Проф. Момеков: Говорят се глупости срещу ваксините

Ученият отново призова да не се използва масово Ремдесивир
84

Четвъртата вълна от ковид вече е в ход, а страната ни остава на рекордно ниско ниво за Европа на ваксиниране. На този етап лекарство срещу коварния вирус няма, а наскоро стана ясно, че "Ремдесивир" не се препоръчва при лечение на лек и средно тежък Ковид-19.

"Пациентите, при които няма необходимост от добавяне на кислород, той не е показал никакви ползи, а и това е лекарство, което се прилага венозно и има някои странични ефекти. Съотношението полза-риск е положително при хората, които са попаднали в болница, имат нужда от добавяне на кислород, но не чрез инвазивна апаратна вентилация", каза председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Той посочи, че това лекарство е хубаво да се използва само там, където клиничните проучвания са показали ползи.

"Ако пациентът по една или друга причина попадне в болницата отвъд 10-ия ден от проявата на симптомите, използването на антивирусни препарати е абсолютно безсмислено. Прекомерната употреба на "Ремдесивир" може да доведе до дефицити в момента, в който болниците станат задръстени. Може би не сме далеч от този период. Това означава, че ако го използваме широко - ние ще създадем дефицит за хората, при които това лекарство наистина подарява живот", подчерта проф. Момеков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Ученият изтъкна, че у нас се даде страхотна медийна изява на некомпетентни хора, които не спряха да говорят глупости против ваксините. Проф. Момеков изрази учудване как хората пият неща, за които все още няма данни, но ги е страх от ваксините.

"Ваксината те предпазва от попадане в болница и нищо не може да я замени. Още повече, че тя се поставя в делтоидния мускул на пациента. А срещу това нещо държавата е инвестирала немалко пари. Но пак е по-евтино от попадането в най-скъпия хотел, наречен болница. Никой не може да те задължи да се ваксинираш, аз съм против опитите да се вменява задължителна ваксинация", категоричен е професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
1
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
И най-накрая започнете да мислите и за причината за това заболяване и КОЙ го е пуснал, а не само да тръбим колко опасен бил витуса.
67
0
 
1
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Това може да е всичко, но не и ваксина! И друго - НЯМА НАЧИН ДА НАКАРАТЕ ЗДРАВ ЧОВЕК ДА СИ ИНЖЕКТИРА НЕЩО, КОЕТО НЕ СЕ ЗНАЕ КАКВО Е, НО НЕ Е ВАКСИНА СЪС СИГУРНОСТ, КОЛКОТО И ДА ГО НАРИЧАТЕ ТАКА!!!
66
0
 
1
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Да бяха ваксини - добре, ама не са! Просто това не са ваксини! Нито се правят като старите ваксини, нито нищо. Някъв компютър секвенирал някви гени и сглобил нещо! Успяхте ли, драги учени, най-накрая да изолирате протеина на вируса?! Обадете ми се като го направите!
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината НЕ предпазва от заразяване, НЕ предпазва от попадане в болница и за съжаление НЕ ни прави безсмъртни. Освен това може да има и странични ефекти. Това е горивата истина. Другото са глупости.
64
0
 
2
 
! Отговори
до до антиваксърите преди 2 години
"Ако НЕ се ваксинирате може да се разболеете 100% от вируса."Глупости на търкалета. Не се е пръкнал още вирус , който да заразява над 40% от популацията, така че тия 100%, можеш да си ги завреш знаеш къде
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 63 Много по-добре ще си изкарат болниците. Линейка 600-1200лв, прегледче 100лв, снимка без направление 300-400. Вторично прегледче 100лв. Легло на ден мин, 60-100лв. За консумативи минимум още 2000-3000лв и хоп, една сметчица от 10-15000лв. Много добре ще си им на болницата. :)
62
1
 
1
 
! Отговори
vlady преди 2 години
До do 50По-малко заразени. Това би било истинско доказателство за ефективност на ваксините.
61
1
 
3
 
! Отговори
до 70 преди 2 години
Някои хора се оправят за 2 дни, без да правят нищо. Това не значи, че при всички ще е така... Медицината е статистика. Къде ще попаднеш в разпределението на крайния резултат е функция на много фактори.
60
1
 
5
 
! Отговори
do 50 преди 2 години
Ти как си обясняваш, че в Израел, при 20% повече заразени в тази вълна спрямо предишната, има 60% по-малко смъртни случаи в тази вълна, спрямо предишната? Как си обясняваш, че във Великобритания, при 40% по-малко заразени в тази вълна спрямо предишната, има 9 пъти по-малко смъртни случаи в тази вълна спрямо предишната? Какво друго доказателство за ефективност очакваш?
59
2
 
5
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
незнам за лекарства но австралийски учени бяха публикували преди месец че масло от черен кимьон помага срещу Ковид, балдъзката хвана Ковид в Лондон преди 3 седмици и се оправи само с турмерик и масло от черен кимьон за няколко дена, на мой добър приятел в СФ негов приятел почина 3 седмици след ваксинация с Астра Зенека, тук в Исландия наш познат след Файзер започна да се чувства изморен и вчера му слагаха пейсмейкър на сърцето това немисля че е просто съвпадение...
58
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 68..сега ти като си обърнал резбата, трябва ли и аз да го направя, само защото на теб ти харесва?!
57
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо трябва да се ваксинирам с експериментален продукт, който съвсем неправилно се нарича ваксина?? Като мине време и се докаже, нямам нищо против.
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да *** хората ли искате?
55
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така няма да лекуват?! Тогава ще спрем да си плащаме здравните осигуровки и да видим докъде ще изкарат болниците.
54
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 60 Няма да спрат да ни убеждават. И знаеш ли защо? Не защото са загрижени да не умрем, а точно обратното - за да не си загубят печалбите! В този ред на мисли, талибаните в Афганистан също са загрижени за населението, затова забраняват на жените да ходят на работа и да излизат от къщи изобщо! Така няма да се заразят от КОВИД и да умрат! К'во ши кажеш? Да послушаме ли талибаните? Отникъде не можеш да извадиш убедителен аргумент, че сме длъжни да се ваксинираме!
53
2
 
4
 
! Отговори
Може преди 2 години
Да не сме образовани с научна степен, но имаме духовни степени на приобщеност към висшата истина.
52
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ученият изтъкна, че у нас се даде страхотна медийна изява на некомпетентни хора, които не спряха да говорят глупости против ваксините." Като например кой? СЗО ли са некомпетентни? Щото цитират именно учени от СЗО, които говорят че в най-ваксинираните държави се наблюдава ръст на заболелите от КОВИД, докато в държави с най-малко ваксинирано население (предимно от Африка) се наблюдава спад на заболелите от КОВИД. Значи от СЗО учените са глyпaци? Щото това четем...
51
8
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Неуважаеми другарю Момеков, колко ти платиха от фармафията за да рекламираш експерименталните им отрови? И по какво е профееееесор профеееесорът?
50
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"На този етап лекарство срещу коварния вирус няма" ---------- е как да няма, като онзи ден написаха, че в Израел има и се оправят в/до рамките на 5 дни
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 56.... Има и още три варианта: 1. Васината не ви действа, идва вирусът и ви приключва 2. Ваксината предизвиква нежелана реакция и самата тя ви приключва. 3. Имунната ми система е в отлична кондиция и въобще не допуска размножаването на вируса в тялото ми. Значи станаха 5 варианта и сега си представи всички междинни и подварианти на изброените.