Смяна на часовото време до дупка: Страните в ЕС не могат да се разберат

Д-р Герев: България да заложи на зимното, редуването крие рискове
18 сеп 2021 10:29, Елка Василева
129
Смяна на часовото време до дупка: Страните в ЕС не могат да се разберат
Снимка: архив, БГНЕС

Стрелките на часовника ще въртим до дупка. По план тази година трябваше да ги изместим за последен път, а държавите членки на ЕС да решат дали да минат изцяло към лятно или зимно време. Преговорите обаче зациклиха. „Към момента темата е замразена. Държавите в ЕС не могат да се договорят помежду си“, каза пред „Телеграф“ евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

Континент

Същевременно изследване сред жителите на Стария континент показва, че 84% от европейците не желаят да превъртат стрелките два пъти в година. Някои държави от ЕС предпочитат да запазят астрономическото часово време, което е зимното, докато други залагат на лятното.

България трябва да заложи постоянно на зимното часово време, смята психиатърът д-р Веселин Герев. „Съществува така наречения генотип на циркадните или биологични ритми. Затова, когато българите отидат в САЩ, Канада, Южна Африка и дори в Западна Европа, не могат да понасят климата, боледуват и не могат да се синхронизират. На нас генотипно ни е заложено да бъдем в този часови пояс и с тези циркадни ритми, заради което не можем да виреем другаде пълноценно“, обяснява психиатърът. Според него към лятното време също може да се приспособим, но това ще ни коства няколко години.

Още по темата

Непрестанното въртене на стрелките крие рискове. С 40 % нарастват катастрофите в понеделника след смяна на часовото време, независимо дали се мести с час напред или назад, показва изследване в Германия.„Във връзка с това имахме такъв случай преди четири години. Тогава автобусът от София за Бургас беше влязъл в канавката, защото шофьорът беше заспал. Това се е случило, защото не е могъл да се синхронизира и на предния курс по това време е спал“, припомня д-р Герев. Това показва, че някои професии са много рискови по отношение на смяната на времето. Пилотите, автобусните и таксиметровите шофьори трябва да синхронизират биологичния си часовник с въртенето на стрелките.

Здраве

Местенето на стрелките през шест месеца влияе на здравето на милиони българи. Проучванията по света показват, че с над 50 % нарастват инфарктите, инсултите, както и трудовите злополуки на работното място след смяната. Дори само за това си заслужава да не се редува часовото време, отбелязва специалистът. При самата смяна се нарушава основният биологичен пейсмейкър или така наречения циркаден ритъм на организма. Това е особено опасно за хора, които страдат от хронични заболявания.

В най-рисковата група влизат хората с ендокринни и сърдечно-съдови заболявания, защото при тях обикновено терапията е постоянна, а лекарства се приемат по три пъти на ден.

В края на октомври ще върнем часовника назад. „Така фактически хората ще забавят приемането на терапията, което на практика може да е фатално. Съветвам хората, които имат диабет да направят промяна в ежедневието си. Всеки ден от седмицата преди смяната на времето, е добре да издърпат с по 10 минути прима на лекарствата си. Така, въпреки че часовникът е върнат с час назад, те няма да рискуват да си вземат лекарствата с час по-късно“, отбелязва психиатърът. Хората със свободни професии пък трябва да започнат да стават с 10-15 минути по-рано. Така за 3-4 дни може да се регулира циркадния си ритъм. Пет дни отнема адаптацията на един здрав човек към превъртането на стрелките, пише „Монитор“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Стрелките на часовника ще въртим до дупка." - ауууу, досега не се бяхте сетили, ама сега изведнъж станало "до дупка". Защо не повдигнахте въпроса преди 1989 г.? Или нещо не ви стискаше?
94
3
 
30
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
А защо не направат референдум в ЕС и хората да решат.'
93
3
 
34
 
! Отговори
wggw преди 2 години
До АнонименПри нас не се усеща чак толкова разликата , но за по-северните страни през лятото нощите са доста по-къси от тук. И все пак прекратяването на тази смяна е много желана. Не може за това група бизнесмени да печелят от икономия на ел.енергия за сметка на нашето неудобство!!!Няма значение кое време ще оставят, важното е да се прекрати тази игра!
92
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги,винаги и завинаги ще сме контра на еврогейтаците. Колкото по-бързо го проумеят толкова по-добре за ТЯХ.
91
47
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Лятното часово време е по добро-на лято се стъмва в 22,00 часа и има време за много неща след работа.Твърдо за лятно часово време!
90
15
 
16
 
! Отговори
djjddjd преди 2 години
"84% от европейците не желаят да превъртат стрелките два пъти в година, но...."Голяма драма! Голямо реване!Каква част от тези 84% от европейците с голямо желание превъртат стрелките мнооого пъти в годината пътувайки зад граница? Не вярвам да има и един човек, който да каже - "Уффф, няма да ходя на почивка/екскурзия в чужбина защото трябва да сменям часови зони".
89
6
 
65
 
! Отговори
Бай Тошо преди 2 години
Не трябва да вървим срещу природата. Да се върне целогодишно астрономическото т.е. зимното време. 12 ч. на обяд е пладне и слънцето е най-високо. Петлите също пеят по астрономическо време, както и всички животни и цялата природа е по АСТРОНОМИЧЕСКО време.
88
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еврогейовете на ЕС не могат да,се разберат )
87
18
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
НИКОГА не съм се подлъгал от тая дивотия!!..НИКОГА не съм "местил стрелките на часовника"...За мен тая идея е по-тъпааа и от "конспирацията" за "плоската Земя"..И о,чудо,ОЦЕЛЯВАЛ съм без проблеми и без връткането на стрелките!
86
3
 
19
 
! Отговори
ив преди 2 години
махаш си часовника и няма да имаш проблеми !
85
27
 
17
 
! Отговори
ss преди 2 години
пълни глупости ! Значи да ходиш всяка седмица в петък на пазарче до одрин може да се става в 2-3-4 часа сутрин а не можеш веднъж годишно да станеш по-рано или по-късно!
84
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за каква икономия на ток става въпрос, като се налага сутрин да светна навсякъде лампите, като се приготвям за работа?
83
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проучванията по света показват, че с над 50 % нарастват инфарктите, инсултите, както и трудовите злополуки на работното място след смяната.Обаче са много настървени да се "борят" за нашето здраве и да ни набодат с препарата
82
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зимно _ астрономическо време трябва да се запази. Всички които имат и ще имат ученици, да се замискяр, че децата ще трябв да тръгват по тъмно на училище.
81
5
 
16
 
! Отговори
До анонимен 80 преди 2 години
Ако и биологичният ритъм се случваше автоматично добре.И кучето ми не ще да ака 1 час по- рано.Ако работното време ви е от 7 ч. и го преместят " автоматично" да започва в 6 ч.дали ще се съгласите?Това може да е решение за желаещите това залъгване да продължи.
80
1
 
20
 
! Отговори
Толерантен преди 2 години
Всичко е много зависимо от стреса на които ни подлагат непрекъснато, или в момента има само к-19, това инфаркти, инсулти, не е важно, нищо че от това умират много повече хора.
79
1
 
14
 
! Отговори
Толерантен преди 2 години
репортаж на Мария Чернева и Анна Андреева.Едва преди 140 години британското правителство със закон задължава населението си да живее според часовника, а не според биологичните си ритми, подчинени на локалните цикли на изгрева и залеза.
78
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Толерантен Стига бе трета игла. Хората вече говорят за четвърта , ти трета. Това е важното сега,не времето. А защо никой не се интересува от лекарството на Израел против ковид на изпитания сега в Гърция ? Ваксините ги платиха предварително и бързо бързо снабдиха с милиони. Лекарство обаче - йок. Кяра е малък затова.
77
10
 
10
 
! Отговори
Толерантен преди 2 години
Астрономическо или зимно, то не е нито природно, нито нормално, нито някаква биологична даденост, с която сме длъжни да се съобразяваме.
76
24
 
21
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
Лятното време трябва да са ноложи според мен. Защото сега при този час най-дългите дни и месец преди и след тях(работя на смени и го забелязвам) започва да се съмва още 4 часа сутринта и в 5 4аса вече е светло и 5.30-6.00ч вече слънцето изгрява. Ако оставим зимното часово време всичко това ще става с 1 час по напред. Представете си да започва да се съмва в 3ч и в 4ч вече да е светло и в 5ч слънцето да е изгряло. Аз не мога да си го представя особено когато карам уж нощта смяна а след 3-4е свтело