Галъп: Българинът не иска предсрочни избори

Ниска е осведомеността за провежданата антикорупционна политика
22 юни 2022 17:00, Анисия Иванова
158
Галъп: Българинът не иска предсрочни избори
Снимка: Галъп

Действията на Слави Трифонов са дошли на фона на осезаемо обществено нежелание за нови резки политически движения – общественият фон не е в полза на нови избори и дори на правителствени промени, сочи проучване на „Галъп интернешънъл болкан“.

Според социолозите остава неяснотата по голямата тема от последните години – антикорупционна политика. Изследването е финансирано със собствени средства, проведено е от 2 до 10 юни сред 806 пълнолетни българи по метода „лице в лице“ с таблети. Теренът обхваща само частично политическите сътресения от последните седмици, но е показателен за устойчивите фонови настроения в обществото ни, допълват експертите.

Още по темата

41,3% от пълнолетните български граждани споделят, че по-скоро не са съгласни да има нови предсрочни избори. 26,5% са на обратното мнение. По отношение на оставка на правителството българите не са толкова категорични, но дори и там изглежда, че нежеланието за оставка все още надделява, макар и с малко – 39,8% срещу 36,7%.

И по двата въпроса личат сериозни дялове на колебание сред българите. Въпреки колебанието обаче личи, че настройка за радикални политически промени от страна на обществото в първата половина на този месец няма. Как ще се отрази втората половина – тепърва ще проличи, смятат социолозите.

Ниска е осведомеността по другата основна тема – антикорупционната политика. Например, по идеята за разделяне на ресорната комисия на два нови органа не е малък делът на тези, които не могат да отговорят категорично на въпроса – 40,7%. Идеята се подкрепя от 24,3% от пълнолетните българи, но 35% са на противоположното мнение.

---------------------------------------------------------------------------

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на "Галъп". Изследването е проведено със собствени средства между 2 и 10 юни сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яяя, супер представително проучване - 806 гласоподаватели, най-вероятно само от София. А останалите 2,6 млн. имащи право на глас кво казват?
86
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ромската десница ГЕРБ + Турците от ДПС + Патриотите от Възраждане се обединихс, за да ни спасят от националните предатели. Успех на новата управленска коалиция. Напред за една модерна България!
85
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено,че не искаме нови избори!!!Искаме актуализация на бюджета и работа в полза на обществото,а не кални номера и мръс.ни игрички.
84
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Протестиращи" са докарани на разходка с над 30 автобуса от Кърджали,Разград,Варненско и Бургаско.А спането м хотелите платено ли е освен превоза.Всъщност Доган и Делян разпределят порциите.Жалко за такъв отвратителен народ.Не народ,а м...
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчо нали каза , че разчита на съвестни депутати избиращи страната пред партията. Няма да е изненада големия дарител от пандемията да го е послушал
82
1
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 1 година
по`Връща ми се от долнопробни зеленотиквеници-комплексари изчегъртвачи дето тепърва се учат върху нас как се управлява държава!
81
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има официално събитие за ритуалния сюнет на Костадинов, моля всички патриоти включете се, за да подкрепим нашия лидер. (Събитието е финансирано от патриоти-бизнесмени като Ахмед Доган и Делян Пеевски)
80
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще бъде супер смях, ако си направят майтап и Пеевски се обяви за независим и да седне до новите приятели на Кирето. Така или иначе дали със 115 или 116 гласа са пътници.
79
2
 
11
 
! Отговори
Pen преди 1 година
Кой българин не иска избори ? Кирил Петков ли ?
78
2
 
2
 
! Отговори
истината преди 1 година
Нормално е Пеевски да е там. Все пак за него гласуваха във Велико Търново 2 ПЪТИ повее хора , отколкото за Христо Иванов. След това Ристе беше в шок от срама и подаде оставка заедно с Корнела. Минаха няколко седмици и размислиха и забравиха срама и се гушнаха в името на властта
77
2
 
1
 
! Отговори
смях до сълзи преди 1 година
Слафчо казваше,че заради Македония разтуря правителството А днес Буци каза,че подкрепя макетата.На кого да вярваш и пак ли заедно ще гласуват?!
76
0
 
6
 
! Отговори
смях преди 1 година
Кирето явно е спазарил и Пеевски, не беше идвал на работа от половин година и хоп днес изненада
75
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега вече лъсна истината, че цялата истерия около Македония беше постановка на Борисов и Доган и новите им патерици ИТН и Възраждане да се свали Правителството.
74
1
 
9
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
Що така не им вярвам на стакмистиката ???
73
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане и ДПС заедно с Пеевски протестират в момента срещу правителството. Правете си изводите кои са националните предатели.
72
1
 
7
 
! Отговори
Ха, ся, де?! преди 1 година
На кого да вярвам, на Стъкмистиката или на цените в магазина, цената на бензина, на инфлацията... Питам и отговор не ща, щото пак по Стъкмистика, Бг цъфти и процъфтява!
71
1
 
9
 
! Отговори
Надя преди 1 година
Българина не иска и чегъртачите ама вие му ги набутвате .Я се разкарайте мошеници.Разсипахте България.
70
1
 
5
 
! Отговори
varg преди 1 година
Искат 2/3 от българите искам предсрочни избори
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иска, иска...
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом не искат, новото мнозинство да си довърши мандата и кирето сле 3 години пак да се върне от Канада, да ви сваля звезди