Пенсиите скачат отново през юли, ръстът ще е средно 6,1%

По-ниските пенсии с ковид добавките ще бъдат компенсирани
Обновена: 13 яну 2022 11:23 | 13 яну 2022 10:22, Камелия Цветанова
270
Пенсиите скачат отново през юли, ръстът ще е средно 6,1%
Снимка: БГНЕС

Редовно осъвременяване на пенсиите с минимум 6,1% ще има от средата на годината, съобщи социалният министър Георги Гьоков.

Той призна, че сега част от пенсионерите се чувстват ощетени, защото са получили по-малко пари през януари в сравнение с декември миналата година.

Още по темата
"Объркването дойде от това, че хората започнаха да смятат, че ковид добавката е част от пенсията, което не е така", каза министърът.

Ковид добавката през декември беше в размер на 120 лева, а от януари е 60 лева.

"Нормално е, когато са получили по-ниски пенсии, да се чувстват ощетени, но не може това да се използва за политически дивиденти. Няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската", отсече министърът.

Според него този проблем е следствие на предходното Народно събрание, което доведе до усещане за несправедлив подход при определяне на пенсиите.

"Предложението на служебното правителство беше само да се причисли коефициентът, а накрая се получи една смесица от предложения и желания на парламентарните сили и накрая стана увеличаване на коефициента и ковид добавка от 120 лева. Така бяха създадени свръхочаквания за сметка на бюджета на ДОО, без да се отчитат бъдещите възможности на бюджета", обясни Гьоков.

Вследствие на увеличението над половината пенсионери у нас получават минималната пенсия.

"На пенсионерите, чийто доход с ковид добавката през януари е по-малък от дохода за пенсията през декември с добавката, ще се изпати еднократна помощ. Първите плащания ще бъдат направени пред февруари, като тогава пенсионерите ще получат сумите и за януари и за февруари", посочи социалният министър.

Той добави, че ковид добавката от 60 лева струва на бюджета по 17 милиона лева на месец и ще се плаща до юни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
5
 
5
 
! Отговори
ЯДОСАН преди 2 години
Не е хубаво да се лъже с това"средно увеличение".Значи-минималната я увеличават с 23%,моята - 1% и средно става 12.През юли-същото-някои ще ги увеличат с 11%,моята-с 1 % и средно е 6%.Страхотна измама.Отделно,дето вече повече от 10 години не ми дават изработената пенсия,защото имало"таван".Защо,бе?Като си плащах осигуровките,нямаше "таван" за тях-плащах,за да получа съответна пенсия,а не 2/3 от нея и то -много години.Затова-не плащайте големи осигуровки-ще ви излъжат като мене!
162
6
 
12
 
! Отговори
Иван Нейков преди 2 години
Няма какво да ми хленчат пенсионерите сега ! Нали вие си ги избрахте тези лъжци от "Промяната" и техните патерици в правителството. Нали те ви дадоха преди последните избори тези 120 лева - за да гласувате за тях и после си ги взеха. Когато предишното редовно правителство ви даде Корид добавка - това беше най лошото нещо на света. Сега "Почтенните" правят същото !? Затова си налягайте кокалите и другия път като тичате към урните - поне гласувайте за този който не лъже и манипулира
161
3
 
4
 
! Отговори
Където е стъпил крак преди 2 години
на комунист/социалист-и трева не никне.Долни измамници,ограбили държавата и народа,потънали в лукс,докарали няколко фалита на БГ,а постоянно лъжат как правят всичко в името на хората,на човека.Като във вица от соца-знаем и човека кой е-висшите партийно монстри,с фирмите си и аферите си.Сигурно в комуняшките фирмиработниците вземат по две заплати?Глупости,експлоатацията си е по капиталистическиплюс ориенталски стандарт всичко да е потайно и не се знае кой колко взема.Да са ничестити.
160
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голямата грешка беше тази добавка от 50 лева при ГЕРБ, която после стана 120 лева по предложение на ДПС и сега е 60 лева. Вместо добавката, трябваше да има преизчисление на пенсиите с осигурителния доход от предишната година и това даде прави всяка година
159
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е ли прекалено голямо увеличението за най-ниските пенсии? От 300 лева минималната сега стана 370 лева, а с тези 6,1% ще стане 392,57 лева.
158
3
 
4
 
! Отговори
ТОТЮ преди 2 години
КАТО ЧУЯ"ОСИГУРИТЕЛЕН ПРИНОС" И МИ СПИРА ЧАСОВНИКА,КАКТО СЕ КАЗВА! ТЕЗИ С"ТАВАН" ИМАТ НАЙ-ГОЛЯМ ОСИГУРИТЕЛЕН ПРИНОС,ЗАЩОТО ОТ ПР..НЯ БОЯ НЕ СТАВА-С НИСЪК ОСИГУРИТЕЛЕН ПРАГ ТАВАН НЕ СЕ СТИГА.МАХНЕТЕ ТОЯ ТАВАН-НИКЪДЕ ПО СВЕТА ГО НЯМА.ШЕФА НА КНСБ КАЗА,ЧЕ ЗАРАДИ 2-3 ПЕНСИОНЕРА ИМА ТАВАН.СЪЩОТО ЧУХ И ОТ ЕДИН ЗАМ.МИНИСТЪР ФИНАНСОВ ОТ ПЪРВОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА БОРИСОВ И СТАВАШЕ ДУМА ЗА ВЕЧЕ ЕДИН ПОКОЙНИК-"ЛЕКАРСТВА,ИНСТРУМЕНТИ"-ВСЕ ТЕЗИ ТЕРМИНИ МУ БЯХА В УСТАТА ПО ФИН ВЪПРОСИ.
157
5
 
12
 
! Отговори
Тези не се умориха преди 2 години
да лъжат.Да,сигурно ще вдигнат пенсията с 6%,но кат спрат и 60-те лева,пак ще сме назад.Този нагъл чиновник пак ще ни обяснява колко сме глупави,не разбираме,че пенсия и добавка са различни неща.Абе тиквенико,хората не се интересуват по какво перо вземат пенсиите си,а колко е общата сума,според коята да си правят сметките.Тарикатските лъжливи номера с двойно счетоводство и стандарти ги правите вие,вече ви видяхме-тръбяхте как увеличавате пенсиите,а над 1 млн пенсионери взеха по-малко.
156
4
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Хахахааа, скачат ама друг път. Колкото и сега скочиха. От сега да шият пенсионерите по-голяма кесия, че много ще ги вдигне пенсиите Кириленко - измамника :))))))))))))))))))
155
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скачат, скачат... по две ракии за блясък в очите и за отскок.
154
2
 
8
 
! Отговори
канарчета преди 2 години
Лъжат ви,като баща ми......,,Тати ще ми купи колело" Вярвайте им. наивници!
153
4
 
10
 
! Отговори
1984 преди 2 години
Ако ПП-то обещава индексация на пенсиите от 01.06.22 г. с 6%, значи очакват инфлация към 01.06.22 г. към 66%. Де факто индексация за всички пенсионери няма да има, но инфлация за всички категорично ще има. Честита подмяна! А, днес и с друго ни зарадваха от правителството на подмяната: за магистрала Хемус ще чакаме до 2027 година, евентуално, за останалите 2030 или 2050 години. Още един път честита подмяна!
152
4
 
7
 
! Отговори
Митко Бомбата преди 2 години
Реално в момента г-жа Нинова управлява държавата другите се изпокарантинираха ,а нова дума ..
151
2
 
6
 
! Отговори
Не стига преди 2 години
за стикер на пожарогасителя
150
2
 
11
 
! Отговори
Умния и хубавия преди 2 години
Не ни разбирате ,учили сме за много пари в много елитните университети.Не разбирате от математики и реторики .Съжелявам ,учете и четете.Има ли увеличение -има нищо ,че вземате по-малко ,а цените падат ,нищо, че сметките са двойно по-големи -не ни разбирате много сте ограничени ,съжелявам .п.п Ваксинирайте се редовно ,нищо ,че най-ваксинираните страни са най-блокирани ,абе не разбирате от нищо ,но ви обичаме нали сме с общо комунистическо минало,то вие и комонизма не го разбирахте де .
149
5
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
СТИГА ЛЪЖИ!!! 1-000-000 МИЛИОН ПЕНСИОНЕРИ ИМ НАМАЛИХА МИЗЕРНИТЕ ПЕНСИИ!!!!!
148
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаш много здраве от БСП
147
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На следващите избори , а може и да са скоро вече няма да има БСП в парламента или ще са един файтон хора. Голема част от електората на БСП пенсионерите са излъгани с 12.5% увеличение на пенсиите. Неправилна методика за преизчисляване , но БСП не искат да я променят. Чао вече БСП.
146
2
 
18
 
! Отговори
Стига бе преди 2 години
Пак ли идват избори - увеличават, увеличават... и отгоре капак (таван) - само дразнят хората. А за чиновническите заплати от по 5 - 7 000 лв, при това без да се плащат осигуровки и думичка не споменават. Да не вземат и те да избягат в чужбина.
145
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това "скачат" е накакъв вид журналистическа подигравка или гавра с това, което се случва на пенсионерите. Сметките показват, че през юли ще "скачат" както "скачаха" на 7 януари.
144
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т. е. през юли пенсионерите ще се окажат с по-малки доходи, щото ще падне добавката за пандемията, а ще имат мижаво увеличение и със сериозно повишени цени на стоки.