Радев: България може да бъде място за преговори между Русия и Украйна

Президентът очаква координация между централна и местна власт
Обновена: 11 мар 2022 13:14 | 11 мар 2022 13:00, Веселина Йорданова
169
Радев: България може да бъде място за преговори между Русия и Украйна
Снимка: БГНЕС

България има основание да претендира да бъде място на преговори между президентите на Украйна и Русия, но това трябва да стане в координация с Европейския съюз.

Още по темата
Това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в Русе.

От друга страна България беше включена в списъка на неприятелските страни, което е неудачно решение, напомни той.

Според Радев е логично да има среща между президентите на Украйна и Русия и изрази надежда да се проведе.

Неслучайно казах, че Русия може да спечели тази война, но тя не може да спечели мира, не се печели мир с агресия. Това ожесточение ще има дългосрочни последици между двете страни, все повече осъзнават, че преговорите са решение, коментира държавният глава.

Той благодари на всички, които решават да помогнат с каквото могат на бежанците и не чакат държавата.

Очаквам държавата да бъде още по-ангажирана и срочно да изготви алгоритъм, в който да е пределно ясно какво е разпределението на отговорностите между централната и местната власт, каза президентът.

Радев каза, че е посетил Кризисния център в града, в който са настанени майки с деца и те са изключително благодарни за грижата.

Той напомни и че помощта от 40 лв. на ден не се дава на украинските граждани, а на хотелиерите, които са ги подслонили за тяхната издръжка.

Голяма част от тези хора са с български произход и очаквам по най-бързия начин да бъде решен проблемът с бързото издаване на документи за самоличност на хора от нашата историческа диаспора. Трябва да го направим. Те трябва да имат възможност да се включат активно в пазара на труда, да ползват образование, медицински услуги, всички права, които има един български гражданин. Това е наш дълг, но трябва да бъде и част от нашата демографска политика, изключително важна, посочи президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къв е тоя късмет да се родя в тая изпляскала държава, един милион баламмурника гласуваха за президент путинист, *** и зора ***!
62
1
 
6
 
! Отговори
16та република преди 2 години
Приятели, спокойно, това е Радевия момент съизмерим с предложението на Бай Тошо да станем 16та република: един вид, клетва за вярност на Кремъл, въпреки че е ясно, че никой не го пита.
61
6
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Явно фигуранта смята че разкраченото положение на България по отношение на действията на кремълският военнопрестъпник в Украйна и твърдата позиция на ЕС и НАТО по този въпрос, може да бъде смятано за неутрална позиция която да ни даде известни предимства ... само че никой не обича предателите и мижатурките, като и тези които се дъражат като леки жени без морални задръжки и искат да се подлагат и флиртуват с всички ... !!!
60
3
 
6
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
РАДЕВ НЕ СЕ БЪРКАЙ ВЪВ ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА В РУСИЯ
59
1
 
6
 
! Отговори
МИРО преди 2 години
ВСИЧКИ ПРЕДАТЕЛИ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!!! РАДЕВ---СЪЩО!!!!
58
1
 
5
 
! Отговори
историк преди 2 години
този не можа семейството си да опази ,народа раздели,разсъждавайте бе хора
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите наи обичат чуждите пари,грабят от работещите от обикновенните хора,живеят на гърба на хората и смучат кръв като пиявици впили се като кърлежи.
56
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самия факт, че предлага такова нещо ... показва колко му е акъла.
55
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ako v sasednite darjavi na ukraina rastat intensivno virusnite bolesti i smarti po iztochnoevropeiskite narodi, e dobre barzo da pozdravite s goresta blagodarnost pravitelstvata na usa, uk, eu, nato za sardechno podarenite smartonosni virusi na ukrainskia comediant zelenskii za nai-visokata smartnost v virusni pandemii v iztochna evropa sled chernobilskoto ukrainsko iadreno upravlenie.
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав си,виж как героично се сражават за свободата си срещу ислямското нашествие на Путин.Нашите да бяха вече направили преврат с Янев и да бяха излезли от Нато.То не е късно,Украйна ако падне ония са тука септември!
53
1
 
14
 
! Отговори
Кой преди 2 години
Човекът, който раздели собствения си народ, седнал да инициира среща за помиряване на Русия и Украйна. Ха-ха!
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо е смешно това което говори този човечец, как може някой който е девета дупка на кавала да бъде посредник.
51
3
 
9
 
! Отговори
Валери преди 2 години
Аз не искам Лавров тук
50
6
 
1
 
! Отговори
Тошо преди 2 години
Въпреки че сме неприятелска държава в ....оня списък, ние не само можем, но и сме длъжни да инициираме такава една среща по понятни причини !Турция го направи по ......финансови такива, затова и не успя да постигне резултат.В никакъв случай не бива да изпращаме оръжие, но пък сме длъжни да изпратим медицински и хранилни стоки и .....на двете страни !
49
0
 
5
 
! Отговори
Кой лъже? преди 2 години
Лавров във Анкара... "Ние не сме нападали Украйна"!
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха тоя и той се взе на сериозно.
47
2
 
1
 
! Отговори
Мими921 преди 2 години
България най-голямото сметище на Европаподиграват ни се и ни се присмиват на нас българите до там стигнахмезаради продажните алчни политицивреме е народа да се обедини срещу това правителство
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Неслучайно казах, че Русия може да спечели тази война" Каза, щото самолета с чая беше на пистата готов да отлети за България. Руска марионетка!
45
2
 
1
 
! Отговори
Янев - премиер! преди 2 години
Може и да може, ама требе генералите Радев и Янев (другия генерал от Банкя - да осигурява противопожарната защита!) да направят военен преврат у нас, да изшъткат всите канадци от наште земи, да ги обявят за неадеквати и да поднесат извинения на Русия за техните дивотии. Е те тогава - може и ноф АЕЦ, че и ноф Български пАток.
44
0
 
10
 
! Отговори
МИРО преди 2 години
РАДЕВ Е ЕДИН ДОКАЗАЛ СЕ ПРЕДАТЕЛ!!! МАХАЙ СЕ ВЕДНАГА ОТ БЪЛГАРИЯ!!! С НЕГОВИТЕ ПРАЗНОДУМСТВИЯ,ТОЙ САМО ПРЕЧИ НА НАРОДА НИ И ДЪРЖАВАТА НИ!!!