Момчил Неков: Цената на олиото е спекулативна

България има достатъчно запаси
14 мар 2022 22:30, Нели Христова
44

"В България има достатъчно пшеница и слънчоглед. Производствените мощности са натоварени за преработката на слънчогледа в олио. Министър Нинова ясно каза, че всички държавни институции, които са отговорни ще следят за спекула с цената. Мога да кажа най-важното - продоволствието е подсигурено. Не виждам проблем. Цената на този етап е спекулативна. Институциите трябва да си свършат работата", заяви зам.-министърът на земеделието Момчил Неков в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че хората не трябва да се презапасяват с олио, защото гранясва. А пшеница има и за износ.

"България е нетен износител на пшеница. Имаме достатъчно количества, които да бъдат изкупени през Софийската борса, и да останат достатъчно количества за износ. След 3 месеца ще имаме и нова реколта, очакват се добри добиви. Няма причина цената на нещо от продуктите от малката потребителска кошница, освен спекула, да бъде повишена", уточни заместник-министърът пред Bulgaria ON AIR.

Неков беше категоричен, че намаляването на ДДС на стоките от първа необходимост няма да се отрази на крайната цена и да има очаквания от потребителите ефект.

"От години това е борба на БСП. ДДС на продуктите от малката потребителска кошница да бъдат намалени на 9%. На този етап финансовият министър казва, че тази промяна няма да се усети от потребителите. Ще бъде изядена по веригата. В същото време 800 млн. лв. влизат от ДДС в хазната", посочи Неков.

Събеседникът коментира скандала, който разтресе коалицията след твърденията на Александър Дунчев за корупционни схеми в горите.

"Не виждам къде Дунчев вижда "лов на вещици". Той явно има други интереси. Може би отново иска да оглави Изпълнителната агенция по горите, която ръководеше по време на преговорите за създаване на коалицията. Ясно е, че там има дървена мафия, затова ИАГ отива към Министерския съвет, за да има по-добър контрол. Прехвърлянето е въпрос на дни", подчерта зам.-земеделският министър.

Неков успокои земеделските производители, че пари има.

"България е на трето място в ЕС по критерий съфинансиране. Досега имахме 85% евросредства и 15% национални. Сега националното съфинансиране е 60% срещу 40% европари. Бюджет от над 8 млрд. евро като директни плащания следващите 5 години е нещо, което не е постигано в България. Целта ни е да подготвим земеделските производители да са експортно ориентирани в качествено отношение, да превърнем България в една аграрна държава", подчерта събеседникът.

Друга цел е връщането на българския вкус на родната трапеза.

"През 2023 г . започваме ударно да променяме образа на селското стопанство в България, дотогава - преплуваме", каза още зам.-министър Неков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
10
 
4
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 2 години
Боко е дал нареждане за атака по всички възможни фронтове.Тея дето ги захранва 12 години е време да вънат жеста .Чекмнеджето май взе да се изпразва? Пък и за тях е по- добре да лапат европейски субсидии,нищо че България затъва и младите бягат а възрасните умират.
9
0
 
20
 
! Отговори
Тъп По тъп Най тъп преди 2 години
Ми що като е спекулативна що не го пуснете по магазините на два кинта ми е на пет. Кажете един магазин дето е на нормална неспекулативна цена. Майтап Уили.
8
0
 
4
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 2 години
Добре
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не забравяйте, че тук, на Албиона, плащаме за бутилка олио £1.10 - £1.20. За разликата в заплатите няма да говоря.
6
1
 
11
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
отивате в магазина и продавача като ви каже цената ,просто му кажете че е спекулативна и не е реална и това е елементарно :)
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сурово слънчогледово олио EXW България SPOT 4,300.00 лв/тон
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То това и на децата е ясно, остава да кажете К`ВО пра`йм се`а?
3
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кауфланд прави спекулите, сега са пуснали ограничен брой покупка на брашно и захар, за да създадат нова спекула ! Бойкот на Кауфланд, не пазарувайте от тях. Гешев и КЗК да се самосезират и да ги погват !
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е държавата, която трябва да спре спекулата, питам? Спиш ли, киро?!!!
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сложете таван на цените за стоки от първа необходимост! Радев пусна вето над закона за Спекулата. Гласувайте закон за спекулата! Само говорите по студиата, а ефекта в нула. Много приказки, работа никаква. Мошеници!