При продължаваща война: БАН предвижда над 200% поскъпване на храните

Местното производство ще облекчи цените на храните, каза доц. Боюклиев
5 май 2022 14:40, Анисия Иванова
109
При продължаваща война: БАН предвижда над 200% поскъпване на храните
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемът със скока на цените след войната в Украйна не може да бъде решен с административни ограничения или опити за свиване на цените, а напротив – държавата трябва да подкрепи местните производители и да стимулира пазара. Това коментира доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания при БАН в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

"България внася около 80% от плодовете и зеленчуците си и то от страни като Испания и Португалия, които са на повече от 3000 км разстояние. Знаем какво става с поскъпването на горивото и при това положение трябва да се насочим към по-къси вериги за доставки, повече свежи зеленчуци от местни производители“, смята доцентът.

Гостът подчертава, че местните производители трябва да бъдат стимулирани от държавата, включително и за износ. "България е износител на зърно и това което се опитаха да направят – стопиране на износа, е голяма грешка. Трябва да се направи точно обратното - да се стимулира износа, защото идва нова реколта и когато производителите продадат зърното, те ще могат да вложат в новата реколта. Ние вече не сме затворена икономика, а част от свободния пазар“, каза той.

Доцентът даде пример със страни като Франция, където не се опитват изкуствено да снижават цените, а предлагат ваучери на групи с ниски доходи, с които те могат да си закупят определени категории храни от магазините.

"Това е нещо нормално, което се прави точно за целеви групи, но за съжаление в България нямаме добра статистика и администрация, за да го осъществим. Трябва да има по-добра социална, земеделска и икономическа политика“, каза той.

Според него е много трудно да се прецени доколко ще поскъпнат зърнени продукти като пшеницата, слънчогледа или царевицата, тъй като не е ясно кога ще приключи войната. „В момента се използват материали, закупени на по-ниски цени преди войната. Сега обаче предстои навлизането на друга реколта и цените ще са съвсем други“, подчерта гостът.

Институтът за икономически изследвания към БАН е съставил три възможни сценария и при продължаваща война предвижда над 200% поскъпване на кошницата на храните. „Нашите прогнози са до 1 октомври, когато е краят на стопанската година. Засега от 1-ви март тази година пшеницата е нараснала с 230% в сравнение с миналата година, ечемикът 2.2 пъти, слънчогледът 3 пъти, царевицата почти 3 пъти“, каза доц. Боюклиев.

"Ние сме откъсналия най-големия износител на зърно в света – Русия, след нея в Европа е Украйна. От едната страна имаме жестока война с унищожаване на всякаква инфраструктура за транспорт и износ на реколта, от друга страна има желязна завеса заради санкции. Освен това голяма част от реколтите по света зависят от азотния тор, а той е съставен от 70% природен газ“, каза доцентът.

Той обаче призовава да не изпадаме в паника, тъй като „ще има европейска помощ и при всички случаи ще се търси европейско решение, а не само национално“.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите нямат да струват нищо, само уменията да се борави с оръжие бързо преди изгледнелия изверг срещу теб
22
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето сега идва свободния пазар, където гравитацията не съществува, за тва искат и виртуална икономика, там можеш да програмираш ,че и сащ нямат дългове, стига да си носиш мета очилата :)
21
3
 
41
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ИМАТЕ МНОГО ПОЗДРАВИ ОТ УКРАИНЦИТЕ НА СЛЪНЧЕВ БРЯГ
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ама бг изнасят пшеница щото има свръхпроизводство.
19
3
 
39
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Хората така и не разбраха, че при капитализма хората не са ценност, а средство! Техният живот не струва!
18
5
 
32
 
! Отговори
Питам преди 2 години
Е как това поскъпване е само в България бре? Къде в коя западна държава има поскъпване с 100% 200% на каквото и да е?
17
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако приемем и еврото , можем да я закръглим на 666 процента инфлацията
16
6
 
15
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Айде и феодалните стapчета да доналеят в мелницата на популистите. Отдавна е ясно, на #Kой бог се кланят!...
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова вкарват робототизацията на запад ударно, никога най-алчните и самовлюбените които са на върха няма да пуснат кокала, до последно ще си унищожават от робите, така им работи системата изначално, а това че светът е толкова обвързан със западните технологии не е добре , ще се случат доста неочаквани неща, дори цялостта на РФ не е гарантирана, на никой не е
14
8
 
27
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Ти със сигурност ще гладуваш, ама като свободнощастлив роб на Херо Мустафа бугагага
13
5
 
14
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Споко, санкциите действат сега пускаме 6ти пакет SWIT такова да им свитнем, цензура на руски новини, оръжията доставяме, Боджо и Псаки и Урсула ще ходат в Киев всяка седмица да казва че Украйна печели а Русия губи, руснаците ще се уплашат от всичко това, ще излязат на улиците и ще свалят Путин, руската армия в Украйна ще се предаде, и ние тогава ще налагаме условия на Русия какво да прави и колко скъпо да ни продава газта и нефта. Хитро сме го измислили, а!
12
4
 
11
 
! Отговори
200% ПРИ преди 2 години
ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА ВОЙНАТА. КАЗАНО ОТ БАН. А СЕГА ТРОЛЧЕТА НА ГЕПИ КАЖЕТЕ: ВОЙНА ИМА ЛИ?ЦЕНИТЕ ЗАЩО СА ВИСОКИ?!?.КОЙ Е ВИНОВЕН ?!??. ПРАВИТЕЛСТВОТО ИЛИ ВОЙНАТА?!?.ТА ВСЕКИ ДЕН ПЛАЧИ ТЕ ПО ФОРУМИТЕ. ВИЖТЕ ТЕЗИ НЕКЪДЪРНИЦИ ЩО НАПРАВИХА. А СЕГА БАН КАЗВА. ВОЙНАТА ЩЕ ОСКЪПИ ЖИВОТА С 200%.И КОЙ ЩЕ Е ВИНОВЕН?!??.
11
2
 
31
 
! Отговори
Как тъй... преди 2 години
Ама нали Русия беше просто малка бензиностанция с ракети?
10
37
 
8
 
! Отговори
Българин преди 2 години
По-добре да гладувам, отколкото да бъда роб на Путин. Храната може да е скъпа, но свободата е безценна.
9
3
 
5
 
! Отговори
Ангел до 9 преди 2 години
Радвам се че видеото на Данчо шорта се гледа масове !
8
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чермозем има само в Новорусия и Русия и малко в САЩ (може да се види картата на чернозема в уикипедия). Русия контролира енергиите на света, с Новорусия става абсолютен монополист на продоволствията и изхранването на планетата. А ЕС ще ходят пеша, ще студуват без топла вода, ще мирищат, ще обедняват и ще налагат санкции на Русия.
7
3
 
16
 
! Отговори
Новорусия преди 2 години
В Уикипедия - "2014 pro-Russian unrest in Ukraine" може да се види карта на новата държава Новорусия, цялото крайбрежие.
6
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС измамата лъсна, кво стана разбирачи
5
8
 
31
 
! Отговори
ФИНАНСИСТ преди 2 години
Преразпределението на световните блага е вече в ход . САЩ притежават 50% от световното богатство въпреки че съставляват само 6% от световното население. Започва необратим процес по тяхното обедняване който най-вероятно ще приключи със 3-та световна.Възможно е след 2-3 г страните от ОПЕК да спрат да изнасят петролни продукти на запада с което ще им съсипят допълнително икономиката. Едно е сигурно! Ние отново сме на грешната страна !
4
21
 
14
 
! Отговори
! преди 2 години
До кога ще се вярва на тези феодални руски старци. Зад нас стоят наи мощните блокове ЕС и НАТО. Храна ще има, те и за газта така говореха а всички видяхме какъв е ефекта т.е. НИКАКЪВ.