Няма балон при недвижимите имоти у нас, уверяват експерти

От началото на годината цените на жилищата са скочили с 9%
19 окт 2021 18:40, Красимир Ангелов
122

Когато стане въпрос за покупка на жилище, един от най-коментираните въпроси в последните години е има ли балон на пазара на недвижими имоти в България? Според специалистите краткият отговор е "не". Около тази позиция се обединиха участниците в дискусия, организирана от водещия портал за обяви - imoti.net.

В столицата все по-малко остават свободните терени, където да се построят нови жилища. Само през второто тримесечие на 2021 г. в София са започнати над 300 нови обекта.

От началото на годината до края на септември пък, цените на жилищата са поскъпнали с нови 9%. Растат и доходите. За последните 5 години доходите на домакинствата в България са се увеличили с 35%. Почти толкова, колкото растат и цените.

Сред основните причини за по-високите цени на имотите са по-скъпите материали. "Нещо, което съм можел да построя за 100 преди, сега ми трябват 127 единици", даде пример председателят на УС на НАСП инж. Георги Шопов.

Експертите са категорични, че балон на пазара няма. Те отчитат, че за да се случи това, трябва да е налице скок от 50% за 3 години.

"Ние се движим в рамката на обща европейска тенденция", посочи директорът на ЕРА Недвижими имоти Антон Антонов.

На експертната дискусия, организирана от imoti.net, беше направен и анализ на пазара за последните 3 месеца.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другари и другарки балонаджии с 1200 лв заплати, като вие нямате пари да купувате има други, които имат! 90% от населението са роби на останалите 10%. Това е естествен процес и ще ви се наложи да го приемете. В противен случай ще живеете на село до кюмбето или цял живот ще плащате по 700 лв наем за 2 стаи
67
2
 
13
 
! Отговори
До 14 преди 2 години
Е ти, като имаш собственост къде ще я носиш. Философски погледнато и ти си под наем, защото жилището остава, ама тебе няма да те има :)дали ще плащам вноска към банката 30 години или ще плащам наем е все тая. Дори се получава, че е по- добре да съм под наем, защото пазарът на наемите ще се съобрази и ще се самоуреголира, а банките утре ще ми вдигнат вноската и вместо 500 за наем, аз ще платя 900 вноска.
66
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако нямаше балон, нямаше да има нужда да казват, че няма балон!
65
2
 
16
 
! Отговори
Ром'с преди 2 години
Имотите се купуват от банките, а след това те дават имотите под нам за "шарани" за 30 години. Банките плащат на инвеститори и строителни фирми да им построят имоти, а след това се дават на "икономичските роби ".Те държат икономиката, иначе, колапс... не че няма да има в скоро време нещо " интересно " , но какво ще Е, май никой не знае.
64
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
докато купуват като инвестиция ще надуват балона.
63
1
 
15
 
! Отговори
глядай ти преди 2 години
Бреййй та в таа балгария всеки втори експерт стана бря.
62
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе, няма балон. Не е балон. Предерватив е. От което следва, че след такова яко надуване скоро ще се спука и ще забремени цялата финансова система на държавата!
61
2
 
28
 
! Отговори
ваща мама преди 2 години
Как да няма балон, за под година има 20% скок в цените в крайните квартали. Тоя път никой няма да ви купи пробитите кошници ! Брокери и нароили се строители да останете гладни и мършави на улицата дано ! Пфу, алчна *** !
60
5
 
3
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Защо хора от българската държавна сигурност искат Живко от Варна да няма никакво бъдеще и като цяло да няма живот за него ! ?
59
3
 
22
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Мушеници продават 3000 евро/м2 .... а СМР-то излиза 300 евро/м2 :)))
58
1
 
20
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Бай Жоре, браво! Щом имаш гараж у центъра си номер едно. Някой друг софийски *** да се похвали с нещо още да даде пример за това колко е богат, че има празна хралупа в Банишора например или я дава на двама *** от Чирпан, вътре смърди на обор и не я е ремонтирал от 30 години?
57
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да няма балон пари от къде има народа да купува.? При тоя темп на строене и от къде толкова народ да купува такива бройки?
56
7
 
3
 
! Отговори
Бай Жоре преди 2 години
До Бай ТошкоНе си много прав, Бай. За моя гараж в центъра на София, през последните 2 години, съм получил поне 10 предложения да го продавам. Аз не го продавам и никого не търся да му правя оферти. Мен ме търсят и ми правят оферти. Лепят ми листчета по вратата. Последното предложение отпреди два месеца беше за 30К евро. За 17 кв.м гараж. Плаща цялата сума веднага. Сам си прави изводите кой надува балона.
55
0
 
33
 
! Отговори
Зевзек преди 2 години
Обикновено за наличието на балон се разбира едва когато той се пукне.
54
0
 
32
 
! Отговори
Логично преди 2 години
Хората, чиято печалба зависи от цената и броя сделки, ти обясняват безпристрастно и компетентно че цената е съвсем нормална и балон няма. Само един въпрос ме гложди: ако има балон, какво щяха да кажат: хора не купувайте, цената са надути
53
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки който ме уверява в нещо , съм сигурен ме ме лъже
52
1
 
26
 
! Отговори
user преди 2 години
2008 година се бях навил да си купувам апартамент. Такива експерти ми искаха 1600 EUR/м2 и като им предложих 1500 EUR ми се смееха. След 6 месеца палачинката се обърна и се чудеха как да вземат 700-800 EUR/m2. Банките имат интерес да се теглят по-големи суми, но този път кризата ще дойде от Азия.
51
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е балон, ами направо дирижабъл.. раздува се като вселената, след което следва избухване и свиване :-х
50
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 43Бегай да купуваш апартаменти в Испания, че ще свършат, докато се заплесваш да ръсиш акъл тук.
49
0
 
4
 
! Отговори
.... преди 2 години
За истинските Софиявци таксита и фризьорски салони.