Гешев сезира КС заради текст от Закона за държавния бюджет

Той е бил подтикнат от призив на представители на академичната общност
Обновена: 30 май 2022 13:15 | 30 май 2022 13:15, Нели Христова
26
Гешев сезира КС заради текст от Закона за държавния бюджет
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев сезира Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционност на текст от Закона за държавния бюджет след призив на представители на академичната общност. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Според обвинител номер едно, обвързването на финансирането на държавните висши училища с изискването за „привеждането на критериите и показателите в правилниците за атестиране на академичния състав в съответствие с методика, определена с акт на Министерския съвет“ нарушава академичната автономия, с която според Конституцията се ползват висшите училища.

"Упражняването на законодателно правомощие за контрол върху дейността на висшите училища, като се заобикалят разпоредбите на Закона за нормативните актове, изискващи провеждането на обществено обсъждане при изменение на закон, респ. без да бъде поискано становището на академичната общност, накърнява принципа на правовата държава", посочва още главния прокурор в мотивите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Мим преди 1 година
Кефи ме как се е закичил с червено конче,ПУ да не му е уроки на тоя красавец !
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
prokurorite, sadiite prozrachna rabota?! ili?!
14
1
 
0
 
! Отговори
Теди преди 1 година
ВИНАГИ ЩЕ ИМА ДОБРО И ЗЛО КАКТО ЧИСТО И МРЪСНО
13
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо Гешев да сезира, да си подаде оставката, днес пак някакъв полицай осъдил прокуратурата за 20000 лв. Тия пари не ги плаща Гешев или някой прокурор, а пак ги плащаме ние.
12
1
 
3
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
Толкова много закани за свалянето на Гешев и"разстрел"на корупцията,а всичко като,че ли отмина и новото старо време си остана!Парламентът се занимава с всичко друго,но не и с корупцията,бедна е България заради корупцията и това е основният проблем срещу когото да е насочена борбата,никакви мерки няма да помогнат,ако корупцията си работи спокойно!Как в другите държави корумпираните политици влизат в затвора,а в България те дори дават интервюта и съвети,политици-свещници имитират горене !
11
7
 
9
 
! Отговори
анонимен до 14 Анони преди 1 година
Гешев в затвор няма да влезе, защото няма за какво , ще си изкара пълния мандат и ще започне разследване на доста от новичките .
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заслабнал ми се вижда Гешев на снимката ! Защо ли ?
9
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев в затвора!
8
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Задължителна стъпка, дори самите вносители на закона знаят , че има разминаване. Важно е, тези разминавания да се изчистят рано, а не един ден да създаде много бъркотия и тогава да се разглежда.Но подчетаването на Гешев е тъпо , защото експерти в прокуратурата правят това а не лично Гешев.
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко, ви беше прах в очите от протестите, усетих те ли се? Херо Мустафова си назначи, нови ратаи. Ако искаше Америка, щеше да бутне и Гешев, както са правили в Украйна.
6
5
 
7
 
! Отговори
bbb преди 1 година
В университетите се получават много големи заплати, Гешев тръгнал да защитава една от най-корумпираните прослойки!
5
5
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
" Фантомас Гешев се развихря"..Тоя си не гледа ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА, а фанал да бистри политическите решения.."След апел на представители на академичната общност"..?!?!...Що за "академична общност"може да е тая,която "играе" с МИЛИЦИОНЕРА Гешев,завършил Висшата милиционерска школа ?...Сигурно го имат за техен колега-"академик"...
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е интересно защо нито един главен прокурор по време на ГЕРБ-ВМРО нито веднъж не направи нищо и не блокира противо-комституционните нарушения.Давам пример: Премахване със закон помощник и асистент за децата инвалиди. Това беше въведено от патриотите в парламента и беше прието от Патриотите и ГЕРБ.ГЕШЕВ нищо не каза.Академичната общност къде беше?
3
1
 
16
 
! Отговори
Момо преди 1 година
Щом са автономни защо чакат на държавния бюджет?
2
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Червения конец на ръчището няма да те спаси,наглецо!
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя та пунгер сега ще спира актуализацията на бюджета,за да не се вдигнат пенциите.Защо не блокират бюджета на прокуратурата,докато се отчете кой колко е работил?