Каква е ролята на армията ни в спасяването на българските евреи?

Ново научно изследване разкрива приноса на военните по това време
52
Каква е ролята на армията ни в спасяването на българските евреи?
Снимка: МО

Ново научно изследване разкрива съществената роля на Българската армия в процесите, свързани със спасяването на българските евреи през Втората световна война. Книгата бе представена в Министерството на отбраната днес от нейния автор проф. Димитър Недялков пред министъра на отбраната Георги Панайотов и представители на политическото и военното ръководство, съобщиха от МО.

"Десетки хиляди български евреи са били спасени благодарение на усилията на български политици, на Българската православна църква, на българския народ. Сега, благодарение на това изследване, имаме още един участник в това благородно дело - Българската армия", каза министърът на отбраната Георги Панайотов.

На кратка церемония в Министерството на отбраната авторът на книгата дари част от нейния тираж с цел по-широкото разпространение на тази научна истина и сред военните формирования и структури на министерството.

"Тази книга е част от борбата за истината. Спасяването на българските евреи носи системен характер: в него имаме воля на нация, църква, организации. Но в крайна сметка работата е свършена от българската държава с основен инструмент в това (както открих в моите изследвания) българската войска, с което можем да се гордеем", подчерта о.р.полк.проф. Димитър Недялков.

Книгата е плод на двегодишните изследователски усилия на автора. Към нея вече има голям интерес в Европейския парламент, САЩ, Държавата Израел и сред различни организации.

"Светът трябва да знае какво е направила България. За съжаление, ние не сме били в състояние да спасим евреите на територията на Беломорска Тракия и Македония, което не омаловажава по никакъв начин подвига, който е направен от българския народ, Българската православна църква, български политици и от Българската армия", посочи още министърът.

Министерството на отбраната ще подкрепи разпространението на книгата, както и създаването на документален филм от Информационния център, посветен на ролята на Българската армия в тези процеси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
1
 
! Отговори
Време преди 2 години
Груба грешка
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Армията се подчинява на висшестоящия си, особено в тези периоди на историята ни :)) Тогава са немали интернет, немали са достъп до нищо, каквото им кажат, това правят, което не е лошо от една страна, ама от друга страна е фатално :)) Естествено ние излязахме чисти от ВСВ, обаче ни разпределиха, без нашето съгласие.....:)) Който иска справедливост, да го търси при арменския поп.....хахахаха :))
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МьоминТе не си знаят историята братле, камо ли да си избират политиците.....хахахаха :)) Знаят само Ботев и Васил Кунчев, известен като Васил Левски, това им е познанието......дай им тревичка, мейби тогава ще имат желание.......хахахаха :)))
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма грешка на нашите.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЛЕД ТОЛКОВА ГОДИНИ ДА ТИ НАТЯКВАТ ВИНОВНОСТ Е ЖИВА НАХАЛСТВО
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАКВА Е РОЛЯТА НА АРМИЯТА НИ В С СПАСЯВАНЕТО НА БЬЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ ОТ ГЕНОЦИТ.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ОтговорВ трудови войски са ги вкарвали евреите, за да не бъдат натоварени във вагоните за концлагерите, българите казали, че им трябват войници(работници) в трудови войски и това е един от начините по който са ги спасили
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми не е чак армията, народа е :) Иначе цар Борис III е изиграл основна роля за това, отказал е лично на Хитлер при визитата си в Берлин, да ги третира като некакви нисши същества, също когато му почна да пари под *** на фюрера, отказа да прати български войски в Русия :))) След като го отровиха, през Юли 1943 г., естествено след посещение в Берлин, Депутатът Пешев се е заел с неговите дела, затова има паметник в чест на Пешев в Тел Авив :))
30
8
 
8
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
И каква файда като сме спасили евреите!?Те колко българи спасиха!?
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКогато сърбите са ги избивали, измъчвали, асимилирали насилствено и тероризирали българите от Македония и идват българите , давайки им свободата и връщайки им родината, ако си и ти на тяхното място ,ще мълчиш , за да не дойдат пак сърбите да убият!
28
1
 
3
 
! Отговори
Иван преди 2 години
ФК Славия също са помогнали тогава, като една от силните организации в страната. Те са имали много привърженици сред еврейската общност. Това го знам от дядо ми, който е оцелял по това време, защото е бил евреин.
27
3
 
1
 
! Отговори
3-тия урок на Мусаши преди 2 години
Та втория кръг е кръга на учителя - той винаги е по-голям от кръга на ученика.А третият кръг е това, което нито учителя нито ученика знаят, но могат да разберат и научат във времето на своя живот. Тоя старец бил един от шпионите на императора , нинджа ...обикалящ о постоянно разузнаваш какво се случва в страната.
26
3
 
6
 
! Отговори
amed doganq преди 2 години
каква македония - тя не е била под наша управа !! как да ги спасим от там ??Утре ще питате що не сме ги спасили и от Германия ?!
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О,сигурен съм в това,но представи си за миг следното.Хитлер печели войната и на историците са дадени кадри и материали от соц лагерите на СталинТогава щеше да ни се повръща от сталинизма и комунизма.Нали.Историците щеха да имат снимки и документи на различни мръсни сделки на американските и английските фирми.Сещаш ли се колко щеше да би се повръща.Историята щеше да има свобода да работи с тия материали.Но сега те са скрити за нас,щото спечелиха комунистите и дадоха на света нацистките престъпл.
24
4
 
0
 
! Отговори
3-тия урок на Мусаши преди 2 години
Обаче дъртия шест месеца го гледал като крайпътен камък по пътя тоя самурай дето се влачи по него. И накрая му писнало като погледне през прозореца в дъжда тоя инатлив самурай да го гледа как седи в дъжда и му казал: Ела сега къде ти кажа! И го завел на един хълм и казал :Сядай тука на върха. Седнал. Стареца с тоягата начертал три кръга около Мусаши и застанал във втория и посочил: Кръгът в който си са твоите знания, познания, опит, знания. Кръгът в който съм аз виждаш, че по-голям от твоя.
23
6
 
5
 
! Отговори
Ямболия преди 2 години
А комунистите изкарваха армията ни и държавата ,че са фашистки. Поне наследниците им от БСП да се извинят,за това,че унищожиха елита на нацията след 1944,в това число и много достойни военни,много от тях герои от войните. Поклон пред хилядите убити от БКП по нареждане на СССР наши достойни сънародници.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименГлупости си написал ,не вярвам Яков Кедми да е казал такова нещо, наред с евреите са били избити и голямо количество поляци, при нахлуването на немците в Полша!
21
4
 
0
 
! Отговори
3-тия урок на Мусаши преди 2 години
Вървял си Миямото по една планинска пътека и срещу него един възрастен мъж и на пътеката нямало място да се разминат. И нали със самочувствието на големия самурай Мусаши казал: Отмести се! Възрастният мъж казал:Ти се отмести. И тръгнал да вади меча Миямото да посече нахалника, но твърде късно. Стария извадил едно джо - къса, бойна тояга с която се подпирал и го прибил от бой. И арогантността на Мусаши се изпарила и тръгнал по тоя старец да го научи на своето майсторство. Обаче....
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименИсторията не е метреса, може да видиш кадри , снимани от различни оператори от различни държави, разкриващи жестокостта,насилието, студа, глада, мъртвите, ще се ужасиш от тях и нацизма до повръщане!
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ни занимавайте с глупости. Интересува ни нашето спасение -- от 1989 до 2021 населението на България намалява с 3 милиона. Изобщо не ми пука за вашите евреи.