Калина Константинова: Прекратяваме плана за разселване на бежанците

Не можем повече да издържаме украински граждани в хотелите на първа линия
Обновена: 30 май 2022 19:54 | 30 май 2022 19:50, Анисия Иванова
378
Калина Константинова: Прекратяваме плана за разселване на бежанците
Снимка: БГНЕС

Украинските бежанци, настанени в хотелите по българското Черноморие, които няма къде да отидат след 31 май, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово. Това заяви вицепремиерът Калина Константинова във видеообръщение за предприетите мерки от държавата в подкрепа на бягащите от войната в Украйна.

От началото на руската агресия в България са пристигнали почти 300 000 украинци. От тях временна закрила и подслон от държавата получиха над 110 000 души, чийто брой е два пъти по-голям например от цялото населението на град Габрово и повече от цялата Габровска област, подчертава вицепремиерът.

„Три месеца ние полагаме ежедневни, напълно непредвидени грижи за над 110 000 души. Да, сигурно има хора, които са получили социални помощи със закъснение. Да, сигурно има такива, за които е трябвало време, за да се организира лечение. Да, сигурно е имало и такива, които не са успели да запишат децата си на детска градина. Но нима това не се случва всеки ден с българите?“, отбелязва Калина Константинова, цитирана от правителствената пресслужба.

По думите й България не може да си позволи повече да издържа украински граждани в хотелите на първа линия по морето. От самото начало бе съобщено, че мярката е временна и цели да осигури време, в което бягащите от войната да се чувстват спокойни и да си стъпят на краката.

„За наше огромно разочарование в замяна получихме масови специфични и персонални желания, които категорично няма как да бъдат удовлетворени. И тук далеч не говорим за уязвими хора – точно те имат най-малко битови изисквания. Затова нашите усилия в днешния ден са насочени именно към тях“, посочва във видео посланието Константинова.

В тази връзка след като втори ден до отговорните институции не достига достоверна и навременна информация от получилите временна закрила, след като до последно те не съобщават на медиаторите и екипите на терен за намеренията им и след като втори ден пристигат автобуси, които не се пълнят и от гарите тръгват влакове с празни вагони, правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната. В тази връзка всички украински бежанци, които са в хотелите на морето и на този етап твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

„Направихме абсолютно всичко, за да не се налага да разпъваме палаткови лагери, както е в останалите държави“, подчерта вицепремиерът. Константинова е категорична, че закрилата е нещо, което се търси, а не се предлага.

"Закрилата е право, а не задължение. Затова няма да позволява повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон. Развитието на ситуацията от този момент нататък е в ръцете на украинската общност в България. Отправям силен апел към тези от Вас, които нямат нужда от подслон, да го декларират още сега. Само така ще можем веднага да се погрижим за хората в истинска нужда. За хората в истинска нужда ние имаме и бази, и храна, и екипи, които ги очакват“, каза още Константинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
311
9
 
34
 
! Отговори
Дарител преди 1 година
Българите почиват в тия станции,че си и плащат...Нахални и с претенции...Българите в малките населени места имат ли аптека,имат ли зъболекар,лекар...Неблагодарници...
310
6
 
25
 
! Отговори
Black Metal преди 1 година
Вие изобщо не трябваше да го приемате, както и не трябваше да разрешавате на хохлите да минават от тук.
309
4
 
28
 
! Отговори
Можеш, Калино! преди 1 година
Предоставяш собственото си жилище на клетите украинци, а с цялата си заплата плащаш на няколко семейства да живеят в хотели на първа линия! Само така ще докажеш, че милееш за Украйна, САЩ и ЕС. Закачане на украинския флаг не се признава!
308
1
 
28
 
! Отговори
Обикновен човек преди 1 година
Бежанците не искат да ги разселват. Предпочитат да са в хотели за по 15 лева нощувката. Правителството е време да помисли и за българските туристи, които почиват при същите условия за по 30 - 35 лв за спане в хотели с по-малко звезди. В противен случай, провалът в туристическият сектор за лято 2022 г. ще е пълен.
307
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време беше да се махнат.
306
3
 
25
 
! Отговори
Октавий преди 1 година
Е два месеца почивка алинклузив!! Нема други будали като Кирчо и сие.
305
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази калинка Калина по неадекватност може да се сравни само с напушения Аз съм Наско от прозореца. Абе Калино моме, абе душо безпросветна....не ти, а безбройните доброволци обгрижваха украинците за без пари, а много българи се отзоваха и помагаха кой с каквото може...пари, подслон и храна, дрехи, работа и т.н. Какво ми хленчиш ти с твоите влакове и автобуси ??? Едно голямо НИЩО свършихте вие, от кликата "Пълен Провал" !!!
304
3
 
26
 
! Отговори
ДА преди 1 година
Украинското знаме-още ли се вее пред Общината!?За един приятел питам!
303
4
 
21
 
! Отговори
Помнете преди 1 година
Няма да можем да ги изгоним.
302
2
 
24
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
До ДимитърИ какво, харесваш арогантното им поведение?! Какво направиха? Повече от 1 година. Затъваме! Ставаме все по-бедни. Това ли е промяната?!
301
3
 
0
 
! Отговори
.. преди 1 година
някой препрасен лилав отскоро гражданин на франция съвсем скоро да се размножи чрез нея многократно че нещо това напрежение я съсипва и й личи. после през франция до родината му да си починат заедно там за по дълго. тук сега не ни е нужна повече лятото
300
2
 
14
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Удивлява ме колко са арогантни тези млади хора. Говорят глупости, имат високо самочувствие и разчитат да продължаваме да ги харесваме. Чували ли сте Искрен Митев?! Чуйте го някой път. Пълен Провал!
299
2
 
16
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
"Но нима това не се случва всеки ден с българите?Това е признание, че за нас, българите, нищо не се прави и ние всеки ден сме потърпевши. Признание, че днешните управници гледат само как да откраднат. Много и набързо. Много!
298
1
 
12
 
! Отговори
Проруските драскачи преди 1 година
До проруските драскачи от 301 302 303. Вие сини навеждачи няма как да определяте кой какъв е. Аз съм пробългарски драскач. Нещо против? Това че украинците наглеят и го казваме публично няма как да ни направи проруски драскачи автоматично, ясно ли е? Няма как да приемаме забележки от синтетични мутанти и хиалуронови наркомани! *** ще викаш в огледалото! Ушанката е твоята с чужд флаг отвътре. България е зле защото от 1989 я продавате за паница леща! От син продажник по-лошо няма!!!
297
0
 
22
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Ех защо не сьм украинец в бьлгарияЩях да живея каде по добре , вместо да броя стотинки за хляб
296
1
 
34
 
! Отговори
Ехо преди 1 година
Просто това не го вярвам и ще кажа защо имах карта за море от БДЖ, вчера казаха,че отпада, базата ще се пълни с укри. Хора вие направихте капитална грешка с тези "бежанци", голяма част от тях имат жилища по курортите, но не отидоха в тях, а се наместиха в 5 звездни хотели да ги храним. Друга част имат финансови средства да се издържат сами, но и те не го направиха.Сега оставяте българските работници без заслужената им почивка, заради това ОСТАВКА, не ви бива .
295
0
 
22
 
! Отговори
Dinosaurus преди 1 година
С 40 години трудов стаж, облагане с данък на всяка изкарана стотинка и висококвалифициран, но нискооценен труд никога не съм могъл да заведа семейството си на море в хотел на пъва линия. Че аз сега работя горе-долу за толкова, колкото се дава помощ от за бежанците от моите данъци. И за сирийците, обаче, които са главно млади яки мъже и не бягат от завоевател и агресор, а си ги мерят по братски!!!
294
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прекратявате, но днес пак звъните по държавните бази на първа линия на морето за да ги настанявате! Какво точно прекратявате?! Или тези изявления са само за пред българите
293
1
 
38
 
! Отговори
истината преди 1 година
Много правилно! И спрете да говорите за ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ - НЯМА ТАКОВА НЕЩО! НАШИ СА, БЪЛГАРСКИ ПАРИ - НА БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ! Европа ги дава, но ОТ НАШИЯ ДЖОБ! ЗАПОМНЕТЕ ГО ТОВА! И не ревете за нахалните украинци, че вече ми идват в повечко тия лицемерия.
292
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На злобния завистлив *** никога никой не може да му угоди. За мизерията в БГ, драги пр_ост Ган_ьо, виновникът е същият като този за наличието на украинските бежанци - любимата ти "асвабадитилка", защото българската действителност е по руски образец - олигарси, липса на правораздаване и оттам - липса на просперитет. А за издръжката на украинските бежанци,***, не плащат "бедните българи", а ЕС, от който ти, ***, искаш да ни извадиш.