Проф. Момеков: Говорят се глупости срещу ваксините

Ученият отново призова да не се използва масово Ремдесивир
84

Четвъртата вълна от ковид вече е в ход, а страната ни остава на рекордно ниско ниво за Европа на ваксиниране. На този етап лекарство срещу коварния вирус няма, а наскоро стана ясно, че "Ремдесивир" не се препоръчва при лечение на лек и средно тежък Ковид-19.

"Пациентите, при които няма необходимост от добавяне на кислород, той не е показал никакви ползи, а и това е лекарство, което се прилага венозно и има някои странични ефекти. Съотношението полза-риск е положително при хората, които са попаднали в болница, имат нужда от добавяне на кислород, но не чрез инвазивна апаратна вентилация", каза председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Той посочи, че това лекарство е хубаво да се използва само там, където клиничните проучвания са показали ползи.

"Ако пациентът по една или друга причина попадне в болницата отвъд 10-ия ден от проявата на симптомите, използването на антивирусни препарати е абсолютно безсмислено. Прекомерната употреба на "Ремдесивир" може да доведе до дефицити в момента, в който болниците станат задръстени. Може би не сме далеч от този период. Това означава, че ако го използваме широко - ние ще създадем дефицит за хората, при които това лекарство наистина подарява живот", подчерта проф. Момеков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Ученият изтъкна, че у нас се даде страхотна медийна изява на некомпетентни хора, които не спряха да говорят глупости против ваксините. Проф. Момеков изрази учудване как хората пият неща, за които все още няма данни, но ги е страх от ваксините.

"Ваксината те предпазва от попадане в болница и нищо не може да я замени. Още повече, че тя се поставя в делтоидния мускул на пациента. А срещу това нещо държавата е инвестирала немалко пари. Но пак е по-евтино от попадането в най-скъпия хотел, наречен болница. Никой не може да те задължи да се ваксинираш, аз съм против опитите да се вменява задължителна ваксинация", категоричен е професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
8
 
! Отговори
Поредната преди 2 години
пропагандна статия! Да се поясни защо точно в делтовидния мускул, сигурно за по-лесно сканиране....
47
8
 
8
 
! Отговори
До Антиваксърите преди 2 години
За вярващите в конспирации обяснявам - Имате уви само 2 варианта: 1. Ако НЕ се ваксинирате може да се разболеете 100% от вируса, като организма ви няма никаква подготовка и изградени предварително антитела - тоест вируса влиза и завзема всички органи без защита - прецакали сте се. 2. Ваксинирате си и когато се срещнете с вируса вашата имунна система вече има готови антитела и вируса не може да се разнесе по целия организъм, а още при носоглътката е спрян от собствената ви имунна система.
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Офффф, тоз бил учен моля ти се ......хахахахаха :)))) После що в БГ само учени, адвокати, политици и т.н.... разбира се требва да се отбележи малцинството - работещи.....хахахахаха :))))
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля, че журналистите са за тояга. Никой журналист, който претендира да покаже ОБЕКТИВНА информация на читатели и зрители не попита досега в ефир, в интервю, на някаква среща следният важен въпрос: Нека приемем, че ваксините предпазват. Тогава - уважаемите специалисти, лекари, професори от България да обяснят защо се наблюдава масова заболеваемост на ваксинирани в Израел и големия процен смъртни случаи на ваксинирани, след като ваксината предпазва. Къде е независимата журналистика?
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той поне е от дружеството по фармация-фармацевт и говори за лекарства,ваксини за които знае и познава възможно по компоненти,състав по формули и други физико-химични признаци за образуването им,съдържание,предназначение с положителни и отрицателни въздействия на органите в организма при лечения,значения,използване при рискови ситуации реални,като ползи-риск за общо практикуващо и специализирано лечение,но защо всички приказват за ваксини,а никой не казва за вируса,който е по интересен как мутира
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БayБау ти не си просто глупав ,ами си грешка на природата и като такъв вече ставаш уникално глупав или уникум .Клоуна на форума ,пий си хапчетата и се покрий някъде.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един платен професор ,тия от СЗО ще се затруднят да плащат на България всеки трети е професор)
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 47 Ставаш да си изтрия краката на теб
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 44: Ставаш за сценарист на игрални филмчета с главно действащо лице доктор Сибила.
39
7
 
0
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До 43 мнението ти/ви не е особено важно за мен. Все едно 5 годишно дете да ми кажа "чичко много си глупав!" :D
38
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбрах нуждата от ваксина по трудният начин. Дано вие да не я разбирате, но явно така ще стане... Лошото е че такива, като пишещите тук, напълниха главите с глупости на колеги (лека им пръст), които повярваха на конспиративните глупости и не се ваксинираха.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бау: А теб не те смятам за умен. И много други не те смятат за умен. Показателен факт.
36
4
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Тоя още малко ше ми каже, че не слагат във ваксината "течен чип" и графенови тръби... Айде не на мене тия!
35
1
 
10
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Яко дупчене трябва,след трета ваксина нормално е четвърта,а след това и пета.
34
6
 
0
 
! Отговори
Бay преди 2 години
До 37 самият факт, че се смяташ за много умен е показателен. :D
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До моля: Инженер съм. С две думи много умен. Типичен антиваксърски представител.
32
0
 
5
 
! Отговори
Блеее Блеееееееееее преди 2 години
"Държавата изтегли нов дълг за 200 млн. лева"
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Не е необходимо да се убеждават да се ваксинират.Сами ще се убедят в нуждата."..............Убедеих се, че няма нужда да се ваксинирам след като преболедувах ковид без никакви проблеми. Но ти продължавай да си вярваш :D
30
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е необходимо да се убеждават да се ваксинират.Сами ще се убедят в нуждата.Освен това земята е пренаселена с ненужни човеци,които пречат.
29
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Говореха се глупости и че са напълно безопасни, и че нямат странични ефекти. От същите, които сега заявяват, че се били говорели глупости за ваксините.