Хората категорично не искат да гласуват с машини у нас

Според проф. Константинов и машинното гласуване не може да спре купения вот
12 юли 2022 17:00, Йоана Цонева
153
Хората категорично не искат да гласуват с машини у нас
Снимка: БГНЕС

"Машините устойчиво намалиха броя на гласуващите. Няма никакво съмнение, че това се дължи на машините."

Това мнение изрази пред БНР математикът проф. Михаил Константинов от Института по математика и механика към БАН. Константинов е бивш член на ЦИК и бивш председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".

Когато се гласува с машини и хартия, в секциите, където има и машина, и хартия, по-малко от 30% от гласуващите избират машината, посочи като аргумент той.

"Хората категорично не искат да гласуват с машини у нас."

Никъде в Европа, с изключение на Брюксел, няма машинно гласуване, напомни Михаил Константинов.

Математикът определи като мит тезата за високия брой недействителни гласове при хартиен вот, като даде пример с изборите през 2017 г., когато без машини делът е бил малко над 3%, "абсолютно в европейската норма". За сравнение в Германия са 2%, допълни той.

По секциите виждаме хората, които вече са решили да гласуват с машина и те се справят. Не виждаме онези, които се опасяват и не отиват да гласуват, изтъкна проф. Константинов.

Още по темата
Математикът попита защо няма проучване по какви причини намалява избирателната активност.

"Хората се опасяват да не се изложат. Гласуването е процес, при който има известен стрес."

По думите му при направена грешка в гласуването с машина вотът е фалшив, макар формално да е валиден.

Електоратът на БСП сравнително тежко беше поразен от машинния вот. Те има защо да искат да си върнат гласовете и не става въпрос за тяснопартиен интерес. Това са български избиратели, подчерта математикът.

Купуването на гласове не зависи от това дали гласувате с хартия или с машина, категоричен е Михаил Константинов.

Той изказа мнение, че дори редовните гласоподаватели "купуваме фалшива стока", когато се оказва, че тези, за които гласуваме, не оправдават очакванията ни и не изпълняват обещаното.

"Ние, които гласуваме за разни партии, а после ни лъжат - това не е ли купуване на нашия глас, само че с последваща измама? Ние купуваме фалшива стока. Купуването на гласове е много грозно явление, но купуването на депутати не е ли още по-грозно явление? Зад един депутат стоят 10 000 гласа на избиратели."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На запад гласуват с хартия, ама там нема такива дето за едно кебапче и една бира да гласуват за който му кажеш.
92
13
 
7
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
АЗ И МОЕТО СЕМЕЙСТВО СМЕ ЗА ГЕРБ И БОРИСОВ ЗА БЪЛГАРИЯ ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА ЗА ЕВРОПА А ВИЕ ВЪРВЕТЕ ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА ТАМ МАДУРО СЕ ИЗБИРА С ТЕЗИ МАШИНКИ
91
1
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен 95 :...Мдааа!...Щекотлив въпрос ...Като имаме предвид "ИНТЕЛИГЕНТНАТА" му физиономия...
90
4
 
10
 
! Отговори
Ама,че професор преди 1 година
Липсват му хартиените бюлетини,когато знаеш резултата,преди изборите....
89
9
 
3
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
МАДУРОВСКИТЕ МАШИНИ СА ЗА ВЕНЕЦУЕЛА ТУК Е ЕВРОПА ДЕМОКРАЦИЯ ИСКАМ СИ ДЕМОКРАЦИЯТА ДБ ПЪПЪ ЧАЛГАРИТЕ И БКП СЕ НАСТАНИХА С МАДУРОВСКИТЕ МАШИНИ
88
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не искат тия дето не могат да четат, за жалост в България не са малко. ГЕРБ и ДПС на тях разчитат.
87
4
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Този за кой народ говори? Защото в България народа предпочита машинките. Лесно, бързо, удобно и сигурно!!! Пък ако може и он лайн най-добре!!!
86
5
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
м/у другото :..-Мой съсед е на работа като шофер към АПИ...Майка му,която сигурно е чукнала 75-76,гласува с машината..Беше пред мен на реда..По-късно разбрах от неин внук,че е гласувала за герп,което изобщо не ме учудва..Но:..-Въпреки възрастта си,тя гласува МАШИННО!!!...Така че тия,като оня "пенционерин",да не плюват много машините !..Хартиените бюлетини са за ЕПТЯН НЕГРАМОТНИТЕ!!!!!...По-точно за техните "Закрепостители"..
85
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интелигентен човек, професор в УАСГ! Защо се продаде на ГЕРБ не знам обаче...
84
3
 
6
 
! Отговори
платен партиен брояч преди 1 година
нещо не се нравят н атоз машините щот знае кво става ако е с хартиените книжки и кка с епечелят гласове -снимане н акръстчета и даване н апари с машината няма как
83
5
 
6
 
! Отговори
Алоууу преди 1 година
Пенсиооооо...ХОРАТА КАТЕГОРИЧНО ИСКАТ ДА ГЛАСУВАТ С МАШИНИ В БЪЛГАРИЯ!!! Стига лъгали б.е! Иначе ви е добре с електронни услуги! Ехоооооо
82
4
 
1
 
! Отговори
не са машините преди 1 година
Категорично им писна да гласуват за тези маймуни на всеки 6 месеца.
81
1
 
11
 
! Отговори
Брат Вурст преди 1 година
Както е казал министърът на пропагандата и гуру на проф. Константинов, "Не е важно кой как е гласувал, важно е кой брои бюлетините"
80
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми е добре с машина, само така ще гласува, така гербаджийте няма да ми направят бюлетината невалидна. На пред избори е имало по 300 000 невалидни гласа.
79
4
 
10
 
! Отговори
6 преди 1 година
Ти пък откъде разбра какво искат хората бе измамник гербаджийски. Не можеш вече нищо да манипулираш.
78
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този как прави сметките? - Със сметало и лист или с калкулатор и компютър! Никога не е късно да станеш за резил, дори да си професор!
77
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не слушайте този Руски шпионин.Учен да е срешу машините и иновациите е толкова противоречиво.Тези искат да върнат на властГЕРБ с фалшифициране и подкупи.Интересно е че ГЕРБ въведе машините ,а сега те са срешу тях и искат хартия.Защо похарчихме толкова пари заради ГЕРБ като купихме машини,а с ега те искат да ги махнем По-вредни от ГЕРБ са само ВМРО в България.
76
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не е машинно няма да гласувам ! Хората са разочаровани от управлението и партиите за това не ходят да гласуват но партиите са гузни и го знаят и сега си търсят оправдание !
75
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е толкова противоречиво.Учен от БАН да иска да се махне нещо което е ново и развитие в човечеството,а да ни върне 30 години назад.Закривайте тези от БАН.Над 80% от тях са свързани с ДС и комунистическия репресивен апарат.ДС владее държавата все още ,чрез партии,"учени" и медии.
74
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ли ще закриете тази излишна институция БАН?Там на хранилка са едни комунисти ,които по наследство си назначават служителите и нищо не работят.На всеки е ясно,че искат да махнат машинното гласуване за да може лесно да се контролира плащането.Единствено не могат да гласуват на машина неграмотните Роми.А те гласуват само срещу пари.Това е борбата.Та моя баба ,която е на 91 години гласува без проблем.Жалко ,че гласува за ГЕРБ,но гласува.Аз съм срешу ГЕРБ.