Калина Константинова: Прекратяваме плана за разселване на бежанците

Не можем повече да издържаме украински граждани в хотелите на първа линия
Обновена: 30 май 2022 19:54 | 30 май 2022 19:50, Анисия Иванова
378
Калина Константинова: Прекратяваме плана за разселване на бежанците
Снимка: БГНЕС

Украинските бежанци, настанени в хотелите по българското Черноморие, които няма къде да отидат след 31 май, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово. Това заяви вицепремиерът Калина Константинова във видеообръщение за предприетите мерки от държавата в подкрепа на бягащите от войната в Украйна.

От началото на руската агресия в България са пристигнали почти 300 000 украинци. От тях временна закрила и подслон от държавата получиха над 110 000 души, чийто брой е два пъти по-голям например от цялото населението на град Габрово и повече от цялата Габровска област, подчертава вицепремиерът.

„Три месеца ние полагаме ежедневни, напълно непредвидени грижи за над 110 000 души. Да, сигурно има хора, които са получили социални помощи със закъснение. Да, сигурно има такива, за които е трябвало време, за да се организира лечение. Да, сигурно е имало и такива, които не са успели да запишат децата си на детска градина. Но нима това не се случва всеки ден с българите?“, отбелязва Калина Константинова, цитирана от правителствената пресслужба.

По думите й България не може да си позволи повече да издържа украински граждани в хотелите на първа линия по морето. От самото начало бе съобщено, че мярката е временна и цели да осигури време, в което бягащите от войната да се чувстват спокойни и да си стъпят на краката.

„За наше огромно разочарование в замяна получихме масови специфични и персонални желания, които категорично няма как да бъдат удовлетворени. И тук далеч не говорим за уязвими хора – точно те имат най-малко битови изисквания. Затова нашите усилия в днешния ден са насочени именно към тях“, посочва във видео посланието Константинова.

В тази връзка след като втори ден до отговорните институции не достига достоверна и навременна информация от получилите временна закрила, след като до последно те не съобщават на медиаторите и екипите на терен за намеренията им и след като втори ден пристигат автобуси, които не се пълнят и от гарите тръгват влакове с празни вагони, правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната. В тази връзка всички украински бежанци, които са в хотелите на морето и на този етап твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

„Направихме абсолютно всичко, за да не се налага да разпъваме палаткови лагери, както е в останалите държави“, подчерта вицепремиерът. Константинова е категорична, че закрилата е нещо, което се търси, а не се предлага.

"Закрилата е право, а не задължение. Затова няма да позволява повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон. Развитието на ситуацията от този момент нататък е в ръцете на украинската общност в България. Отправям силен апел към тези от Вас, които нямат нужда от подслон, да го декларират още сега. Само така ще можем веднага да се погрижим за хората в истинска нужда. За хората в истинска нужда ние имаме и бази, и храна, и екипи, които ги очакват“, каза още Константинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
291
3
 
20
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
Добре им каза жената каквато и да е.Най-нащрая едни смели приказки без увъртания.Такива хора тряблват на Бг.
290
10
 
6
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Тази, от измисленото специално за нея "ефективно" управление, къде си дяна хиленето? Много е готино, много е ефективно. И от големите ефективи...сега за още неоправените Български пощи и...за бежанците???...
289
6
 
36
 
! Отговори
двоен аршин преди 1 година
Бежанците от Сирия и Афганистан приютихме е палаткови лагери, а тези бежанци пристигнали с мерцедесите в петзвездния хотели на пълен пансион. И в двата случая разходите са за сметка на бедните българи, по решение на управници - Небългари.
288
2
 
27
 
! Отговори
хм преди 1 година
Не е луд тоя дето яде баницата...
287
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кеде е солидарноста на ЕС? Какви финансови средства отпуснаха и колко от тях се усвоиха за всенародното благо и за благото на частните помагачи - разбирай джобовете на помагачите!
286
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чак не вярвам какво говорят. След малко ще има друга статия как се извиняват на всички украинци и на Зеленский за стреса с влаковете и автобусите и да останат в хотелите, ще има храна, грижи, подслон, чисти чершафи в хотели от 4 и 5 звезди. Бедните българи да плащат.
285
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са ви виновни бежанците, а замаяните ви от пропаганда и либерализми глави! Че заплати събирахте, храна носихте и какви ли не глупости, а не видяхте, че много от тия хора са с луксозни коли и си изкараха курорта в луксозните хотели безплатно... неадекватни също като плащането с рубли! Вчера в Гардиън излезе водеща статия да се прат санкциите и да се досатавя оръжие. Санкциите прекалено увреждат ЕС.
284
4
 
33
 
! Отговори
тя- 295 преди 1 година
Не са "гости " Гостите не идват с празни ръце и изисквания !
283
30
 
9
 
! Отговори
5656 преди 1 година
Нарочно измислиха влакове и вагони за да ги уплашат и да напуснат България. Майка с две малки деца не би тръгнала на някъде когато не и казват къде. В сайта на правителството от както ги следя украинците в БГ бяха 104 000, сега са 90 000 но от два дена не намаляват. Кирчо може да е умен академично, но житейски е много зле. Той трябваше да знае, че например в Германия не може да изгониш насила наемател ако той не желае. Като как той си представя, че украински майки с деца настанени в хотели на първа линия могат да бъдат изгонени, ако те решат че не искат да се махнат доброволно. Представете си
282
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябваше още от началото да бъдат оставяни в палаткови лагери /както в останалите държави от Европа/ по границата с Румъния,а не алчните хотелиери да ги настаняват на олинклузив за сметка на данъкоплатеца.Защото са бежанци само в граничещите с Украйна държави.Тук са икономически мигранти/както тези които нахлуват у нас през Турция/и търсят разселване из ЕС с цел лесен живот на чужда издръжка.
281
4
 
37
 
! Отговори
тя преди 1 година
Една украинска медиаторко каза по телевизията , че укр имали стандарт по- висок от нашия среден за страната ,затова имат изисквания като за 21 век !
280
6
 
56
 
! Отговори
тя преди 1 година
Ето защо тези ,които ги познават още в началото казаха , че това са кофти хора !
279
3
 
49
 
! Отговори
Точно преди 1 година
Много точно, защо трябва да са настанени по сезонните курорти без пари. Не им харесвало на Паничище- нямало пералня и аптека, ами да си плащат и да пътуват като всички стари хора с мизерни пенсийки за да стигнат до лекар и аптека.
278
1
 
41
 
! Отговори
Разгеле преди 1 година
Най- накрая се усетиха! Нужна е Умереност във всичко!!!!!!! Винаги монетата има 2 страни!
277
1
 
7
 
! Отговори
До 285 преди 1 година
А къде отиват собствениците на домовете - в лагери ли?!? Или спят по двама на легло???
276
37
 
8
 
! Отговори
Wanderer001 преди 1 година
До Анонимен: "Войната, която предизвикаха украинците..." Ей, как успя да го напишеш това?! Украйна нападна Россия? Украйна анексира през 2014 година АР Крим и си я референдоса към себе си? Изпрати емисари в Россия и предизвика брожения и кръвопролития в руско-украинските гранични области? Изпращаше отпускари, опълченци, танкове, РСЗО, гаубици, ракети и какво ли още не в Российските пригранични области, за да ги откъсне и присвои в продължение на 8 г? Украйна "призна" независими "республики"?
275
4
 
16
 
! Отговори
ЛИНДА ГАЛОПА преди 1 година
Да искат от Русия газ и петрол без пари докато се покрият разходите по тях
274
7
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Условията, които им предложи нашата държава, са повече от луксозни. А трябваше да бъдат оставени в бежански лагери, както се постъпва с всички търсещи убежище! Проявеният расизъм дава плодове - вместо благодарност -претенции. Войната, която предизвикаха украинците по поръчка на покровителите си, ще прерасне в Световна. И всички трябва да свикваме - без храна, без вода, без отопление, без лекарства. С тоталните разрушения на домовете и живота ни. Украинците са загубили представа за реалността!
273
40
 
7
 
! Отговори
егоисти преди 1 година
В Полша хората се бежанците се настаняват по домовете на хората и държавата поема разходите!
272
12
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо изобщо ги сложихте по хотелите, бе пачав*ро ??? Защото нямахте никакъв план, никаква подготовка, свариха в по бели ***. И сега не искали да си тръгват. Ами и българи да са, пак няма да искат да си тръгнат от хотела и плажа лятото!