Калина Константинова: Прекратяваме плана за разселване на бежанците

Не можем повече да издържаме украински граждани в хотелите на първа линия
Обновена: 30 май 2022 19:54 | 30 май 2022 19:50, Анисия Иванова
378
Калина Константинова: Прекратяваме плана за разселване на бежанците
Снимка: БГНЕС

Украинските бежанци, настанени в хотелите по българското Черноморие, които няма къде да отидат след 31 май, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово. Това заяви вицепремиерът Калина Константинова във видеообръщение за предприетите мерки от държавата в подкрепа на бягащите от войната в Украйна.

От началото на руската агресия в България са пристигнали почти 300 000 украинци. От тях временна закрила и подслон от държавата получиха над 110 000 души, чийто брой е два пъти по-голям например от цялото населението на град Габрово и повече от цялата Габровска област, подчертава вицепремиерът.

„Три месеца ние полагаме ежедневни, напълно непредвидени грижи за над 110 000 души. Да, сигурно има хора, които са получили социални помощи със закъснение. Да, сигурно има такива, за които е трябвало време, за да се организира лечение. Да, сигурно е имало и такива, които не са успели да запишат децата си на детска градина. Но нима това не се случва всеки ден с българите?“, отбелязва Калина Константинова, цитирана от правителствената пресслужба.

По думите й България не може да си позволи повече да издържа украински граждани в хотелите на първа линия по морето. От самото начало бе съобщено, че мярката е временна и цели да осигури време, в което бягащите от войната да се чувстват спокойни и да си стъпят на краката.

„За наше огромно разочарование в замяна получихме масови специфични и персонални желания, които категорично няма как да бъдат удовлетворени. И тук далеч не говорим за уязвими хора – точно те имат най-малко битови изисквания. Затова нашите усилия в днешния ден са насочени именно към тях“, посочва във видео посланието Константинова.

В тази връзка след като втори ден до отговорните институции не достига достоверна и навременна информация от получилите временна закрила, след като до последно те не съобщават на медиаторите и екипите на терен за намеренията им и след като втори ден пристигат автобуси, които не се пълнят и от гарите тръгват влакове с празни вагони, правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната. В тази връзка всички украински бежанци, които са в хотелите на морето и на този етап твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

„Направихме абсолютно всичко, за да не се налага да разпъваме палаткови лагери, както е в останалите държави“, подчерта вицепремиерът. Константинова е категорична, че закрилата е нещо, което се търси, а не се предлага.

"Закрилата е право, а не задължение. Затова няма да позволява повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон. Развитието на ситуацията от този момент нататък е в ръцете на украинската общност в България. Отправям силен апел към тези от Вас, които нямат нужда от подслон, да го декларират още сега. Само така ще можем веднага да се погрижим за хората в истинска нужда. За хората в истинска нужда ние имаме и бази, и храна, и екипи, които ги очакват“, каза още Константинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската агресия значи. Ето срещу кого е руската агресия:https://***/antifishechki/29835ТОВА Е АМЕРИКАНСКИ РЕПОРТЕР И АМЕРИКАНСКА ТЕЛЕВИЗИЯ!!!
270
1
 
45
 
! Отговори
Брат Вурст преди 1 година
Брей, имало някой в това правителство с cohones.
269
8
 
120
 
! Отговори
българин преди 1 година
Умопомрачението на русофобите е пълно.Съскате злобно,а не виждате,че претенциите на укр. минаха всякакни граници.Парите,които ние даваме за 1 укр. е в пъти повече,отколкото за нашите пенсионери и болни деца.Тази глупашка солидарност ми идва в повече.Искали да останат в лукс хотели,на първа линия на морето.Ай сиктир,БЕ!
268
1
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глигана който каза, че българите сме мързеливи ци...ни да пълни шведската маса в куфара и влака за Елхово! Там има свободно място при две сирийски семейства от по 3-*** братовчеди!
267
3
 
87
 
! Отговори
Хицо Азарта преди 1 година
Киро усети народната любов и взе да дава рязко задна. Няма кой да ви вярва вече на лъжите! Македония ще ви довърши, ще се разкъсате между господарските заръки и народа си! Не може чужд слуга да води народ дълго!
266
3
 
89
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Калина, нито крачка назад пред претенциите на тези навлеци! Действайте като германци.
265
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какви изпълнения ще предстоят..пищене на деца,"мамачки" в инвалидни колички,укр.знамена.. вой до тебето ,че ги местят от климатизираните хотели с камериерка,спа,пиколо и фризьор,от много отдавна фризьорките от Варна отказват да ги обслужват ,защото не си плащали след боядисване и подстригване"безплатное"...
264
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се яви Лена енергийния експерт.
263
2
 
58
 
! Отговори
До Мъченик преди 1 година
То ... Това беше целта ... Малко да си вдигнат рейтинга ... Че копаеше дъното ... Утре ще се появи Лена и ще каже как не са ги разбрали ... Т.е. Как "Бежанците" ще могат да си изкарат едно "синьо" лято ...За сметка на твоите данъци ... :)))
262
9
 
51
 
! Отговори
Мъченик преди 1 година
Добро утро!Най накрая правителството се събуди! Взе да ми харесва! Още малко и ще ми стане любимо! Само сега трябва по твърдо с Сев. Македония и после с другарите от Брюксел и се влюбвам във вас! Браво!
261
12
 
26
 
! Отговори
добре е преди 1 година
С тези очила, става за една свиркa. Но то и Деси Атанасова с очила става да духa (с очила), така че да не се ласкае.
260
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде, пътеките !!!
259
1
 
23
 
! Отговори
Кръстьо преди 1 година
Не разбрах - евакуирате ли ги ?
258
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 267Чудно ми е защо не ги карат да си готвят и да чистят))))))В новата програма от 10-15лева не включва почистване на стаи и пране.
257
5
 
27
 
! Отговори
profetey преди 1 година
От проруска медия - "Украинските бежанци в България масово изразяват недоволство от програмата за презаселване във вътрешността на страната и отказват да отидат в неизвестното".
256
4
 
65
 
! Отговори
Лллл преди 1 година
Пишат се глупости . Наглите укри искали да започнат работа , да се интегрират . Искат да са на почивка и по молове . Не искат да са в отдалечен курорт . Чудно ми е защо не ги карат да си готвят и да чистят . Айде към Украйна под строй !
255
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставка ... Американски noдлoгu ...
254
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
понякога за да съградиш нещо трябва всичко да срутиш и отначало , ок бежанци са ама бежанци не държат така нагло с претенции , къде са афганистанските , сирииските бежанци в емиграционни лагери тези на морето да си сърба тази супата дето е надробила
253
57
 
5
 
! Отговори
До 260 преди 1 година
Русия няма право да води война,да убива невинни хора,да разрушава чужди градове и окупира.Никой не ги е канил,нито да вижда извратени матодери,обирджии,убийци ,изнасилвачи нарекли се" освободители".Това е безумие,жалко че западняците се вързаха на откачалката ,на диктатор да граби територии и се разпорежда.Не виждате ли какво става,сринати до основи градове и как да се чувстват тези хора?Изобщо не трябваше да се допуска,как така чужда държава се налага с насилие,а и войната не е равностойна.
252
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
259 не си в час , агресивен си , гей ли си , хотериерите са пуснали срещу плащане укрите вече не щат щото ставкатае 15 лв айде мисли над това