На кого ще стигнат 3 кубика евтина вода?

До 10 години ползващите повече, ще плащат по-скъпо
16 ное 2021 07:30,
162
На кого ще стигнат 3 кубика евтина вода?
Снимка: Pixabay

Повечето потребители в страната ще могат да се впишат в графата на ползващите по 3 кубика евтина вода. Средностатистическият българи изразходва по 99 литра на ден.

В пет големи града обаче нещата не стоят така. Това са Благоевград, Бургас, Кюстендил, Перник и София. Там хората харчат по над 100 литра дневно, сочат данните на Националния статистически институт за изминалата година, пише „Монитор“.

Идеята е от преди над 10 години потребителите, които харчат повече вода за битови нужди, да я плащат по-скъпо.
У нас се ползва израелския опит по темата. До 2050 г. една трета от световното население ще живее в държави, изпитващи недостиг на вода. Населението в градските райони се увеличава всяка година, нараства и нуждата от питейна вода. Почти една четвърт от нея, а на места дори около 60%, се губи в градските райони.

Затова при месечно потребление до 3 куб. м на човек  ще бъде на една стойност, но при надвишаване на потреблението над това ниво, цената също ще се увеличава, обмислят от Министерството на регионалното развитие.

Новото нормативно положение ще залегне в подготвяния проект на Закон за ВиК и други нормативни актове, необходими за изпълнението на проектите в отрасъл ВиК, които очакват финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост. Обещанието е българските граждани да получават вода на ниска, социално поносима цена.

Още по темата
Според данни на НСИ за десет години средното потребление на човек от населението се е увеличило с около два литра, за да достигне 99 литра на ден. Това означава, че средната месечна консумация в бита у нас е 2970 литра вода на човек. Един кубик е равен на 1000 литра. Така болшинството ще плащат по-евтина вода при евентуалното въвеждане на диференцирана цена.

Най-пострадали от лимита от 3 кубика ще бъдат живеещите в Югозападния район. В столицата дневната консумация на вода е 124 литра на човек според данните от статистиката или около 700 литра над нормата.
В Благоевград, Кюстендил и Перник харчат съответно 113, 101 и 107 литра на ден. На юг по морския бряг също потреблението е по-високо заради повечето туристи в градовете по Черноморието. Там средната консумация е около 107 литра на човек на ден. Но не и на север, където са под средната норма – във Варна харчат по 97 литра.

Най-малко вода на ден в литри на ден ползват в Търговище (66), Сливен (69), Шумен (78) и Хасково (79).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ние сме трима души, но 8-9 куб с ползване на всякакви уреди, готвене, всекидневно къпане и тоалетна, няма, как да стане, освен когато не сме били извън вкъщи поне седмица. Потреблението е средно 10-12 куб, така са и съседите ми с малки деца в Пловдив. Идеята не, че е лоша, но на практика ще се скубят най-вече хората със семейства с малки деца, друг е въпроса наистина с махалите, какво правим?
60
3
 
6
 
! Отговори
и? преди 2 години
До Анонимен 64, Да, имаме дете. Никой не си мие колата пред входа :) Съжалявам, но ако имаш подобни съседи... си премести в някой квартал с интелигентни хора. Никой не ти казва колко да се къпеш! Но ако искаш да си вземаш вана всеки ден кое е лошото да си платиш? Да, сметките ни са отделни и очевидно дори общата вода е малко. Съжалявам за това, че живееш с ***, които я използват и плащате всички. Просто се научете да сте цивилизовани. Не виждам къде точно ти е проблема. Ползваш, плащаш!
59
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
63 в Израел понеже изобщо няма вода като се къпеш тече 30 секунди вода от душа, после 5 спира. После пак 30 сек вода и така. Безумно е. Но там е оправдано. Тука, където водата бута къщи и троши мостове ще ни прилагат израелски опит?! Нещо им хлопа дъската на тия. Лошото е че като ги правят тия простотии, ще накарат една държава, която винаги е била приятелски настроена към евреите да почне да ги мрази. А може би пък точно това искат фашагите! Знае ли човек.
58
0
 
3
 
! Отговори
морски преди 2 години
Вода има за обезсоляване, но как ще се краде от новопостроените заводи?!Затова не са построени, затова и няма да ги построят скоро.
57
0
 
21
 
! Отговори
Влади преди 2 години
А в махалите, където някои чешми нямат даже кранчета и текат денонощно? Пак ние ще се свиваме в лимити, значи, а ще плащаме и за ония. Като с тока, дървата, помощите...Оказва се обаче, че партиите могат и без цветния електорат и не е нужно толкова да им се слагат за наша, българска сметка.
56
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди водата струваше стотинки, не се притеснявахме :) Обаче така стана, че богатата на вода БГ изведнъж се оказа лукс :) Нема да се учудя ако в близките години ни искат пари само защото дишаме......хахахаха :)))
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
57 а деца имаш ли? А в сметката ти вкарват ли течовете на улиците? А терикатите съседи мият ли си колите с вода към общия водомер? Не е толкова лесно, колкото си го мислите? Освен това ако има диференцирана сметка за водата, ще направят такава и за тока и за много други неща. Днес ти казват колко пъти ще се къпеш, утре ще ти кажат колко чаши мляко да пие на ден детето ти. Комунизъм? Фашизъм? Чисто и просто диктатура! Това ли е новата промяна? Да плащам за разходите на компаниите, които не инвест
54
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като прочетох "израелски опит" и ме побиха тръпки... В момента много добър опит правят със субстанции... Може би вървят към 5-ти бустер. Дано само за водата да им ползваме "опита".
53
0
 
10
 
! Отговори
До 5 (Въпрос) преди 2 години
ВиК не само че не плащат на Дядо Господ за дъжда, ами ти им плащаш за отвеждат дъжда по градската канализация, включено е в цената на пречистване към изразходваното количество вода по водомер.
52
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойдоха Харвардските мекерета и въведоха веднага цените на Англия за вода, тока и парното вече го оправиха та цъфнахме. Само дето дневната ни надница не е като в Англия, нали? Ала Кирчо и Асенчо няма как да го знаят това, тяхната надница от разни фондации е много над английската. Да живеем в държава с вода, която като повече и отнася съседите ни в Турция и прави такива наводнения че плуваме по пътищата, а тия да ни слагат цени все едно сме в бивак насред пустинята. Промяна, а? Виждаме!
51
1
 
10
 
! Отговори
възмутен преди 2 години
Как ще се разпределя водата от общия водомер на блока? Сега се разпределя процентно според консумацията във всеки отделен имот отчетен от индивидуалните водомери. Това вдига разхода на отделния имот по около 5 кубика месечно. Това се прави в интерес на Софийска вода. Така имотите с водомери плащат за тези които нямат водомери. Решението е всички имоти без водомери да плащат общите количества вода.
50
3
 
12
 
! Отговори
Св преди 2 години
Ама какво значи, че някой харчи 3 или повече кубика. Карат ни да се чувстваме виновни, че харчим много вода и унищожаваме природата, а други нямат. Виновен съм, че харча излишно повече гориво, пластмаса, да, понякога ненужно. Но водата идва до чешмата ми, има и загуби, и изтича в канала, не е загубена вода за човечеството, природата ще се филтрира през земята, отива в подпочвените води... С какво съм навредил на природата? Евентуално за малкото енергия, която е приложена за да ми я доставят.
49
11
 
5
 
! Отговори
И? преди 2 години
Купуваш си качествени уреди и казанче за тоалетна и нещата се нареждат. Вкъщи сме 3ма. Чинии се мият само в съдомиялна(малко неща не стават за там), пералнята е винаги на еко програма, казанчето за тоалетната е пестящо вода. И имаме около 8 - 9 кубика. Съдомиялната се пуска 3-4 пъти на седмица, пералнята почти всеки ден. Душ си вземаме всеки ден и къпане с мие на коса поне 2 пъти на седмица. Но да, и смесителите са ни качествени и душа. нямаме вана :) и се получават нещата.
48
0
 
13
 
! Отговори
9 преди 2 години
Сравняваме пустинна държава със друга такава която има реки вали дъжд ......
47
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А някой сети ли се че в градовете хората пикаят и акат в тоалетни, на които после им пускаш кранчето. Не е с дупката във външната тоалетна както е в голямата част от селата. Само за тоалетна водата скача доста нагоре. А и жените по градовете перат повече, защото децата които се цапат живеят предимно по градовете. В селата старците я изперат веднъж седмично, я не. Нормална и чиста жена с дете пуска минимум 2 перелни седмично. Извинете, но някой май иска да смърдим.
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от тези монополисти, пари, пари, пари, а те в кулата си от слонова кост и се наслаждават от високо... Пари, власт, безводие, рушаща и неподдържана канализация...където я има
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тия са луди, живущите в домакинствата рязко ще скочат на по 10-15 човека...
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пред вас на централен магистрален водопровод правят ремонти по два пъти месечно заради течове. Цялата улица е в кръпки, но тях не ги интересува, че разходите за ремонт са по-високи отколкото подмяна на компроментиран участък от 300 метра, нали после го пишат в сметките си.
43
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А честито! продължаваме промяната... Докато не ви счупим зъбите!
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
45 прочети статията, искат 3 кубика на месец. Като "хвърляш 6", остоланалите 3 на двойна цена!