Експерт: Афганистан е най-големият резил на САЩ след Виетнам

Обучената от САЩ армия сдаде властта, дори без шамар
23 авг 2021 08:44, Елка Василева
52
Експерт: Афганистан е най-големият резил на САЩ след Виетнам
Снимка: архив, БГНЕС

„Какво наблюдаваме – без никаква съпротива обучената от САЩ армия на Афганистан сдаде властта, дори без шамар. Това е най-големият резил на САЩ след Виетнам“. Така коментира ситуацията в Афганистан арабистът и преводач Мажд Алгафари.

Още по темата

По думите му американците буквално са подарили много оръжия на талибаните, а сега от това ще страда афганистанският народ.

Начинът, по който САЩ напуснаха Афганистан, е пълен позор, смята арабистът.

Според него държавата ни не е подготвена за задаващата се бежанска вълна от Афганистан.

„Ние ще сме транзитна държава. Харчим за тях пари за временен престой и ги подаряваме на запада, вместо да ги използваме като работна ръка“, смята Алгафари.

Той обаче признава, че е трудна адаптацията на афганистанците в западния свят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Афганистан падна по-бързо от Дементиралия старец по стълбите на самолета!
43
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До Анонимен41 Е големи хитреци излязоха няма що
42
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото и да пишеме тук, реално ако САЩ решат да затрият Авганистан, това ще им отнеме точно пет минути
41
1
 
12
 
! Отговори
Най хитри преди 2 години
Много е хитро, да оставиш камари оръжия на теци, на които 20 години си убивал децата. Много са хитри тия от Вашингтон. Хитри и леко склерозирали от старост
40
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слушах речта на Байдън за истеглянето. Много точно си го каза. Че Америка им е дала необходимото оръжие и обучение, но не може да им даде желанието да се бият за страната си. САЩ не са длъжни да воюват в една безкрайна цивилна война на чужда държава. Според мен те трябваше да се изтеглят още преди 10 години, след като убиха Бин Ладен
39
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Америка остави камари с оръжия и сега местните ще ги ползват за превземане на комшиите си, а вие мислите че САЩ са избягали набързо. Това беше тактика на САЩ. Сега Пекин и Москва трябва да се бият с афганците защотонса комшии и са на един континент - Азия. В Русия и Китай има милиони мюсюлмани, както и в държавите от централна Азия.Америкосите излязоха най-хитри ;)
38
3
 
6
 
! Отговори
Само преди 2 години
Едно е сгрешил - това е най-големият им резил досега изобщо !
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не говоря как банда първобитни араби на Осама ви пробиха цялата защита и забиха няколко самолета в Пентагона и световния търговски център и измряха 4000 души. После отидохте в Афганистан да си отмъщавате и шепа талибани с калашници с партизанска съпротива ви източиха ресурсите, деморализираха ви, на луди ви направиха и ви принудиха да забегнете като от Виетнам. Не ставате ни за войници, нито за стратези.
36
3
 
10
 
! Отговори
Европееца преди 2 години
Голям срам за щатите ама тръгнали да се присмиват на Европа. Ей, там където е била Европа вие сега отивате, бе. Европа е центъра на цивилизацията, европейците са най-добрите войници и най-великите и славни битки в Европа са се провели. От Европа е тръгнало всичко, а вие американците сте ни колонията и нyжника.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой победи, бе отворковци, я напишете. Нали сте многознайковци.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както винаги неееежно сте пропуснали критичната част в изказването за състоянието на ограда по границата, а именно че е по-зле от макет и изобщо не сме готови за такива пълчища тръгнали едва ли не на война.
33
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За илюзия и световен лидер не си прав. Янките са сила с техния петродолар и това е. Но в Афганистан номерът не мина.
32
6
 
3
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Само афганите били глупави, че не искалид а ги цивилизоват американците, а българите били умни, че искали да ги цивилизоват американците;))) Некои па казват, че пущу били бивши българи, а-хахахахахахаха, хахахахахахахахахахахаааааааааааа
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е с джен .... дърите на влас, какво да е? В България не стана ли резил с ДБ?
30
2
 
8
 
! Отговори
Общото преди 2 години
Общото между Афганистан и Виетнам е жестокостта и избиването покрай мъжете също на жени и деца. Във Виетнам с ***, във Афганистан с дронове управлявани от базата Рамщайн в Германия. Всеки оператор на дрон е убил между 2000 и 5000 обекта. Защо местните марионетки да не сдадат властта? Може би ги срам и им е болно от масовите безразборни убийства?
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно освен обучаването и въоръжаването, трябва още нещо много по-важно.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубав подарък!
27
5
 
3
 
! Отговори
Прави се на ощипан преди 2 години
И той пробутва новата американска мантра - "Ау, провал, избягахме и оставихме оръжията". Нищо подобно. С няколко пъти по-малко пари от похарчените от САЩ в Афганистан там можеше да се приложи тотално тактиката "изгорена земя" и да не остане едно талибанче за цяр. Но имаха съвсем дуги цели - наркотърговията си процъфтяваше (реалният годишен обем в света е такъв, че ви е бедна фантазията), окупационният бюджет се папаше от който трябваше. А сега оставят траен проблем за Китай и Русия. Джакпот.
26
0
 
6
 
! Отговори
И ся ко... преди 2 години
И кой победи ся?
25
0
 
6
 
! Отговори
Дзивко преди 2 години
И не знам тоя арабист какво иска да използваме труда на аваганистаците, те нямат никакви трудови навици, само овчари и мак.., повечето са ниско образовани, иначе как ще се обясни тва да се качиш на самолет отгоре или на колесника, тва да не има е влака в Пакистан или селския автобус