Хората категорично не искат да гласуват с машини у нас

Според проф. Константинов и машинното гласуване не може да спре купения вот
12 юли 2022 17:00, Йоана Цонева
153
Хората категорично не искат да гласуват с машини у нас
Снимка: БГНЕС

"Машините устойчиво намалиха броя на гласуващите. Няма никакво съмнение, че това се дължи на машините."

Това мнение изрази пред БНР математикът проф. Михаил Константинов от Института по математика и механика към БАН. Константинов е бивш член на ЦИК и бивш председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".

Когато се гласува с машини и хартия, в секциите, където има и машина, и хартия, по-малко от 30% от гласуващите избират машината, посочи като аргумент той.

"Хората категорично не искат да гласуват с машини у нас."

Никъде в Европа, с изключение на Брюксел, няма машинно гласуване, напомни Михаил Константинов.

Математикът определи като мит тезата за високия брой недействителни гласове при хартиен вот, като даде пример с изборите през 2017 г., когато без машини делът е бил малко над 3%, "абсолютно в европейската норма". За сравнение в Германия са 2%, допълни той.

По секциите виждаме хората, които вече са решили да гласуват с машина и те се справят. Не виждаме онези, които се опасяват и не отиват да гласуват, изтъкна проф. Константинов.

Още по темата
Математикът попита защо няма проучване по какви причини намалява избирателната активност.

"Хората се опасяват да не се изложат. Гласуването е процес, при който има известен стрес."

По думите му при направена грешка в гласуването с машина вотът е фалшив, макар формално да е валиден.

Електоратът на БСП сравнително тежко беше поразен от машинния вот. Те има защо да искат да си върнат гласовете и не става въпрос за тяснопартиен интерес. Това са български избиратели, подчерта математикът.

Купуването на гласове не зависи от това дали гласувате с хартия или с машина, категоричен е Михаил Константинов.

Той изказа мнение, че дори редовните гласоподаватели "купуваме фалшива стока", когато се оказва, че тези, за които гласуваме, не оправдават очакванията ни и не изпълняват обещаното.

"Ние, които гласуваме за разни партии, а после ни лъжат - това не е ли купуване на нашия глас, само че с последваща измама? Ние купуваме фалшива стока. Купуването на гласове е много грозно явление, но купуването на депутати не е ли още по-грозно явление? Зад един депутат стоят 10 000 гласа на избиратели."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-великият манипулатор ви казва това.Вервайте му.
132
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ББ - Тоя ако го осветлят , ще светне като слънце , не можете го огаси после - Ще е вечно лято !
131
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купуването било престъпление , а продаването и то ли е престъпление - Нали "УЖ" пазарна икономика ?!
130
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато има такива "професори" като теб , "политици" , " магистрати" и "полицаи" като сегашните , България НЕ само няма да отлепи от дъното , а ще продължава да го копае до пълната саморазруха , за която не можем да виним никого ! Ще се влачим от избори на избори , докато се извъртят да стават " депутати" всички *** на тази територия , че дори ще направим и Жорко Семерджиев премиер а Симончето вице , за да ни "спасят" от корупцията !
129
3
 
6
 
! Отговори
ББ преди 1 година
г-на си иска хартиената защото плащащите му с ограбеното от Народа ни дпс и гроб ще продължат да купуват и грабят...а той ще осребрява,ще ви изненадаме на тези с активност и гласуване за ПП...ще гласуват децата на и ограбените от теб и господарите ти дпс у.о.е
128
2
 
7
 
! Отговори
ББ преди 1 година
тоя ако го осветлите...САЩ ще го осъдят и по Магнитски и по Рико..барабар с правнуците му...толкова беди донесе на България...направете го моля и го осветлете!!!
127
3
 
4
 
! Отговори
ББ преди 1 година
уау,тоя толкова алчен и изпечен манипулатор-ченге на раша,малко са от класата му,единствените купувачи бяха дпс...с пари и служби и гроб през служби и назначения,задължаващи назначението да обслужват мафиоти грабещи обществен ресурс...а тоя задължителни проверки по всички възможно...и ще ахнете!!!съюзническите трябва да се заемат с него...ще видите ...дявола!!!
126
7
 
5
 
! Отговори
МАФИЯТА ИСКА МАШИНИ преди 1 година
САМО В БЪЛГАРИЯ ИМА МАФИЯ... САМО В БЪЛГАРИЯ СЕ ГЛАСУВА С МАШИНИ.......... ПРО100СТО Е.......... ПП = БСП = ДБ... =КОМУНИСТИЧЕСКА МАФИЯ....!!!
125
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя математик, *** на оня пелеванин, с навитите ръкави, защо и кой му дава право да говори от името на народа? Само в Брюксел имало машинно гласуване. Ами да, защото в Европа такъв криминален феномен, поддържан от "богатите" партии, няма, затова г-н математико. В белите държави това не е възможно и никой не си го и помисля.
124
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ние хората искаме машинно гласуване тоя не сме го упълномощавали да говори от наше име
123
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя е поредния лъжец. Ниската избирателна активност беше заради пландемията. Сега идват пак избори пак започнаха да говорят че идвала нова вълна.
122
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ЗАЩО не въстанахте срещу купуването на депутати от Киро това не е ли купуване на гласове защо не излязох те да изразите възмущението си
121
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, някои са се специализирали във фалшифицирането на изборите с хартиени бюлетини и си ги искат. Естествено, че като отпаднат фалшивите гласове, избирателната активност ще изглежда по-ниска, а реално си е същата.
120
4
 
11
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 1 година
Прав е !Хората искат книжни бюлетини и проф.Мишо да ги брои!Така си е!
119
3
 
16
 
! Отговори
Пепито преди 1 година
Тоя още ли му дават ефирно време бе .
118
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко лева ще струва купуването и продаването на гласове е престъпление? Инфлацията ще вдигне цената на престъплението на 100 лева. Колко ще струва купуването и продаването на цяла изборна комисия? Константинов да пресметне инфлациите и новите цени.
117
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще взема калкулатора, смартфона и лаптопа на неуважаемия професор по Гербология и ще му дам хартиен тефтер. Голям изборен измамник, който иска 350 хиляди недействителни бюлетини, купуване на цели изборни комисии, драскане на бюлетините на врага, гласуване на мъртви души от списъка с избирателите. Негласувалите от списъка гласуват за Герб и Дпс. Изборите с хартия са една изборна измама.
116
0
 
2
 
! Отговори
гаранция франция преди 1 година
На следващите избори купен глас под 100 лв няма да има!
115
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Хората категорично не искат да гласуват с машини у нас" -- това е лъжа. Аз искам да гласувам с машина, има и други също. Същото е като да си претеглиш зеленчуците на електронна везна с избор на вида зеленчук или плод в кауфланд. Според този корумпиран герберюшки държавен служител (трябва да бъде уволнен) тези везни трябва да бъдат забранени защото старите хора не се справяли и няма да могат да пазаруват. Ако това беше вярно нямаше да има такива везни в магазина, защото щяха да губят клиенти.
114
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ако просто купеният вот е заменен с платен вот чрез едно "интелигентно" венецуелско решение? Гласуване като на Евровизия? Няма друга такава държава. Сещайте се!