Проф. Момеков: Говорят се глупости срещу ваксините

Ученият отново призова да не се използва масово Ремдесивир
84

Четвъртата вълна от ковид вече е в ход, а страната ни остава на рекордно ниско ниво за Европа на ваксиниране. На този етап лекарство срещу коварния вирус няма, а наскоро стана ясно, че "Ремдесивир" не се препоръчва при лечение на лек и средно тежък Ковид-19.

"Пациентите, при които няма необходимост от добавяне на кислород, той не е показал никакви ползи, а и това е лекарство, което се прилага венозно и има някои странични ефекти. Съотношението полза-риск е положително при хората, които са попаднали в болница, имат нужда от добавяне на кислород, но не чрез инвазивна апаратна вентилация", каза председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Той посочи, че това лекарство е хубаво да се използва само там, където клиничните проучвания са показали ползи.

"Ако пациентът по една или друга причина попадне в болницата отвъд 10-ия ден от проявата на симптомите, използването на антивирусни препарати е абсолютно безсмислено. Прекомерната употреба на "Ремдесивир" може да доведе до дефицити в момента, в който болниците станат задръстени. Може би не сме далеч от този период. Това означава, че ако го използваме широко - ние ще създадем дефицит за хората, при които това лекарство наистина подарява живот", подчерта проф. Момеков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Ученият изтъкна, че у нас се даде страхотна медийна изява на некомпетентни хора, които не спряха да говорят глупости против ваксините. Проф. Момеков изрази учудване как хората пият неща, за които все още няма данни, но ги е страх от ваксините.

"Ваксината те предпазва от попадане в болница и нищо не може да я замени. Още повече, че тя се поставя в делтоидния мускул на пациента. А срещу това нещо държавата е инвестирала немалко пари. Но пак е по-евтино от попадането в най-скъпия хотел, наречен болница. Никой не може да те задължи да се ваксинираш, аз съм против опитите да се вменява задължителна ваксинация", категоричен е професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** го кажи лично в очите на близките на хора, които починаха след ваксина.
7
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в Япония не само говорят ами даже спряха 1 600 000 ваксини!!!!
6
6
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Ако наистина ви е чудно и не можете да си го обясните, значи сте доста елементарни същества.
5
3
 
32
 
! Отговори
да правим разлика преди 2 години
говорят се "глупости", против препаратите, които не са ваксини.Срещу ваксините, които са в имунизационния календар никой не е казал и една лоша дума.
4
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е кво се чудиш бре колега - *рост народ - *роста държава - един беше казал - 70 % са де - ли
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А професора по фармация нали не е вирусолог,защо точно неговото мнение да е най-меродавно?Досега десетки специалисти ни объркваха с разнопосочните си мнения и този ми идва малко в повече.
2
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четвърта вълна, трета доза, десен волан, лява резба... парад на ваксинираните - кога?!?
1
31
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова глупости генерират антиваксърите, да се чуди човек просто. А още по-чудно е, че има хора, които им вярват.