Пенсиите скачат отново през юли, ръстът ще е средно 6,1%

По-ниските пенсии с ковид добавките ще бъдат компенсирани
Обновена: 13 яну 2022 11:23 | 13 яну 2022 10:22, Камелия Цветанова
270
Пенсиите скачат отново през юли, ръстът ще е средно 6,1%
Снимка: БГНЕС

Редовно осъвременяване на пенсиите с минимум 6,1% ще има от средата на годината, съобщи социалният министър Георги Гьоков.

Той призна, че сега част от пенсионерите се чувстват ощетени, защото са получили по-малко пари през януари в сравнение с декември миналата година.

Още по темата
"Объркването дойде от това, че хората започнаха да смятат, че ковид добавката е част от пенсията, което не е така", каза министърът.

Ковид добавката през декември беше в размер на 120 лева, а от януари е 60 лева.

"Нормално е, когато са получили по-ниски пенсии, да се чувстват ощетени, но не може това да се използва за политически дивиденти. Няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската", отсече министърът.

Според него този проблем е следствие на предходното Народно събрание, което доведе до усещане за несправедлив подход при определяне на пенсиите.

"Предложението на служебното правителство беше само да се причисли коефициентът, а накрая се получи една смесица от предложения и желания на парламентарните сили и накрая стана увеличаване на коефициента и ковид добавка от 120 лева. Така бяха създадени свръхочаквания за сметка на бюджета на ДОО, без да се отчитат бъдещите възможности на бюджета", обясни Гьоков.

Вследствие на увеличението над половината пенсионери у нас получават минималната пенсия.

"На пенсионерите, чийто доход с ковид добавката през януари е по-малък от дохода за пенсията през декември с добавката, ще се изпати еднократна помощ. Първите плащания ще бъдат направени пред февруари, като тогава пенсионерите ще получат сумите и за януари и за февруари", посочи социалният министър.

Той добави, че ковид добавката от 60 лева струва на бюджета по 17 милиона лева на месец и ще се плаща до юни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пещерното мислене през третото хилядолетие говори не само за "объркване", но и за човешка повреда в тая територия, в която отдавна човешкият труд се оценяваше и оценява от безхаберие и безотговорност, като трябва да се подчертае, че не става въпрос за РАЗМЕР НА ПЕНСИИТЕ, а за ПРАВИЛАТА по които се изчисляват. Истински хаос, програмиран, КОНСПИРАТИВЕН. Резултат-коментарите.
122
5
 
7
 
! Отговори
Пенсионер богат преди 2 години
До бяснаЕто това е комунистическо мислене! Всички да сме еднакво бедни,а не различно богати!Плучавам 1265 лв пенсия и продължавам да работя,като си плащам здравни и пенсионни осигуровки,с което всъщност самофинансирам ежегодното повишения,не само на моята,но и на някой друг пенсията.Аз богат ли съм според Вас и заслужавам ли да"богатея" повече?
121
2
 
10
 
! Отговори
Как ще ги стигнем преди 2 години
С жена ми живеем в Испания.Тя няма нито една година трудов стаж в живота си.От пенсионното в Испания я привикаха и и казаха че ако иска да хване минималната пенсия в страната,която там е около 450 Евро,трябва да направи 4(четири)години трудов стаж.
120
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега от януари много пенсионери не получиха никакво увеличение, а някой с 2-3 лв. Сега през юли щели да получат увеличение от 6%. това са около 20 - 30 лв. но спират добавката от 60 лв. В случая ще има намаление, а не увеличение.
119
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е и какво излиза - от октомври до юли без промяна пенсията на 1 милион пенсионера. Инфлацията за деветте месеца няма да бъде компенсирана , а тя ще е двуцифрено число. Е това е социалната политика на социалистите дето взеха социалното министерство.
118
3
 
13
 
! Отговори
Не сме балъци преди 2 години
Това ще е като януарския "скок". Преди изборите обещаваха поне 120лв. отгоре на всички пенсионери...а всъщност на половината не само не дадоха, ами даже им взеха от мизерните пенсии ?! Продължаваме разрухата -промяната.
117
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И при комунизма имаше бедни и богати.Но тогава богатите не бяха толкова богати колкото днешните богаташи,а и не бяха толкова много.
116
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може пенсиите да скачат както заплати на депутати.Все пак едните са 240,а другите-над 2 млн.
115
9
 
2
 
! Отговори
До 125 преди 2 години
Винаги ще има богати и бедни.Комунизма свърши!
114
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако пенсиите скачат с 50 лева, то заплатите на депутатите не скачат, ами направо излитат в космоса. Да не говорим са стотиците облаги на държавната администрация, както и плучаването на огромни хонорари за некадърно-свършена работа от родата на същата тази администрация.
113
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гьоков оправи си сегашното ос.....иране, пък за юли се не бой. Ти няма да си министър тогава, това е 100% ясно вече.
112
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България не умира днес.България е умряла от 1989г.годината от която започна голямото разграбване на държавата и комунистите станаха крупни капиталисти.
111
3
 
8
 
! Отговори
Майна преди 2 години
Вдигнете и минималната заплата на 800-900 лв ,инфлацията е 50 процента поне ,а по Нова тв ми обесняват за някакви 6 процента !
110
5
 
10
 
! Отговори
ОФ преди 2 години
Пенсиите са най ниски в РБ.Тази тенденция ще си остане,защото няма кой да работи а и няма къде.Всичко е равно на нула,производство,износ,лека и тежка промишленост,селско стопанство.
109
10
 
8
 
! Отговори
бясна преди 2 години
Този човек или е толкова ***, че не може да разбере или не иска да разбере! Процентно увеличение на пенсиите прави тези с големи пенсии още по-богати, а тези с малките още по-бедни! Преди 3 години бях със средна за страната пенсия, а сега съм с минимална! Това ли е целта? Да има богати и бедни? Как ще ме приравняват към хора, които са се драпали по онази работа цял живот?
108
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всичкото бедност надследство от герб, много крадеха тия с жипката,много
107
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 119 Прав си.
106
4
 
8
 
! Отговори
Жена ми почина на 71 преди 2 години
За 4 год. и 4 месеца до сега е харизала на Бойко и на Новите, 52х300 = 15 600лева, а аз съм получил "Вдовишки" 52х70 = 3 640 лева, значи 15 600-3 640 = 11 960 лв. РБ до сега печели от моето нещастие, защото кретам без жената, на 76 год., с ХОББ тежка форма !
105
4
 
6
 
! Отговори
СДС преди 2 години
Който не скача е ЧЕРВЕН.
104
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Половината население в България са ПЕНСИОНЕРИсега чакайте пенсионера да отиде да пие кафе за 3 лева ......Скапаняци....... България умира днесс!!!