КНСБ иска 764 лв. минимална заплата заради евродиректива

Сега е 332 евро, което е най-ниската стойност в ЕС
46
КНСБ иска 764 лв. минимална заплата заради евродиректива
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако бъде одобрено предложението на КНСБ минималната заплата да се повиши до 764 лева от 1 януари 2022 година, България ще изпълни референтната стойност, която трябва да се ползва от държавите в ЕС за оценка на адекватността на минималната работна заплата в страната. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на онлайн пресконференция, посветена на Директивата за справедливи и адекватни минимални работни заплати и какво отражение ще има тя върху страната ни, предаде БТА.

Още по темата

Референтната стойност за оценка на адекватността на минималното възнаграждение е съотношение на минималната работна заплата към средната работна залата от 50 на сто и 60 на сто от медианната работна заплата. Очакванията са директивата да бъде приета през второто полугодие на следващата година, към момента тя има подкрепата на почти всички основни политически сили.

Към днешна дата съотношението на минималната заплата към средната е 42.8 на сто. За да стане 50 процента от средната, минималното възнаграждение трябва да е около 760 лева, посочи Пламен Димитров. Той припомни, че у нас две трети от българите получават доходи, равни на средната работна заплата и по-малко от нея, а само една трета, равни на средната и повече от нея. В началото на годината обикновено съотношението на минималната към средната е по-високо, достигало е най-много до 45 на сто, в края на годината става по-ниско, тъй като средната расте. Обикновено се движи към 42-43 процента.

Минималната работна заплата в България през 2021 г. е 332 евро, което е най-ниската стойност в ЕС. За сравнение, минималната работна заплата в Нидерландия е 1684 евро, във Франция 1554 евро, в Германия 1614 евро и т.н. Дори в Хърватия, която се присъедини доста след България в ЕС, МРЗ е повече - 562 евро, сочат данни на КНСБ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: минимална заплатаКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
4
 
! Отговори
12121212 преди 2 години
А кога синдикатите ще помислят за някаква защита и на другите заплати, а не само на минималната, защото трудът на квалифицираните работници и служители все повече се обезценява? Или отново мислят единствено за собствените си топли кресла и как да се завъртят послушно около тези, които са на власт?
37
1
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
764 но в евро, всичко друго е подигравка, работя във френска компания с филиал в България, като компанията печели милиони на месец, но работниците сме на 800лв осигурителен и не, че компанията не може да ни плаща повече, а просто се възползва от ниско платената ръка в България, колегите ни във Франция работят същата работа, но запкащането им е от 1600 евро и нагоре, затова ако държавата ни наложи 1000+ минимална заплата, такива алчни работодатели ще бъдат принудени да плащат по реални заплати.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
370 евро, толкова струва един хубав обяд в хубав ресторант в Европа, а тука искат цял месец да им работиш. Жалка държава.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При демократите ни се полагат мизерни заплати. КНСБ предлага нещо, но не го разбира. С предлаганите 764 лева мнимална заплата за 2022 година се постига 50% от средната за 2021, а не 50% от средната за 2022 година. За да бъде 50% от средната за 2022 трябва да има прогноза за тази средна и вероятно това означава около 1100 лева минимална заплата, защото вдигането на минималната заплата рязко повишава и средната заплата.
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що ми се струва че и тия много други институции които си траеха че за работят )
33
1
 
5
 
! Отговори
Марта преди 2 години
Защо в България няма минимална ставка за час труд според квалификацията?
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя и 1000 лева може да стане и хлябът може 3 лева да стане , но едно е сигурно без да се произвежда повече с една заплата ще се купува едно и също количество хляб . Ревът е за да се вдигнат заплатите на държавните служители и КНСБ .
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На думи е много лесно да вдигаш но да не забравяме че сме в криза все пак по донре е да имаш сериозна работа и да получаваш малко отколкото да взимаш много но да нямаш работа всичко е като везна за тва сега не е добър вариянт да е повече от 1000 лева.
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всичко са виновни комунистите всичко се краде и за обикновения човек остава само *** комунистите ни докараха до тези кризи световни винаги първо гледат да си напълнят техният джоб другите кучета ги яли подхвърлят им по 20 лева колко за бок да прости голямата пара се усвоява от началниците и ръководителите работниците ги използват просто за жива сила
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ния българите заслужаваме достоен живот ния не сме роби да работиме за минимума работният ден трябва да стане на 4 часа които иска повече от хората да си търси допълнителни работноци безплатен обяд няма ноя не сме магарета и коне не работиме за подеяния и за слава един ром ще взима двоино повече от българите за същата работа това е дискриминация модерно робство.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тва да ти не е на село бе пастир ния гониме наи добрите не се занимаваме с аматьори такива заплати взимат в някоя селска кръчма минимума е 1000 лева трябва да се отскубнем от мизерията за след няколко години ако сме живи 1500 лева всички които емитират работа и се правят на бизнесмени да отичат в канала.
27
1
 
9
 
! Отговори
arsenalfc преди 2 години
кви 764 бе, 1000лв нето трябва да е минимума. Продажби бг
26
0
 
10
 
! Отговори
Иванов преди 2 години
Тия изпълзяха от дупките. Години наред се криеха, като аз не познавам по слаби и несериозни профсъюзни организации, като в България!
25
1
 
11
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
850 хиляди самоосигуряващите . кнсб иска да ги фалира всички и да има повече бизнес за Пеевски, за Доган, за Чекмеджан кюлчета и к__урви. бас си гнусната организация кнсб
24
2
 
11
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
Цялата държава се крепи на самоосигуряващите. Един такъв малък бизнес вече в данъци храни цял ромски клан безработни. Още ли ще дигате? Само фалирате хората. спирам и минавам нел_егално. хайде ебет__е си майката аз кнсб няма да храня. б000клуууциии
23
2
 
12
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
политици, държавни служители, полиция, счетоводители... всичко си мери заплатите по минималната заплата само, че ги умножават по 10, по 20 и т.н. Дигането на минималната заплата дигаме и заплатата на Пе__евски като депутат. Той да не е по-балама. Всяка седмица ходи до Емирствата. ***, чувалчета с пари , далаверки. КНСБ е ма__фия.
22
2
 
12
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
що не увеличиш данъка на директорите на държавните болници с 50 бона заплата на месец бе гъзаар??? Еми, се хванал да мачка дребния бизнес. кнсб - мафия рекетьори
21
5
 
9
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
кнсб - закривай!!! искат да убият и без друго дребния бизнес. пак да помпат. аз плащам по 5 бона на тримесечие данъци. храня цял катун, а сега тоя иска да храня катун и още 5 ***. няма да стане. намирам си и аз офшорка като Пеевски. е, бас си. човек дето никога не е платил един лев заплата на служители ще ми казва каква да е мин. заплата. б00клук!!! умир$%ай!!!!
20
5
 
6
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
този е най-глемия б000клук. по-голям и от шишо. при чекмеджан се скатаваше като мишка. сега стана голяма работа. убит@@к!!! само те видя на улицата... бо00й !!! заради такива като него всичко скочи и имаме инфлация. увеличиха пенсиите и всичко хвръкна нагоре. кой те спира да си направиш заплатата сто хиляди месечно бе?
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Синдикатите май не са разбрали, че бащицата Боко вече го няма. И да подскачат като мажоретки файда няма, само ще станат за смях.

Спонсорирани публикации