Преместихме часовника: Лягайте си по-рано и без стрес, съветват лекари

Най-трудно смяната се понася от хората с хронични сърдечносъдови и от ендокринни заболявания
Обновена: 28 мар 2021 07:41 | 28 мар 2021 07:32, Елка Василева
50
Преместихме часовника: Лягайте си по-рано и без стрес, съветват лекари
Снимка: архив, БГНЕС

В 3 часа тази нощ преместихме стрелките с час напред, а най-трудно смяната на часовото време понасят хората, които страдат от хронични сърдечносъдови и от ендокринни заболявания.

Състоянието на тези, които имат високо кръвно, сърцебиене, аритмия може да се влоши. Освен това при страдащите от диабет често има много резки колебания на нивата на кръвната захар.

Това идва от факта, че те ще си вземат лекарствата с час напред. Това каза за “24 часа” специалистът по обща медицина д-р Бисер Георгиев.

Още по темата

Най-критичен е понеделникът след местенето на стрелките. Покачва се броят на хората, потърсили спешна кардиологична помощ за някакъв проблем - сърцебиене, рязко покачване на кръвното налягане и др.

Преминаването към лятното часово време може да предизвика проблеми със съня.

От една страна, ще заспиваме вечер доста по-трудно, защото ще трябва да го правим час по-рано от обичайното и съответно да се събуждаме час по-рано. Неизбежно през деня следват факторите на недоспиването - тежко и тегаво протичане на деня, редуващи се напрежение и отпадналост, главоболие, раздразнителност и най-важното - много грешки в справянето с ежедневните задължения.

“Ако искате да намалите последиците от смяната на времето, си лягайте по-рано, за да сте отпочинали на следващия ден. Избягвайте големи промени и стресови ситуации, тъй като тялото ви има нужда от известно време, за да се настрои.

Пийте достатъчно вода, тъй като дехидратацията може да засили чувството на умора и отпадналост. Хранете се пълноценно и наблегнете на плодовете и зеленчуците, които са пълни с витамини. Изложете се на много светлина веднага щом се събудите в първите няколко сутрини след смяната на часовниците. Изпийте силно кафе”, съветва специалистът.

Времето, необходимо за адаптация на организма към тази промяна, варира от 48 часа до седмица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
1
 
! Отговори
Aнонимна 3 преди 3 години
С три деца сме аз и мажа ми едва се справяме, протест прдлагаме божието време е зимното едва стават децата сутрин, подкрепете
33
7
 
3
 
! Отговори
wgw преди 3 години
До АнонименСеди си на вилата (на село) и не се бъркай на хората , които искат да се преустанови тази породена от алчност, практика за смаяна на часа. За печалбата на шепа хора ще се тормози половината човечество!!!! Пълен безочлив абсурд! А тези от ЕС не могат да решат нещо вече маса години.
32
2
 
8
 
! Отговори
Деец преди 3 години
Нощеска почнах в 3 часа и до 4 и 10 правих секс със жената.
31
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
БРАВО!-"Лягайте си по-рано!"....И С ТОВА ВСИЧКИТЕ ВИ ПРОБЛЕМИ .."ЩЕ СЕ РЕШАТ"!..От само себе си!....................спомних си думите,приписвани на Айнщайн за безкрайността на Вселената и на едно ЖЕЛЕЗНО КАЧЕСТВО на.."човека"..
30
0
 
7
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 3 години
Тук на снимката е показано, че трябва да преместиш времето на Ролекс, а аз нямам такъв.
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера лигльовците, които мрънкотят как се сменило времето?! За Бога, дори не съм разбрал, че се е сменило. Днес имах работа по вилата, сложих си аларма за 7:00, събудих се 6:50. Нито съм разбрал, че се е сменило времето, нито нищо. Единственият часовник, който трябваше да настроя, беше този на фурната- всичко останало се смени само, дори часовникът в колата, защото е connected.
28
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия лекари да не са правени в задният двор на чисто. Как ще излъжеш биологическият часовник и ще си легнеш по рано когато не ти се спи. Ще легна и ще броя овце ли. Или да взема приспивателно и сутринта да не чуя алармата и да спя до обяд. Не уважаеми доктори биологически часовник още никой не е успял да излъже. А вие не сте никакви доктори щом говорите умнотии.
27
10
 
6
 
! Отговори
Бай Мунчо преди 3 години
Смяната на часовото време е пълна глупост. Доказва го факта, че повече няма да се прави. Един *** го предложил на времето и всички *** по света го приеха за нормално. Сега някой трябва да изчисли броя на отпътувалите към по-добрия свят люде.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 23 АнонименКомунизма го търпяхме 45 години.Не, не си прав обратното е! Той (комунизма) ви търпя 45 години толупи *** и.т.н. Затова нямаме гражданско обещество а една сбирщина от егоисти!Поздрави от Базел
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сменям часовника с по няколко часа, няколко пъти годишно. Плебса да реве.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как се връзва "изпийте силно кафе" с повишения риск от сърцебиене?!?
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакъв проблем не е, че стрелките се местят напред или назад с един час. Измислени истерии. За лятото наистина е по-добре часовете да са изместени с един час, но през останалото време астрономическото време е по-подходящо.
22
10
 
8
 
! Отговори
Първо преди 3 години
Правите гадостта с часовете, а след това давате съвети. Наглост. Времето си беше ок.Само мъчите децата и работещите да стават с 1 час по-рано.
21
2
 
2
 
! Отговори
Пенционер 2 преди 3 години
До пияница мистикПросто имах предвид, че дали се интересуваш, или не времето си тече. А аз, едва ли ще векувам!
20
0
 
13
 
! Отговори
До пияница мистик преди 3 години
От Истината Защо да ходя в КНДР? Написах, че САЩ, Русия, Япония, Турция не въртят часовника и са по добре от ЕС в много подобни проблеми. Ако не пиеш алкохол от сутринта ще осмисляш информацията преди да коментираш и да говориш глупости
19
10
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До Пенционер 2А защо ти е да векуваш? Да вегетираш като зеленчук ли? Ни секс можеш да правиш, ни гадже да завъртиш. Само ядеш и ceреш и ползата от теб - нулева.
18
2
 
4
 
! Отговори
Пенционер 2 преди 3 години
До ПенционерАбе, не те интересува, но прави тик-так и отмерва времето! Правилно правиш каквото и когато си поискаш, но часовете минават в ден, дните в месеци, месеците в години и т.н..Вече рядко хората векуват!
17
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да си легна по-рано, като не мога да заспя - каква полза? Той организмът си знае неговото.
16
14
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До ИстинатаАми като не ти харесва ЕС, отиваш на "Софийско шосе" 3, там е посолството на КНДР и казваш, че искаш да живееш и да работиш под мъдрото и справедливо ръководство на Ким Грух. Ще те прилапат като топъл хляб, най-вероятно и по телевизията да те дадат, като човека чудо, решил да емигрира в Северна Корея. Другата ти опция е да идеш на "Драган Цанков" 28 и да искаш гражданство от джуджето Убиец. Какво си се закахърил, че не ти харесва в ЕС. Ей на, опции много :)))
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунизма го търпяхме 45 години.