Пенсиите скачат отново през юли, ръстът ще е средно 6,1%

По-ниските пенсии с ковид добавките ще бъдат компенсирани
Обновена: 13 яну 2022 11:23 | 13 яну 2022 10:22, Камелия Цветанова
270
Пенсиите скачат отново през юли, ръстът ще е средно 6,1%
Снимка: БГНЕС

Редовно осъвременяване на пенсиите с минимум 6,1% ще има от средата на годината, съобщи социалният министър Георги Гьоков.

Той призна, че сега част от пенсионерите се чувстват ощетени, защото са получили по-малко пари през януари в сравнение с декември миналата година.

Още по темата
"Объркването дойде от това, че хората започнаха да смятат, че ковид добавката е част от пенсията, което не е така", каза министърът.

Ковид добавката през декември беше в размер на 120 лева, а от януари е 60 лева.

"Нормално е, когато са получили по-ниски пенсии, да се чувстват ощетени, но не може това да се използва за политически дивиденти. Няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската", отсече министърът.

Според него този проблем е следствие на предходното Народно събрание, което доведе до усещане за несправедлив подход при определяне на пенсиите.

"Предложението на служебното правителство беше само да се причисли коефициентът, а накрая се получи една смесица от предложения и желания на парламентарните сили и накрая стана увеличаване на коефициента и ковид добавка от 120 лева. Така бяха създадени свръхочаквания за сметка на бюджета на ДОО, без да се отчитат бъдещите възможности на бюджета", обясни Гьоков.

Вследствие на увеличението над половината пенсионери у нас получават минималната пенсия.

"На пенсионерите, чийто доход с ковид добавката през януари е по-малък от дохода за пенсията през декември с добавката, ще се изпати еднократна помощ. Първите плащания ще бъдат направени пред февруари, като тогава пенсионерите ще получат сумите и за януари и за февруари", посочи социалният министър.

Той добави, че ковид добавката от 60 лева струва на бюджета по 17 милиона лева на месец и ще се плаща до юни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
3
 
6
 
! Отговори
До Радко -114 преди 2 години
Е на колко се е осигурявал татко ти и кога че е с такава пенсия? При 650 минимална заплата плюс процента за прослужени години ,това е невъзможно !?Айде спрете с тези лъжи. Такива пенсии взимат само такива пенсионирали се преди 30 години. Днес това е невъзможно ,юнак !!!
102
3
 
1
 
! Отговори
За съжаление преди 2 години
До При 30% инфлацияА да сте виждали скоро колко струва парцела /в гробищния парк/? Не е по силите на всеки пенсионер да си го резервира.
101
1
 
9
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Много *** народ.Сега,вместо да получавате пенсии и добавки от едно място,ще ги получавате на 2 места и две опашки,за да разберете кое е пенсия и кое добавка.Много сложно,ти да видиш!
100
4
 
10
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Това, със "скока" 6.1 процента", кой, освен тия от "промените" може да заблуди измъчените пенсионери??? До кога ще ги траем?
99
8
 
3
 
! Отговори
Радко преди 2 години
До АнонименАбе *** татко има 50 години трудов стаж пенсията му е 420 лв
98
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хе пенсиите щели да скочат, а инфлацията сигурно си стои на едно място и не лети.
97
4
 
3
 
! Отговори
ВетЪра на ПОДмяната преди 2 години
до 104 Раздаваше от жипката пак по същата схема . Така не се оправят нещата .Все едно да си построиш къща и да я съединиш с тиксо .Всичко ще седи заедно временно .
96
2
 
3
 
! Отговори
До 106 преди 2 години
Явно-хлапак!
95
5
 
20
 
! Отговори
1922 преди 2 години
На тези вече не им вярвам.Обещания, обещания , а то криза след криза. Радев да си ги прибира . Да си вземат сърповете и чуковете , и за Москва.
94
4
 
17
 
! Отговори
Стар пенсионер преди 2 години
Дечурлига не коментирайте нещо ,за което не сте в час!!Помня как получаваме 80,000 лева пенсия при Виденов и 340% инфлация-световен рекорд! Един хляб-600лева,кило леща -1,100лв.!!......Ако тези днешните я карат така с бюджета .......????!
93
10
 
5
 
! Отговори
Другари, моля ви... преди 2 години
през декември м.г. Бойко беше Пътник, за това похарчи Осем милярда, за билети, за резервации в Централния СЗ, за заплати на бай Ставри, за пом.персонала, за охрана...смятайте, смятате, не само да приказвате, на умряло куче, дет са вика, нож да вадите.
92
3
 
9
 
! Отговори
ВетЪра на ПОДмяната преди 2 години
до 95 Не е добре защото пари се дават от бюджет за помощи на ЧАСТНИ бизнеси . В момента като оставим пенсионерите (въпреки че са много заради застаряващо население, болести ) държавата храни и дондурка частни предприемачи които ясно се вижда че са некадърни немогат да се самоиздържат независимо .
91
5
 
8
 
! Отговори
Кьосев преди 2 години
И сега беше средно с 12.5 % но в крайна сметка беше 4%
90
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се връща Толупа.Той ще оправи всичко.Гласувахте за юпита сега ще берете ядове.
89
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъкмо такива панически и неразчетени увеличения на пенсиите задвижват инфалцията. Накрая пенсиите ще се плащат от работещите, на които ще им вдигнат осигуровките, а самите пенсионери също ще получават обезценени хартийки.Държава не се управлява с популизъм.
88
4
 
11
 
! Отговори
До 82от пенсионер преди 2 години
На колко годинки си бре недорасляк ?? Питай баба си колко бяха пенсии и заплати преди 12 години! Аман от недорасли и неинформирани тролчета!! .......И кои им направиха пенсиите 5 долара преди това !?!..Д.р.и.с.л.ьо!!!
87
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задължително трябва да има нови избори и то в началото на март още. Петков и неговата шайка *** на каишка на американското правителство нямат вече право да управляват!
86
2
 
6
 
! Отговори
При 30% инфлация преди 2 години
Направо да си резервират парцели горките хора!
85
1
 
4
 
! Отговори
до 87 преди 2 години
Защо лъготиш??????
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕ ЗНАМ ЗАЩО, НО ПОЛОЖЕНИЕТО С УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ПЕНСИИТЕ МНОГО МИ ПРИЛИЧА НА СЪБИТИЯТА ОТ 90-ТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК. ПОМНИТЕ ЛИ ИНФЛУЕНЦАТА ОТ ТОГАВА?!! УВЕЛИЧАВАЙТЕ НО ДО РАЗУМНИТЕ ГРАНИЦИ. НИКОЙ ДО ТОЗИ МОМЕНТ НЕ Е УСПЯЛ ДА ОТПЕЧАТА С РОТАТИВКИТЕ НОВА ЗЕМЯ!!!