При продължаваща война: БАН предвижда над 200% поскъпване на храните

Местното производство ще облекчи цените на храните, каза доц. Боюклиев
5 май 2022 14:40, Анисия Иванова
109
При продължаваща война: БАН предвижда над 200% поскъпване на храните
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемът със скока на цените след войната в Украйна не може да бъде решен с административни ограничения или опити за свиване на цените, а напротив – държавата трябва да подкрепи местните производители и да стимулира пазара. Това коментира доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания при БАН в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

"България внася около 80% от плодовете и зеленчуците си и то от страни като Испания и Португалия, които са на повече от 3000 км разстояние. Знаем какво става с поскъпването на горивото и при това положение трябва да се насочим към по-къси вериги за доставки, повече свежи зеленчуци от местни производители“, смята доцентът.

Гостът подчертава, че местните производители трябва да бъдат стимулирани от държавата, включително и за износ. "България е износител на зърно и това което се опитаха да направят – стопиране на износа, е голяма грешка. Трябва да се направи точно обратното - да се стимулира износа, защото идва нова реколта и когато производителите продадат зърното, те ще могат да вложат в новата реколта. Ние вече не сме затворена икономика, а част от свободния пазар“, каза той.

Доцентът даде пример със страни като Франция, където не се опитват изкуствено да снижават цените, а предлагат ваучери на групи с ниски доходи, с които те могат да си закупят определени категории храни от магазините.

"Това е нещо нормално, което се прави точно за целеви групи, но за съжаление в България нямаме добра статистика и администрация, за да го осъществим. Трябва да има по-добра социална, земеделска и икономическа политика“, каза той.

Според него е много трудно да се прецени доколко ще поскъпнат зърнени продукти като пшеницата, слънчогледа или царевицата, тъй като не е ясно кога ще приключи войната. „В момента се използват материали, закупени на по-ниски цени преди войната. Сега обаче предстои навлизането на друга реколта и цените ще са съвсем други“, подчерта гостът.

Институтът за икономически изследвания към БАН е съставил три възможни сценария и при продължаваща война предвижда над 200% поскъпване на кошницата на храните. „Нашите прогнози са до 1 октомври, когато е краят на стопанската година. Засега от 1-ви март тази година пшеницата е нараснала с 230% в сравнение с миналата година, ечемикът 2.2 пъти, слънчогледът 3 пъти, царевицата почти 3 пъти“, каза доц. Боюклиев.

"Ние сме откъсналия най-големия износител на зърно в света – Русия, след нея в Европа е Украйна. От едната страна имаме жестока война с унищожаване на всякаква инфраструктура за транспорт и износ на реколта, от друга страна има желязна завеса заради санкции. Освен това голяма част от реколтите по света зависят от азотния тор, а той е съставен от 70% природен газ“, каза доцентът.

Той обаче призовава да не изпадаме в паника, тъй като „ще има европейска помощ и при всички случаи ще се търси европейско решение, а не само национално“.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква война е виновна? Виновна е енергийната политика на ЕС,която доведе до увеличение на тока,газа и горивата,това увеличение оказва влияние на цените.
62
2
 
8
 
! Отговори
Малко извън темата преди 2 години
но ми направи впечатление рекламата, която сте пуснали между коментарите: "Денонощно обслужване: Дежурен лекар 24/7. Транспорт в страната и чужбина. Венци, цветя, ковчези, урни". Това има ли нещо общо с поскъпването на храните или да го приемем като случайно съвпадение между прогнозата и резултата от нея?
61
2
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Малко Е !!!Тия от БАН ако правеха нещо щяха да са милионери, но понеже нищо не правят са ТРОШАЧИ НА ПАРИ!!!доц. Огнян Боюклиев - беден като църковна мишка, но плиска акъл!Пфу ...
60
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо само в България инфлацията е над 30% а в другите държави на ЕС е 5-7%? Не съм чул никъде другаде да се говори, че храните ще поскъпнат над 200%, а само в България. Цените в България надминаха западноевропейските и е време да се изнасяме от гетото България.
59
6
 
12
 
! Отговори
Да преди 2 години
Русия, САЩ, Китай, Европа и Евреите Ционисти подготвят световен глад, който разбрал, разбрал.
58
9
 
10
 
! Отговори
българин преди 2 години
Пандемията не успя да изпълни плана си и ни изпратиха Кирчо и Кокорчо да ни довършат
57
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как да стане това. БАН май е РАН (Руска академия на науките)
56
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарим на др *** лер! Ние няма да протестираме срещу руската агресия в Украйна - ние си падаме леко МАЗОХИСТИ!
55
3
 
8
 
! Отговори
1 преди 2 години
ама с 1000% процента да се вдигнат, то народа си има пари - никой не протестира, като гледам по магазините е пълно с хора, пълнят колички не подбират, на почивки си ходят - ДА ПОСКЪПНЕ - НО и паричките скоро ще намалеят. жал ми е само за част от пенсионерите с по 500 лв. пенсия как ще преживяват, но може да станат украйнски бежанци и тогава най после държавата ще се погрижи и за тях. Няма по големи о..е от нас.
54
6
 
14
 
! Отговори
реалист преди 2 години
А войната ще продължи,докато им изпращаме оръжие
53
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ония в парламента вместо да решават, как да се стимулира българското земеделие, с което сме били известни в миналото, се карат какви пушки и каски да изнасяме. На това му викам липса на всякакви приоритети. А не да ми обясняват глупости по ТВ и да въртят очи, че видиш ли и в чужбина било така-това ли ви е решението?!
52
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Дори и с местно производство при сега съществуващото положение ще е пак зле - пак ще се изнася де що годно има за изнасяне, а тук пак скъпотия. За нас ще остане бачкането, за друг парите. Сега да не би да нямаме ток, от скъп по-скъп, особено за бизнеса. Вече си мисля и аз конспиративно за разни схеми и сметки, от които и хабер си нямаме?
51
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"И ДА НЕ ЗАБРАВЯТЕ ДА БЛАГАДАРИТЕ НА ПУТИН ЗА ТОВА" - що? Путин ли налага ембарго и санкций? Или любимците ти евро-фашисти и кравари?
50
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Местно производство, ама някой друг път. От всички приказки за ценностите разбрах, че за нас са тези ценности, а за някои истински ценности я в пари, я в скъпарски имоти и яхти.
49
2
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Чак такова поскъпване от една локална война ми се струва за пресилено, чудят се как да забогатяват все повече е повече и наистина ще доведат накрая до световна война, за което ще е виновен пак Путин. И прекаляват с тези уязвими групи, кой ще плаща, винаги някой с по хиляда лева максимум, а този уязвимия накрая се оказва с по-високи доходи от безкрайните помощи. Аз познавам такива"уязвими" с по няколко апартамента, постоянно реват.
48
0
 
12
 
! Отговори
hasmokar преди 2 години
Реално в Метро няма храна с по-малко от 50% поскъпване, от преди година , а олиото е над 100%.
47
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще внасяте и хоро ще играете... Като никой не натири навреме прекупвачите и братята, които берат не сано желязо, а и всичко чуждо. И като разтурихте напоителните аистеми и един прави милиони и празни язовири, а останалите са на сухо. И също сложихте водомери на кладенци в частни имоти за напояване... Яжте сега каквото надробихте
46
3
 
22
 
! Отговори
стефчо преди 2 години
Забравете за Славянските и Балкански цености. Аз искам Америкнаския и западния модел на живот-самота ,отучждение и тайна омраза помежду ни. Искам да работя до смърт,сатънал в кредити и да пукна сам в квартирата си -ей това е живот като на кино!
45
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
200% - добре, но за какво "местно производство" говори? Без газ - какво ще се произвежда? Торове и въобще химия? Стъкло? Порцелан? ... Хайде, стомана отдавна не произвеждаме, но поне изброените неща произвеждаме и изнасяме. Само че те изкат газ за пещите! А ток? А транспорт? А...?
44
0
 
13
 
! Отговори
Адам и Ева преди 2 години
пардон, Киро и Лена, Просто Киро и Проско Лена, считат че това е поносимо поскъпване, което няма да го усетят!