При продължаваща война: БАН предвижда над 200% поскъпване на храните

Местното производство ще облекчи цените на храните, каза доц. Боюклиев
5 май 2022 14:40, Анисия Иванова
109
При продължаваща война: БАН предвижда над 200% поскъпване на храните
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемът със скока на цените след войната в Украйна не може да бъде решен с административни ограничения или опити за свиване на цените, а напротив – държавата трябва да подкрепи местните производители и да стимулира пазара. Това коментира доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания при БАН в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

"България внася около 80% от плодовете и зеленчуците си и то от страни като Испания и Португалия, които са на повече от 3000 км разстояние. Знаем какво става с поскъпването на горивото и при това положение трябва да се насочим към по-къси вериги за доставки, повече свежи зеленчуци от местни производители“, смята доцентът.

Гостът подчертава, че местните производители трябва да бъдат стимулирани от държавата, включително и за износ. "България е износител на зърно и това което се опитаха да направят – стопиране на износа, е голяма грешка. Трябва да се направи точно обратното - да се стимулира износа, защото идва нова реколта и когато производителите продадат зърното, те ще могат да вложат в новата реколта. Ние вече не сме затворена икономика, а част от свободния пазар“, каза той.

Доцентът даде пример със страни като Франция, където не се опитват изкуствено да снижават цените, а предлагат ваучери на групи с ниски доходи, с които те могат да си закупят определени категории храни от магазините.

"Това е нещо нормално, което се прави точно за целеви групи, но за съжаление в България нямаме добра статистика и администрация, за да го осъществим. Трябва да има по-добра социална, земеделска и икономическа политика“, каза той.

Според него е много трудно да се прецени доколко ще поскъпнат зърнени продукти като пшеницата, слънчогледа или царевицата, тъй като не е ясно кога ще приключи войната. „В момента се използват материали, закупени на по-ниски цени преди войната. Сега обаче предстои навлизането на друга реколта и цените ще са съвсем други“, подчерта гостът.

Институтът за икономически изследвания към БАН е съставил три възможни сценария и при продължаваща война предвижда над 200% поскъпване на кошницата на храните. „Нашите прогнози са до 1 октомври, когато е краят на стопанската година. Засега от 1-ви март тази година пшеницата е нараснала с 230% в сравнение с миналата година, ечемикът 2.2 пъти, слънчогледът 3 пъти, царевицата почти 3 пъти“, каза доц. Боюклиев.

"Ние сме откъсналия най-големия износител на зърно в света – Русия, след нея в Европа е Украйна. От едната страна имаме жестока война с унищожаване на всякаква инфраструктура за транспорт и износ на реколта, от друга страна има желязна завеса заради санкции. Освен това голяма част от реколтите по света зависят от азотния тор, а той е съставен от 70% природен газ“, каза доцентът.

Той обаче призовава да не изпадаме в паника, тъй като „ще има европейска помощ и при всички случаи ще се търси европейско решение, а не само национално“.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
6
 
7
 
! Отговори
Эвропейски Союз преди 2 години
Омразата ни към Славяните - Няма Цена!
42
0
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
"При продължаваща война: БАН предвижда над 200% поскъпване на храните. Местното производство ще облекчи цените на храните, каза доц. Боюклиев" === Абсолютно непознаване на българския манталитет. Ако цените скочат навсякъде в Европа с толкова поради липса на суровини, примерно хляба стане 5лв, а олиото10лв, ако се засили местното производство и стане така че при добра реколта на един производител хляба започне да му излиза по 1лв, мислите ли, че ще го пусне за 2 или че ще си го остави да е 5лв?
41
0
 
8
 
! Отговори
Просто КироЛена преди 2 години
Малко е!
40
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До стоян - отивай при Тодор Живков да въвеждате тавани на цените , и вземи с тебе и Копейкин ! Малоу.мници нещастни !
39
4
 
16
 
! Отговори
бай работник преди 2 години
Щом сме евроатлантици всичко е точно. Ще свикнем и без да ядем,за да са щастливи нашите господари от запада!
38
13
 
14
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ над 50% преди 2 години
На 11-ти май всички които са против това правителство и бъдещо управление на ГРОБ са добре дошли на протестта. ГРОБ имат интерес от оставка на Киро НО не са добре дошли !
37
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хляба е над 2 лева в моловете ако нямаш домашно загива.
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До стоян Купонна система ако сложат цените. защото богатите ще искупят стоките.Трябва да се конфискува и житото от фирми на ГЕРП и се забрани износа.
35
6
 
17
 
! Отговори
стоян преди 2 години
Спешно трябва да се въведе таван на цените на стоките от първа необходимост.На 11 май в 18ч.-всички пред парламента.
34
2
 
22
 
! Отговори
ФАЩ16 преди 2 години
Бъдещето много подрани. Европа щяла да помогне. Стига бе, по-добре да не ни помага. Аман от пастите им и старците итиоти.
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При ядрена война с радиация остава само някъде по пещерите и парниците ако оцелле храна.
32
6
 
22
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 2 години
Поемам голямо количество американски медии и форуми. Масово хората в САЩ говорят за над 100% инфлация при редица храни. Телешко месо-116% инфлация. Млечни продукти-90% .Плодове и зеленчуци - 100%. Положението в сектора строителство е най-тежък-150% инфлация за груб строеж. 200% при ВИК и ЕЛ материали.Байдън се превръща в най-мразения президент в историята на САЩ а подкрепата за Русия се е увеличила от 20% в началото на войната до 33% сегашна дата !
31
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да вържем лева с рубла и злато, защото $ и еврата се обесценяват и ще внесат хиперинфлация. Огромни дългове са на САЩ и ЕС.
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво, с тая цена на храните дано Ивайло Мирчев отслабне най-накрая!
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Достатъчно е един бивш таксиметров шофьор да изгуби разсъдъка (който и без това не е на ниво) и сме в поредната световна криза след пандемията.
28
4
 
0
 
! Отговори
Komentar преди 2 години
Nali gerbreite slogiha tavan na zaplatite po programiot bruksel Samo za nashata Durgava ama ne mogaha da slogat policeiska zaplata ot bruksel na policaite v bg. Kato namAlash nqma kak da se uveli4i BVP na stranata. Tova zaplatite ne SA ogun za da se namalqt. No koito ot kudeto Gleda Dr. Vigda. Sega sa purvi u programme ne I v parlamenta. Koito spira evoluciqta stava 4ast ot neq.
27
16
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
евроатлантиците са готови да умрат от глад от болести от тормоз, ще си сменят пола, ще продадат децата си но никога няма да си признаят че са индокринириани от сатаната
26
16
 
46
 
! Отговори
ПОЛКОВНИК преди 2 години
Края на една 77 годишна ера на световно господство вече се вижда. Лошата новина е че рухнат ли САЩ и Западна Европа ще рухнем и ние .Добрата новина е че при нас дъното е много близо и сме свикнали а те ще паднат от много високо !
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
етъй се говори като работиш в БАН за 350 лв заплата
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бан да се преименува на Банан , по-демократично звучи