Радев: България може да бъде място за преговори между Русия и Украйна

Президентът очаква координация между централна и местна власт
Обновена: 11 мар 2022 13:14 | 11 мар 2022 13:00, Веселина Йорданова
169
Радев: България може да бъде място за преговори между Русия и Украйна
Снимка: БГНЕС

България има основание да претендира да бъде място на преговори между президентите на Украйна и Русия, но това трябва да стане в координация с Европейския съюз.

Още по темата
Това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в Русе.

От друга страна България беше включена в списъка на неприятелските страни, което е неудачно решение, напомни той.

Според Радев е логично да има среща между президентите на Украйна и Русия и изрази надежда да се проведе.

Неслучайно казах, че Русия може да спечели тази война, но тя не може да спечели мира, не се печели мир с агресия. Това ожесточение ще има дългосрочни последици между двете страни, все повече осъзнават, че преговорите са решение, коментира държавният глава.

Той благодари на всички, които решават да помогнат с каквото могат на бежанците и не чакат държавата.

Очаквам държавата да бъде още по-ангажирана и срочно да изготви алгоритъм, в който да е пределно ясно какво е разпределението на отговорностите между централната и местната власт, каза президентът.

Радев каза, че е посетил Кризисния център в града, в който са настанени майки с деца и те са изключително благодарни за грижата.

Той напомни и че помощта от 40 лв. на ден не се дава на украинските граждани, а на хотелиерите, които са ги подслонили за тяхната издръжка.

Голяма част от тези хора са с български произход и очаквам по най-бързия начин да бъде решен проблемът с бързото издаване на документи за самоличност на хора от нашата историческа диаспора. Трябва да го направим. Те трябва да имат възможност да се включат активно в пазара на труда, да ползват образование, медицински услуги, всички права, които има един български гражданин. Това е наш дълг, но трябва да бъде и част от нашата демографска политика, изключително важна, посочи президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
8
 
! Отговори
Късно е либе за преди 2 години
китка. .. Това нещо можеше да се случи преди седмица когато Кирил предателя не ни вкара неофициално във война с налагането на санкции. Пълна пародия на българска политическа класа. След като се у*с*рахте до ушите ще искате посредничество... Докато не изринем цялото правителство няма да стане нищо
102
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Паси и лудата Поптодорова ще ги водят.
101
0
 
11
 
! Отговори
ало преди 2 години
Кой ти вярва? Дори и Путин! Пародия си ти, не президент.
100
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно е да мина пред руския патриарх, да те посочи Решетников за президент и да напълни президентството с руски агенти,ДРУГО Е ДА ИМАШ АВТОРИТЕТ ЗА ТОЛКОВА ВАЖНА ДИПЛОМАТИЧЕСКА ЗАДАЧА
99
1
 
10
 
! Отговори
Dtrumpp преди 2 години
Ватманка продажна- дразни ме вече комуниста му нагьл
98
0
 
5
 
! Отговори
факти преди 2 години
плевен виж нашата дъвжава бе президенте какво не те ли срам че си президент на българия
97
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фигурантът е виновника, да бъде изгонен генерал Янев от правителството. Той накара простото киро да го изгони, защото започна да го засечва на политическия небосклон. То бива самолюбие ама чак пък толкоз! Жаден за власт, злобен и узурпатор- това е фигуранта!
96
8
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Късно е либе за китка.Тепърва ще сърбаме попарата на западните невестулки,които смятат народа ни за пушечно месо.
95
0
 
4
 
! Отговори
Перник преди 2 години
Може ама няма да е защото не сме фактор!
94
1
 
14
 
! Отговори
Горкия! преди 2 години
Горкия президент! Само със стойки и юмруци не се получава нищо. Протежето му бушон военен министър, изгоря. Проектите му също. Хлъзгавия русофил Радев за сега лавира. Но до кога? Обграден и подържан от Путин последователи очаквам на скочи в капана на собствената си безпътица.
93
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България НЕ може да бъде място за преговори между Русия и Украйна. Просто защото нищо няма да произлезе от това.
92
0
 
20
 
! Отговори
Случаен преди 2 години
Аз не разбрах сега Крим руски ли е ;)
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Н "Ако идеш в гората и те изяде вълк, кой ще е виновен? Вълка, че те е изял или ти, че си отишъл в гората. Мисля, че е вълка, защото не е денократично и честно вълка да напада." Н за "неадекватен"? Примера ти всъщност е некоректна аналогия. Правилното би било, ако един вълк влезе в една кошара и нападне овцете, кой е виновен: овцете, че са се намирали в кошара и така са изкушавали вълка, или вълка, че е нападнал?
90
0
 
8
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Радев се е нагушил и биологичният му компютър е зациклил на "първа програма". Нито САЩ, нито Русия искат да чуят нещо за лилипутът на Пенинсулата с името Bulgaria, нашият се натиска да става буфер. И понеже знае английски и чете този вестник (!!!) да му подскажа, че не е особено желателно да бъде "Pig in the Middle".*---* ("Между шамарите")
89
2
 
5
 
! Отговори
Н преди 2 години
Ако идеш в гората и те изяде вълк, кой ще е виновен? Вълка, че те е изял или ти, че си отишъл в гората. Мисля, че е вълка, защото не е денократично и честно вълка да напада.
88
19
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Радев е един от президентите , който мисли за народа си и е прав да преговаря с Русия .Той е от хората който милеят за родината си .
87
0
 
8
 
! Отговори
популист преди 2 години
БГ с тазаи политика меже да преговаря само за отношенията между Долно кунаре и врачанската община-никога по-вече бг няма да е фактор никъде -нали затворихте небето смао ние отворковците -ще дойдат по море с катерче за преговори
86
1
 
16
 
! Отговори
B преди 2 години
Ти си напълно неадекватен. Осрахме се тотално във външнополитически план. Страна с ясно изразена антируска политика като място за преговори??? Кои сме ние???
85
0
 
14
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
България е толкова разкрачена, че на края ще седнем на ердогановия. Хем сме НАТО, хем не пращаме военна помощ, хем спираме полетите на руски самолети, хем им правим изключение като на 3-март, хем подкрепяме санкциите, хем да не ни спират газта и петрола, хем президента е против санцкиите, хем е за тях, хем Крим според него е руски, хем тук да имало преговори.
84
8
 
5
 
! Отговори
Никой преди 2 години
Радев, сега е момента да искаш отмяна на санкциите срещу Кремъл.Бъди смел,бъди мъж,дръж на думата си ,не бъди страхливец, изправи се срещу Запада. Предложи срещата да се осъществи на Слънчев бряг.