Очаква ли се промяна на имотния пазар в България?

Експерт: Балоните в най-надутите сегменти на пазара започнаха да се пукат
21 фев 2022 18:50, Анисия Иванова
39
Очаква ли се промяна на имотния пазар в България?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има сериозен ръст на пазара на недвижими имоти в Европейския съюз, особено в Словакия, България и някои от прибалтийските държави заради ниските лихви и достъпността на кредитите. Украинската криза и противоречивите новини за случващото се са причина за голяма волатилност на пазарите, но едва ли ще има санкции срещу руските доставки на петрол и газ. Завръщането на иранския петрол няма да доведе до трайно поевтиняване на суровината заради изключителния недостиг. Това коментира Даниел Дончев, изпълнителен директор на "Експат Асет Мениджмънт", в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Ако лихвите започнат да се повишават в еврозоната, това ще оскъпи кредитите и ще се отрази на пазара на недвижими имоти. Поради голямата ликвидност това е естествен избор на хората в България и други страни - да инвестират свободните си средства в имоти заради очаквания за поскъпване."

Ако тенденцията се обърне, това може да провокира негативен ефект и инвеститорите, които са закупили имотите си само с цел инвестиция, да започнат да разпродават, смята Дончев.

"До 2008 г. в България не беше интуитивно, че имотите могат да падат - през 2008 - 2009 г. цените на жилищата паднаха с близо 50%."

Още по темата
В един момент такъв спад става вероятен, каза Дончев и допълни, че макар строителните разходи да са се повишили през 2021 г., фирмите са до някаква степен предпазени, тъй като продават имоти с добър марж.

"По-скоро е вярно, че предвид огромното предлагане и може би в един момент задържащо се търсене, това със сигурност би означавало, че предлагането ще превиши търсенето и цените биха коригирали надолу. Това може да е валидно за България и други европейски държави, но не и в САЩ, където има недостиг на предлагане."

Украинската криза и противоречивите новини за случващото се са причина за голяма волатилност на пазарите.

"В краткосрочен план това оказва сериозно влияние на пазарите, особено на тези, които са зависими и близко до конфликта."

Рублата и руския пазар на пазар реагират предимно негативно заради евентуалните санкции от Запада срещу икономиката на страната. Ограниченото предлагане и неяснотата за доставките на руски газ и нефт са основна движеща сила за цените в Европа, каза Дончев.

Тези доставки няма да са обект на санкции, защото "практически, това е автогол за европейците", смята той.

"Винаги при подобни конфликти петролът е печелившият", коментира Дончев поскъпването на суровината тази седмица. "Доставките се затрудняват, по-трудно достигат танкерите, и това води до по-високи цени - това се е случвало винаги, така се случи и сега."

Надеждите за възобновяване на ядрената сделка с Иран и завръщането на страната на петролните пазари е причинило поевтиняване с около 2% в последните дни.

"Очаквам това да има сравнително не много дълготраен ефект върху цената - в момента търсенето е високо, а предлагането е много ниско. Все още има голям недостиг - дори добавянето на такъв ключив играч няма да доведе до трайно поевтиняване на петрола. Възможно е да се постигне баланс на още по-висока цена."

Акциите в САЩ са повлияни най-вече от рязката промяна в политиката на Федералния резерв, като пазарите реагират на очакваното повишаване на лихвения процент.

През септември - октомври 2021 г, очакванията бяха за едно и две повишения на лихвите, а в момента пазарите очакват около седем повишения с 0.25% всяко през 2022 г., каза Дончев.

"Ако това се сбъдне, в края на годината лихвите биха били около 1.6%, което е много стръмно покачване."

Нагласите на Фед за инфлацията се промениха от временна към продължително висока, което пазарът интерпретира, че политиката ще бъде затегната. "Председателят Джером Пауъл каза на пресконференция, че най-вероятно през март лихвата ще се вдигне за пръв път и ще приключат с програмата за обратно изкупуване на активи съвсем скоро. Единственото неясно е с колко ще бъде вдигната лихвата през март."

През последния месец се наблюдава засилване на еврото спрямо долара, породено от пресконференция на Европейската централна банка, на която президентът Кристин Лагард даде сигнал, че стимулирането ще бъде намалено.

"Очакванията на пазара са много минимални, почти никакви за увеличение на лихвата от ЕЦБ, и една малка промяна в тази посока има силно влияние върху евро/долар."

Цените на металите тръгнаха нагоре след март 2020 г. заради повишено търсене и ограничено предлагане. Като основен производител случващото се на китайските пазари до голяма степен определя състоянието на световните.

"През 2021. Китай малко намали търсенето и цените се закрепиха на нивата си, но напоследък се забелязва подем на по-специфични метали като литий, никел, алуминий."

Производството на тези метали, както и на мед, в следващите до три години няма да могат да задоволят търсенето на пазарите и това ще причини допълнителен ръст на цените.

"Предвид малките инестиции в добивни мощности за тези метали през последните години, ще мине известен период преди компаниите да компенсират това изоставане."

Facebook (вече Meta) все още не е успяла да се възстанови от срива в цената след обявения спад в ежедневните потребители, като в момента се търгува на 45% под върха си от миналата година.

"Целият технологичен сектор беше най-негативно ударен от обръщането на политиката на Фед... В среда на повишаващи се лихви и висока инфлация акциите на големите технологични компании не се развиват достатъчно добре, защото паричните им потоци са изтеглени много напред във времето и всяка една малка промяна на лихвения процент има много високо влияние върху текущата им цена."

Биткойн и някои от най-иновативните компании и сектори също са коригирали надолу с около 40% - 45%, каза Дончев. "Балоните в най-надутите сегменти на пазара започнаха да се пукат."

Каква би била реакцията на пазарите при още по-агресивна политика на Фед, какво може да се очаква при суровините и на имотните пазари може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Сега в Украйна имотите са най добри.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фактите са ,че в цял свят се надига вълна от поскъпване на кредитите.А именно тези кредити за жилища надуха балона в имотния пазар.В момента цените на едро не спират да растат.Март е заседанието на Европейската банка,пазарите залагат на 2 повишения на лихвите още тази 2022 година,В Щатите очакват до 9 пъти,Англия ,започна да ги вдига,и още и още други държави...гледайте какво се задава отвън,а риска от война даже не го и мисля,тогава ще е мазало....Инфлацията ще накара банките шоково да реагират
32
6
 
1
 
! Отговори
Бат Цежо преди 2 години
След като се спука балона - апартамент на цената на бутилка олио... Айде стиг глупости. Засега цените са само нагоре, докато има инфлация
31
1
 
15
 
! Отговори
дедовия преди 2 години
Балона днес се спука. Путин анексира част от Украйна, ще има война за границите и България е участник. Значи следва - скъпа енергия, високи лихви, фалити, разпродажби на имоти.
30
2
 
22
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Кой ще живее в хилядите празни жилища в т.ч. и София?Я се поразходете вечер и вижте колко от прозорците светят?Пазарът до края към края на годината ще се определя от купувача.А ако банките се поспрат малко и по-рано.
29
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започнаха да пишат по 2-3 статии за имоти на ден. Това означава, че най скоро време балона ще се спука. Дори четох някъде, че лихвите тръгват нагоре.
28
0
 
19
 
! Отговори
Tomorrow преди 2 години
ЕЦБ, БНБ, банкови и финансови експерти казват има балон и голям риск от корекция надолу, но пак има хора дето вярват в думите на брокерите и ги възприемат за експерти въпреки, че на всички е ясно, че те работят на комисионна и нямат никакъв интерес от корекция на пазара надолу. Това, че вземате лесен кредит сега, не значи , че 30г. Ще го връщате също така лесно.
27
0
 
27
 
! Отговори
Хобит преди 2 години
Балона на имотите в БГ е брутален в момента. Който има нещо за продаване, сега трябва да се отърве от него , в края на годината ще е късно....
26
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е че инфлацията ще махне една нула от 10-те лева и курса при обмяната в евро ще е 20лв. към 10 евро т.е. пак 2лв.към 1евро,според закона но спестяванията ще паднат от от 80 милиарда на 8 милиарда и 50-те тона златен резерв ще отидат в Европейската банка.Да не си мислите,че някой ще пусне БГетото с 40 милиарда евро(80 милиарда лева)в Еврозоната.Самият Ханке казва,че влизането в еврото ще е голяма грешка.Каза още че борда е най доброто решение за БГ.От влизането ни в еврото ще спечели ЕС.
25
0
 
6
 
! Отговори
хахахахахахахахаХАХА преди 2 години
само тук един БРОКЕР защитава интересите и на двете страни. и има комисионна от купувача? а кой дава парите? - един.
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма реален анализ на пазара за имоти в БГ.Всички"АНАЛизатори се надпреварват да лъжатВсички искат да ударят"кървавото"в кризатаСтотици хиляди семейства напуснаха България през тези 30-ет годиниМного от тях вече имат по два-три наследствени имота,като не обитават ни един,защото са мигрирали в Европа и живеят по квартири там.А тук задълженията им към данъчните заради данъците и таксата смет са от порядъка на десетки хиляди за десетилетия за всеки един имотТака,че наистина има балон и то голям.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма реален анализ на пазара за имоти в БГ-тото.Всички"АНАЛизатори се надпреварват да лъжат.Всички искат да ударят"кървавото" в кризата.с стотици хиляди семейства напуснаха България през тези 30-ет години.Много други вече имат по два три наследствени апартамента като дори не обитават ни едкн,защотобса мигрирали в Европа и живеят по квартири там.А тук задълженията им към данъчните заради данъците и таксата смет са от порядъка на десетки хиляди за десетилетия.Така че наистина има балон и то голям.
22
11
 
4
 
! Отговори
В. преди 2 години
Сметнете 2+2. Кои стачкуват за пари. Които получаваха бонуси първа линия и накупиха имоти. Имат си вътрешна информация за лихвената вълна и веднага скочиха. Каква ще вълната - огромна щото хиперинфлацията ще скочи до небето. Един телефон ще стане 10000 лева. За имотите да не говорим. Всичко е вързано за еврото. Ще хвръкнат до небесата ВНОСКИТЕ.
21
1
 
23
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Ти май доста неща не виждаш, отделно не обичаш да четеш и да се интересуваш. Периода на спад 2009-2013 май си го проспал. Съгласен съм че периода е различен. Населението е намаляло с над 1млн човека а жилищния фонд в София значително се е увеличил за този период. Ако се зачетеш малко ще видиш, че лихвения тренд вече се обръща и тези дето са купили инвестиционно скоро ще трябва да продават. Жалко, че мн хора вярват не на финансови експерти, а на брокери с образование средно и надолу.
20
0
 
19
 
! Отговори
Гаден преди 2 години
Ще има пак "инвеститорски" мозъци по плочките на тротоара и гръмнати строителни предприемачи... 2008 се оттървахме от малко такива ***, но сега се задава брокеропад направо... трябват да се запасим само с пуканки :)
19
0
 
19
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Ми човека си казва нещата много вярно, само дето плюкалата от агенциите за недвижими имоти скимтят като прещипани кyчки, че цените щели да растат...
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смеете се на панелите ама в Мусагеница са 1700 евро, в Стрелбище 2000 евро.
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз да трябва да купувам ще предпочета да купя 80 кв. тристаен панел отколкото за същите пари 45-50 кв. кутийка в "гъзарски" квартали като Манастирските ливади.
16
2
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Всеки сам си преценя :)))
15
2
 
10
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Ами обикновено хубавите нови апартаменти се купуват бързо и остават по-тегавите. Затова и хората купуват яко в панелките, поне купуват чиста и реална площ.