Поскъпването на храните ще продължи, но не се презапасявайте

Владимир Иванов: Не се налага да спираме износа на зърно
21 мар 2022 17:15, Анисия Иванова
143
Поскъпването на храните ще продължи, но не се презапасявайте
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Абсолютно никой не трябва да се презапасява, ненужно и нерационално действие. Вярно, има много страх в пазара, има доста негативни очаквания, напрегнат пазар. Има война, която създава тотална нестабилност, най-вече в региона. Но запасяването никога не е довело до нещо полезно, най-малкото е инфлационен фактор. Допълнително повдига цените". Това заяви председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов в студиото на "България сутрин".

Войната в Украйна оказа сериозен ефект върху увеличението на цените на храни, основни стоки и горива. Борсите вече реагираха на конфликта и цените на основни суровини достигнаха рекордни равнища. Това доведе и до презапасяване от страна на потребителите.

Още по темата
Иванов подчерта, че презапасяването в един момент може да доведе и до изхвърляне на храна.

"Абсолютно всички храни поскъпват и това ще продължи. Няма как да видим постоянни равнища. Ние имаме плавни тенденции, а те са заради мощната конкурентна среда. В Европа има наличие на храни от абсолютно всичко. Имаме едни от най-добрите зърнени сектори в Европа. Чакаме и нова реколта, която е със супер параметри. А към дадения момент не се налага да спираме износа на зърно. Но трябват и мерки, които да осигурят наличието на зърно за гражданите на страната ни", допълни Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че не трябва да допускаме ситуации от преди 20 години и да останем без зърно.

Попитан докога ще продължи поскъпването на олиото, Владимир Иванов отговори: "Олиото за седмица отбеляза ръст с 1 лев, буквално стигнахме до ниво 4,64 лв. Създаде се много паника, много държави започнаха да си прибират резервите. Че има определени играчи, които искат да спечелят страшно много в такъв тип напрежение, има, но не е това причината. Основната причина е, че доста количество олио се прибра заради войната в Украйна. Но е нормално да се случи, тъй като Русия и Украйна са основни производители на олио и пшеница."

От думите му стана ясно още, че има и поскъпване на захарта - то е от 0,25 лв.

"При захарта имаме относителен стабилитет, а поскъпването се дължи на международното такова. Не мисля, че със захарта ще имаме проблем. Брашното вече регистрира ръст около 0,30 лв. на годишна база. Тези процеси започнаха от нестабилния енергиен пазар. А по-скъпа газ означава и по-скъпи торове, по-скъпи фуражи", коментира председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Той успокои, че страната ни разполага с достатъчно олио.

"Пресните плодове и зеленчуци влизат в период на по-голямо предлагане, наблюдаваме намаление на краставиците. Средната цена е 4,16 лв. При домата също регистрирахме намаление. Ще започне и предлагането на много българска стока. А най-добрата новина за потребителите е, че свинското месо е точно на равнището от миналата година. Това е супер развит сектор, но са необходими помощи от страната на държавата. "Птицевъдство" - отново много развит сектор, достатъчно предлагане на висококачествени яйца и едно от най-качественото пилешко месо в Европа", посочи Владимир Иванов.

При млечните продукти пък имаме поскъпване от 20-22% на годишна база.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ко? Не!
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама така е, защо да си купувате сега трайни храни, като след 1 месец ще може да си купите много по-малко за същите пари! ДОбре че повечето хора нямат пари, че щеше да стане такова презапасяване, че олиото да стане 20 лева бутилката, брашното 5 лева килото.
117
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен-130 ,след тиквата,ще дойде и техния ред.
116
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съд за Радев и Петков!Оставка!
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОЛИБАРЧЕ ЗЯНКО МАЛКОТО ГЕВРЕЧЕ, РЕЧЕ ЩЕ ОСТАНЕ САМО ДУП-КАТА НА ГЕВРЕКА...
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
приказката за ежко и слънцето...
113
1
 
8
 
! Отговори
Мъдрец преди 2 години
Тоя ни каза : " Минавайте на лозунги и позиви ! Храна няма да има , та затова свиквайте с лозунгите !"
112
1
 
10
 
! Отговори
Диктатор преди 2 години
И този ни казва : " Ще гладувате!" Вече неяма срам , няма свян да ни изблеят в очите , че сме д.е.б.или !!! Ами, такива сме , защото вече Просто Киро и Кокорчо трябваше да са в кауша и да полагат обществено полезен труд ! Хораааа, държавата потъва и няма спасителен пояс !
111
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червените олигарси управляват и единственото което искат е да гътнат прокуратурата и да си спасят откраднатите пари. Тях проблемите на хората не ги интересуват.
110
1
 
18
 
! Отговори
ьяаожгтн преди 2 години
Затвор за гадните спекуланти.Имаме си Добруджа- житницта на България, плодородните подбалкански котловини, това с войната в Украйна са дрисливи оправдания.Ама няма да го направят, защото са им основни спонсори.ЗАЩО НЕ НАМАЛЯТ ДДС- като в нормалните държави?С увеличаване на мин. заплата си увеличават депутатските заплати и парт.субсидии,плюс здравната вноска за безработни,и без това безумна
109
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги когато комунистите са завзели властта и крадат държавата има хиперинфлация и народа задлъжнява за десетки години напред. Когато българите не си вземаме поука лошата история се повтаря.
108
1
 
6
 
! Отговори
яаожгтн преди 2 години
Има някакви безумни цени например на шкембе и свински уши в пъти по- скъпи от телешко бонфиле сурово и повече филе от Елена.Или гадни колбаси с механично отделено пилешко "месо" безумно скъпи за никтите и копитата в тях. Докато им купуват гадните отрови на безумни цени така ще е. Българинът го мързи да готви, гледам дори опърпълецкани бабички и те купуват готови манджи. Вчера гледам в хипермаркета пушен червен пипер 30 гр.- 3,60 на промоция- ами да си го ядат, ще мина и без него.
107
0
 
19
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
А защо поскъпва бензина да попитам. Та нали Нефтохив работи изцяло с Руски петрол а той доколкото разбирам е поевтинял. Спрягат ми се някакви Брентове и други глупости но ние не купуваме от там.
106
0
 
5
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
ЛОШ ПУТИН!
105
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете износа на жито и слънчоглед, незабавно! Както го направиха други страни. Вкарайте закон срущу СПЕКУЛАТА! Война е, жътвата на спекулантите - ден година храни. Намалете печалбите, бъдете солидарни с народа си. Лакомата глупост на позорната икономика провокира войната в Европа.
104
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се запасявайте, изчакайте поскъпване и тогава купувайте!"Мерси" за съвета!
103
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За бога, братя, не купувайте. След милиционерската прос.тотия ни превзе харуардска аматьорщина. Да се чудим, кое е по-страшно.
102
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поскъпването на храните ще продължи, но не се презапасявайте, ако може не яжте и не пийте най-добре....
101
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Биба - доколкото е известно у нас правителството е с ментор шефа на дондуков 2, който няма вземане-даване с хамериканците, както се вижда. Напънаха избирателите три пъти и резултатът е налице! Нинова и сие допълнително прави форс мажорни опити да вдигне хаоса на MAX, белким успеят!
100
0
 
7
 
! Отговори
Deep Zone преди 2 години
Заглавието:"Много исках да си купя олио, но нямах желание"