Руски филм: Родината на славянската азбука е Македония

Братята Кирил и Методий нямали нищо общо с България
29 дек 2021 10:42, Елка Василева
691
Руски филм: Родината на славянската азбука е Македония
Снимка: архив, БГНЕС

Документален филм, излъчен в Република Северна Македония, предизвика възмущение у българските експерти. Според авторите на лентата „Една вяра, един език“ родината на славянската азбука е именно Македония, а братята Кирил и Методий нямат нищо общо с България.

Режисьор на лентата е Елена Мироненко.

Още по темата

„Филмът е изпълнен с внушения. Правят се опити да се изтрие България от картата, като подобни прояви не са единични“, обясни пред bTV проф. Анна Кочева.

По думите ѝ тези опити се правят още от 80-те години насам в руската наука.

„Във филма се говори за един абстрактен общ език на славянството, за славянски език, което буди недоумение“, коментира Кочева.

Реакциите на лентата бяха последвани и от реакция от руското посолство у нас. Според тях филмът, в който се внушава, че кирилицата е именно македонска, не е създаден със съдействието на руското посолство в РСМ.

„Това изявление беше направено малко с половин уста, но Русия излезе със становище заради реакциите в медиите, а не заради реакция на българската държава“, каза още Кочева.

Тя призова българската държава да вземе отношение по казуса.

Във филма е представена карта на Югоизточна Европа от ІХ век, на която България я няма. Освен че казва, че „Македония е родното място на славянската азбука“, четецът говори и за това, че всички древни духовни тестове на Русия, Украйна, Сърбия, Черна гора, България и Македония са написани на църковнославянски, който произхожда от Македония.

Според филма руска азбука е имало и преди глаголицата, като в Херсон братята Кирил и Методий се запознали с нея, тъй като им била нужна, за да създадат новата азбука. Така се внушава, че Кирил и Методий лично са поставили темелите на „Третия Рим“ – Москва, пишат македонските медии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


691
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
41
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
В този руски филм явно са пропуснали да споменат, че варягите, чукчитата и татарите които сега се наричат руснаци, са получили своята държавност и царе от Вожките българи, а впоследствие Симеон Велики, по времето на който е развита и разпространена кирилицата им е дал и писменост, но за съжаление и това не е било достатъчно за да се очоловечат поне малко ... !!!
19
1
 
28
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Злоезичието,говоренето и твърдението на исторически неистини относно България, за рсм и русия е пословично.Те никога не са били и никога няма да бъдат истински приятели на България,а само интересчии,достойни за съжаление. 1300-годишната история на България го доказва по неоспорим начин.
18
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хихихи. Ами, те руснаците създадоха македонския език, и структурата на македонската държава, и то точно на основата на анти-българизма, а пък ви лъгаха 45 години за "освободителите" докато бавно иметодично ви изтриваха в културно отношение. Този филм е продължение на тази политика. Те преди година и в Руския културен институт празниваха ден на "славянската" писменост, не на българската. Буквално никъде там не се споменаваше, че писмеността създадена от учениците на Кирил и Методий е българска.
17
4
 
33
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Русия отново показва, че винаги е била гнусна в политиката си спрямо България! Единствено вярвам в молбата на Навални/личният затворник на Путин/, да не бъркаме руския народ с Кремълските манипулатори на Путин!
16
4
 
33
 
! Отговори
сигурно преди 2 години
Русия нагнетява обстановката на балканите нарочно ,за да има интриги и дрънкане на оръжия !
15
7
 
2
 
! Отговори
Тероризъм преди 2 години
Пернишки мафиоти използват мрежата на Виваком за тероризъм!Следят ДАНС, Военни, МВР, изтезават хора чрез насочени радио честоти от антените! Хитлер е пеленаче пред тези!
14
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разберете НАЙ НАКРАЯ че братята Кирил и Методий имат общо единствено с Византия. По това време България е била държава от варварски тип. Нали сте чували за " наздраве дружина с Никифорова кратуна"??? е... значи тук са живеели варвари канибали. Как да имат нещо общо братята К и М с такава диващина. Осмислете го най после де !!!!!
13
4
 
33
 
! Отговори
Нео преди 2 години
Официален кремъл винаги е отричал връзката на светите братя с България. При този факт е изключително отвратително наличието на немалко кремълски подложки у нас. И това няма нищо общо с русофилията.
12
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото се провикнало - такова се обадило.
11
5
 
29
 
! Отговори
А.Колев, пасе кози преди 2 години
Каква поредна русофилска драма. Русофилите винаги поставят Маскве над България, но от приличие обясняват, че нашите интереси винаги съвпадали:) Даже русофил антиваксър би си сложил спутник, само защото е руски.
10
7
 
36
 
! Отговори
българин преди 2 години
,,Братушките" винаги са ни мразили и подигравали , но много от нас отказват да го признаят !!
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само един политик каза нещо хубаво и то в европарламента.Ако искайте празнувайте Мики Маус,но на нас не ни казвайте кои сме и какво да празнуваме.
8
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна става неутрална страна, разформира се армията и стават като Австрия - с минимален военен контингент.
7
6
 
30
 
! Отговори
христо Ботйов преди 2 години
"Русия тая мнима защитница на славянството..... Тюрма на народите" И руските предатели Копейкин и пр. си нпаравиха партия и имат представители в българския пармален.СРАМ НАРОДЕ!!!
6
2
 
40
 
! Отговори
Заслужил гражданин преди 2 години
Ами ако питате нашенските русофили и те могат да го потвърдят, нали македонците бяха помазани като такива от Матушката им и от товарищите Сталини и Тито, с любезното съдействие и на БКП и Гошо-Тарабата ... !!!
5
5
 
14
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
Винаги , истината е някъде по СРЕДАТА !''Тъй солунските двама братя'' ,... от Солун !
4
48
 
16
 
! Отговори
МАЙОРА преди 2 години
Каква славянска азбика се води кирилицата след като най-големите славяни: поляци, чехи, словаци, словенци и хървати ... пишат на латиница! Заради кирилицата в целият свят ни мислят за руснаци! Само вреда от това! И България трябва да се откаже от тая смешка и да я остави на руските диваци да си я използват!
3
7
 
54
 
! Отговори
"Братска Русия& преди 2 години
Припадайте си още по-руснаците! ТЕ - руснаците винаги са ни мразили и тъпчили, защото живеехме по-добре и по-свободно от тях! Това е истината, всичко останало е илюзия!
2
18
 
19
 
! Отговори
дърт преди 2 години
Съдейки по фамилията режисьорката е украинка!
1
4
 
33
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Пуснете го на Кирил да го изгледа.