Експерт: Служители на МВР разчитат на служебната си карта и газят закона

Не може да се допускат татуировки, от външния вид се започва
11 юли 2022 10:45, Елка Василева
140

Обвиняемият за тежката катастрофа на бул. "Черни връх" Георги Семерджиев заяви в съда, че е бил отвлечен и не е причинил инцидента. Съдът обаче реши да го остави в ареста.

Още по темата
"Този случай е показателен и е емблема на общественото отношение, касаещо безопасността и организацията на движението в столицата. Поведението на водачите се забелязва от обществото. Те проявяват дързост по отношение на това да погазват закона и сякаш институциите не реагират. Институционално структуриране на компетентните служби в България е доста диференцирано с оглед на техните функционални ангажименти. Пирамидата на наглостта на тези водачи не може да бъде незабележима от тези институции. Законът за движението по пътищата е един от най-променящите се и непрекъснато променящ се закон. За последните години той е променян над 90 пъти. Механизмите за контрол не работят", заяви бившият шеф на Гранична полиция към СДВР ген. Валери Григоров в студиото на "България сутрин".  

По думите на Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията този инцидент показва, че не си учим уроците.

"Една от основните причини, по която спешно трябва да бъдат взети мерки, е подобряване на взаимодействието и ефикасността между институциите. След всеки такъв инцидент 1/3 от времето и ресурсите отиват в посока да се търсят причините, но другата част от времето отива в взаимни обвинения. Почти всички институции започваха пресконференциите си с прехвърляне на топката към колегите си. Докато това не се промени, никакви законодателни промени няма да доведат до резултат и такива водачи ще имат самочувствието, че са над закона", допълни той.

Мнението на ген. Григоров е, че за да има контрол върху средата, която формира безопасността на движението, трябва на всички, които се занимават с безопасността, да е известно, че има три основни фактора.

"На първо място това е факторът "човек" - за да стигнем до този момент, че всички водачи на моторни превозни средства не са равнопоставени. На върха на пирамидата на наглостта на нарушаване на закона по пътищата са всички онези служители на МВР, които единствено разчитат на служебната си карта и това им дава възможност да погазват закона. Не може да се допускат татуировки. Това не е допустимо за униформения служител. Тази девойка - Симона, има много по-различен профил от това да е служител. Оттам се започва - от външния вид", коментира гостът.

"Вратички в закона със сигурност има, но това, което институциите дължат на обществото в момента, е първо дадат максимално коректно информация за хода на разследването, второто е бързината на правосъдието. Няма политически консенсус, а противоборство", изтъкна Димитър Марков пред Bulgaria ON AIR.

Ген. Григоров заключи, че шансът да се промени нещо няма да стане през закона.

"Министерството на вътрешни работи да влезе в ролята си на работеща система, която прилага ежедневно контрол. Това би дало резултат", настоя той.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И що само Крум Савов се осмели да каже, че тоя е внук на генерал Атанас Семерджиев, бивш вътрешен министър от времето на досиетата. Ако и сега не е ясно откъде идва чадърът???? Ама що платените жерналистки не смеят да го повторят, камо ли проверят това?Прочети още на: https://dnes.bg/index/2022/07/12/otkritiia-v-doma-na-semerdjiev-300-ikoni-i-shkaf-pylen-s-vibratori.536697
124
0
 
2
 
! Отговори
Дъноккплатеца преди 1 година
Те си мислят ,че са над закона карат служебните си кли БЕЗ КОЛАНИ СВЕТЛИНИ НЕ ПАЛЯТ ИЛИ СА ИЗГОРЕЛИ ВЪРШАТ СИ ЧАСНИ РАБОТИ ПРЕЗ ДЕЖУРСТВОТО И МНОГО ДРУГИ НЕЩА защо ги държат на работа
123
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-н Григоров, явно си от онези стари партийци, които все още говорят за татуировките като нещо неприлично. В цял свят полицаите имат право на татуировки, дори и на бради. Проблемът не е в татуировките, не изкривявай нещата. Проблемът е в липсата на методика за контрол над голяма част от полицаите, включително и на началническия състав. Началниците и толкова ли не са виждали какви ги върши. И сега ли видяха социалните и мрежи.
122
0
 
3
 
! Отговори
ДА АМА НЕ преди 1 година
Знаем какъв ръководител беше и тои. Знаем и той как се замогна с имоти по морето като шеф на Гранична полиция. Сега го дава експерт и се мота по протестите да се намърда в някоя партия като Николай Радулов.
121
1
 
8
 
! Отговори
Ерол преди 1 година
Татуирани държавни служители особено в МВР и преподаватели в училищата не трябва да се допускат,като едно време.Ако родителите ти са били престъпници също не трябва да им се дава работа!
120
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като си слагат тия очила мутри се правят да не може човек да ги познае рушвети от всякъде че и заплатите искат да им вдигат не всички са такива но съществуват и такива като тая с стълбата
119
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Татуирали се като рецидивисти от Бобовдолския, ама иначе от прилежен по прилежен полицай!
118
1
 
18
 
! Отговори
сина преди 1 година
Питам всички шефове на РПУ-та: Защо вие и вашите служители карате личните си коли със затъмнени предни стъкла незаконно ? Питам днес вас тук, утре ще патя снимки на такива коли от всички РПУ-та в София и околностите до всички медии, до министъра на МВР и до други институции. Питам ???
117
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съгласен съм с казаното от генерал Григоров . Почти всички полицайки и граничните и други са с по неколко татуировки. Дават си заплатите за татуировки и после на стачка за увеличаване на заплатите.Подбора на кадри за МВРи др. служби е силно занижен вече 30г.Назначенията са повече на политическа основа, касае всички партии . Идват на власт назначават това им е мотото.
116
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От години е така - спират ги в нарушение, показват си картата и им се разминава... Децата им също се възползват от това. Няма как да се прекрати тази практика в БГ, примирете се :)
115
3
 
8
 
! Отговори
Я да видим преди 1 година
преди няколко дни на едно от кръговите в Бургас един полицай със служебна кола едва не ме блъсна. Ситуацията беше следната, аз съм в дясна лента, пускам мигат за да изляза от кръговотои си държа дясната лента. Ляво от мен полицейска кола, която излиза от кръговото(без мигач) и вместо да влезе в лявата лента започва да ме притиска. Разминахме се буквал на косъм. Едва не ми отнесе задния калник. А да беше успял..... много, ама много щеше да загази гнуснотоо видитено *** нищоправещо червейче!
114
2
 
7
 
! Отговори
хаха преди 1 година
От бай тошево време си е така, а ние и част от електората още живеят в него за съжаление. Тези които гласуват за Бекапето, боката, доганя и славиту (си живеят в соца където ако нямаш хора няма как да прогресираш в тоя живот), а ние заради тези *** също сме в соца ;)
113
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Семерджиев е от групата на брендо,то е ясно на всички .А най добре го познават от софийско градско 5000лв на месец такса спокойствие в кафето на Ул.Солунска синя Опел Астра всеки понеделник.
112
0
 
14
 
! Отговори
Искам още МВР! преди 1 година
МВР, ГДБОП, ДАНС, АПИ, ГДИН,ГДО, ГДНП ,ГДГП са сърцето, душата , съвестта и честта на държавата! Там работят само достойни хора! Хора подарете цвете, хора запомнете ги добре гордост е да заработваш в бандата на МВР!
111
2
 
12
 
! Отговори
НИКОЙ преди 1 година
не отговори в прав текст " Е ли Ген. АТАНАС Семерджиев дядо на това татуирано същество ?ВСяка уважаваща се компания и РАБОТОДАТЕЛ връчва ПИСМЕНО изискванията си за Външния вид на кандидата за работа :тук ще се каже, че такава им е трябвало; за работа под прикритие.ОЗначава, че трябва да има и МОЗЪК: да различава ДОБРО от ЗЛО.
110
0
 
25
 
! Отговори
Тц.. преди 1 година
Момичето е принудено да работи, във видимо нездравословно състояние, петна от токсично мастило по тялото, силен лицево-мозъчно-черепен оток, гръдна напредналост, моля да се сезират органите за охрана на труда и вземат съответните мерки.
109
7
 
2
 
! Отговори
Пипи преди 1 година
До Иван радоевРаботих с една германска полицайка с пиърсинг на веждата!
108
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Mацката е била щатна духалка на чадърите за награда от кръстоносеца
107
1
 
27
 
! Отговори
буци преди 1 година
В Костинброд пред РУП-то половината коли на служителите на МВР са със затъмнени стъкла незаконно, но няма кой да ги глоби, нали са КОУЕГИ! Спрете селския терикатлък на полицаите с тъмни стъкла на личните коли - от там трябва да се почне !!!
106
1
 
25
 
! Отговори
буци преди 1 година
Всички катаджии и военни /почти всички/ карат личните си коли със затъмнени стъкла и шефовете им спят - това е МВР, това са им началниците на тези нисши служители с тъмни стъкла. То от там се почва - гледайте служебните автопаркове пред РПУ-тата !!!