само тол такси, приходите няма да са достатъчни дори за заплати, да не говорим за строителство на нови пътища – то просто няма да може да се издържа с приходите от този обхват и цени“.

Това каза пред Нова тв зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов. Той  информира, че има спад на приходите от винетки и тол такси.

"От началото на годината постъпленията са в размер на 205 млн. лв. За да стигнем приходите от 2019 г., които са били в размер на 392 млн. лв., до края на настоящата година трябва да съберем над 185 млн. лв.“, посочи той. Спад на приходите с над половин милион лева е отчетен и през миналата година, независимо, че това е първата година, в която товарните коли заплащат тол такса.

Според заместник-министъра Националното тол управление има лош мениджмънт и сериозни пропуски. За пример посочи, че едва преди седмица служебното правителство е входирало правилник за дейността на службата.

Фрапиращо е, че няма звено, което да контролира изпълнението на всички договори. Той напомни, че освен за изграждането на тол системата за 180 млн. лв., са сключени и още 27 договора за 46 млн. лв. с фирми за най-различни дейности.

Зам.-министър Христов опроверга твърдението на бившия ръководител на Националното тол управление проф. Олег Асенов, че наличието на частни фирми посредници, които да събират таксите, е европейска директива. „В директивата няма записано изискване за частни фирми посредници, там е задължително да имаме структура, която да приеме плащането и това може да е Агенция „Пътна инфраструктура“, категоричен бе зам.-министър Христов.

Той напомни, че за последните 2 години двете фирми посредници, които в момента събират таксите от името на АПИ, са получили чиста комисионна от 57 млн. лв. Според заместник-регионалния министър е скандално, че двете фирми са избрани без обществена поръчка. „Проф. Асенов твърди, че двата национални доставчика продават винетки и тол такси в 9000 обекта, но това не са пунктове, които са изградили със собствен персонал, а частни обекти като бензиностанции и др.“, посочи още  Христов.


30
Още от Общество
Да пазаруваш без стрес в преследването на акции в dm - възможно ли е?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
5
 
! Отговори
... преди 2 седмици
До Анонимен Аз лично, а повярвай ми пътувам много памдемия 2021г не виждам. Я виж само по пътя за морето какво е. Там сто процента има игра, в която тежкотоварните да не плащат. Няма как иначе.
27
1
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 2 седмици
До АнонименИзобщо не е вярно, че имаме няколкостотин км. тол-път. Почти всички пътища са с винетка!
26
0
 
7
 
! Отговори
Ванката преди 2 седмици
Над 300млн. е само издръжката на толаджиите - абсолютно грешни пари, видя се, че и за техните заплати не стигат даже, пък кво остава ремонти да чакаме. А тези тол-такси спокойно можеха да се вмъкнат в ценат на горивото, както акциза - хем щеше да е справедливо за да плаща, който полва пътищата, хем нямаше да иму нужда от камери, екипи, ***, автомати за продажби...
25
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 2 седмици
Пенсионното и здравната каса реват, че малко работят и се осигуряват, Тола реве, че малко винетки се купуват и какво излиза? Че за всички системи проблема са малкото останали данъкоплатци, но приоритет си остават пенсионерите, държавните служители и ромите. Сега очаквайте нова такса за МПС-та за да се компенсира малкото данъкоплатци като се обложат малкото налични с още повече данъци. Дано да стигнат за още 4-5 хиляди служители на БГТРОЛ!
24
3
 
2
 
! Отговори
пенсионер преди 2 седмици
Министър цяла зима и пролет се занимавахме с корона висрус как искаш да събереш приходи като 2019??? Седни си слаб 2!!!
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 15 "Попитай идолът ти Бойко Банкянски." На мен "Бойко Банкянски" не ми е никакъв, камо ли "идол", но по интересното е какво общо има той с това. Забелязан е някъде с Ламборгини или Ролс Ройс ли? Ако да, сподели къде с какво и т.н..
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 14 "Да бе, сега не можело да има милиарди, че била отскоро системата, ама когато симпатичният ви дебел вожд от ромски произход от село Банкя плещеше за милиарди не се провикнахте да го поправите?" С други думи, ти си няасно, че плещиш глупости, но трябваше да изтролиш и затова написа за "милиардите" :))) А милиарди пак могат да се събират: ако станат повече тол пътищата и за дълги години.
21
0
 
10
 
! Отговори
ала бала преди 2 седмици
Ама 4е интересна работа.А на кой ли са тези фирми-още по-интересно.А най-интересното е ще се слу4и ли нещо или и тук както и за др.поръ4ки е имало само един у4астник,а главният прокурор как не е забелязал-безкрайно интересно нали?
20
1
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 2 седмици
Смях! Бойко пак си напълни джобовете!
19
2
 
5
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 седмици
Винетката е незаконна! Довиждане, довиждане, довиждане....
18
0
 
9
 
! Отговори
аз преди 2 седмици
57 милиона............ това са 5 километра магистрала по цените на разБойко.
17
1
 
11
 
! Отговори
преди две години преди 2 седмици
"ТОЛ-а е печатница за пари, изкарвайте си пари. Защо го инвестираме това. Не може само да бъркаме у готовите пари на приходните агенции.".Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на поредното си видео, споделено в социалната мрежа Фейсбук, заснето докато шофира по изграждането на АМ "Европа". В джипа, шофиран от премиера, са регионалният зам.-министър Николай Нанков и вицепремиерът Томислав Дончев. Мдааа, печатница е, но за няКОЙ!
16
2
 
8
 
! Отговори
Още ли преди 2 седмици
копувате винетки роби?? Вожда ви не!!!! За това няма пътища. И сините зони и винетките са абсолютен рекет не се използват за инфраструктура, но тъпите Роби ги лъжат че по света се плащат винетки такова нещо няма, и хората там имат пътища тъпи Роби вашия вожд не си плаща винетка не си плаща застраховка абсолютно нищо тъпи Роби Пак ли ще гласувате за вашия вожд тъпи Роби
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 12Попитай идолът ти Бойко Банкянски.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да бе, сега не можело да има милиарди, че била отскоро системата, ама когато симпатичният ви дебел вожд от ромски произход от село Банкя плещеше за милиарди не се провикнахте да го поправите?
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Колко ли от тия милиони са отишли в чекмеджето?
12
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 11 "... кой нормален бизнес ще купи коли за по половин милион ?" Не ги купват бизнеси а лица, които имат бизнеси. На някои кефа им е в притежаването на имоти, на някои във високите скорости. Предполагам не се питаш дали има богати хора, които купуват скъпи имоти ....
11
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 5 "Къде са милиардите от тол такси, за които говореше Борисов?" Как може да има "милиарди от тол такси" като имаме няколкостотоин километра тол път и системата е пусната наскоро? Жалки сте.
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
'' После, кои били тия дето карали коли за по 200 хиляди евра '' ......................... кой нормален бизнес ще купи коли за по половин милион ? ... Такива коли в България и Русия се купуват само с окрадени държавни пари.
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Г-н зам менестър много се гепи това е истината. Как при Бай Тошо се страеше без да има винетки и се подържаше перфектно? Сега се краде яко от народа и парите потъват в частните фирми без ефект. Още ли ще скубете народа с винетки? Поне ги намалете.