Хората категорично не искат да гласуват с машини у нас

Според проф. Константинов и машинното гласуване не може да спре купения вот
12 юли 2022 17:00, Йоана Цонева
153
Хората категорично не искат да гласуват с машини у нас
Снимка: БГНЕС

"Машините устойчиво намалиха броя на гласуващите. Няма никакво съмнение, че това се дължи на машините."

Това мнение изрази пред БНР математикът проф. Михаил Константинов от Института по математика и механика към БАН. Константинов е бивш член на ЦИК и бивш председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".

Когато се гласува с машини и хартия, в секциите, където има и машина, и хартия, по-малко от 30% от гласуващите избират машината, посочи като аргумент той.

"Хората категорично не искат да гласуват с машини у нас."

Никъде в Европа, с изключение на Брюксел, няма машинно гласуване, напомни Михаил Константинов.

Математикът определи като мит тезата за високия брой недействителни гласове при хартиен вот, като даде пример с изборите през 2017 г., когато без машини делът е бил малко над 3%, "абсолютно в европейската норма". За сравнение в Германия са 2%, допълни той.

По секциите виждаме хората, които вече са решили да гласуват с машина и те се справят. Не виждаме онези, които се опасяват и не отиват да гласуват, изтъкна проф. Константинов.

Още по темата
Математикът попита защо няма проучване по какви причини намалява избирателната активност.

"Хората се опасяват да не се изложат. Гласуването е процес, при който има известен стрес."

По думите му при направена грешка в гласуването с машина вотът е фалшив, макар формално да е валиден.

Електоратът на БСП сравнително тежко беше поразен от машинния вот. Те има защо да искат да си върнат гласовете и не става въпрос за тяснопартиен интерес. Това са български избиратели, подчерта математикът.

Купуването на гласове не зависи от това дали гласувате с хартия или с машина, категоричен е Михаил Константинов.

Той изказа мнение, че дори редовните гласоподаватели "купуваме фалшива стока", когато се оказва, че тези, за които гласуваме, не оправдават очакванията ни и не изпълняват обещаното.

"Ние, които гласуваме за разни партии, а после ни лъжат - това не е ли купуване на нашия глас, само че с последваща измама? Ние купуваме фалшива стока. Купуването на гласове е много грозно явление, но купуването на депутати не е ли още по-грозно явление? Зад един депутат стоят 10 000 гласа на избиратели."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
10
 
! Отговори
вижда се преди 1 година
Боко явно продължава да ти дава по една миризлива и крадлива хапка !!!
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като са коректни що не броиха хартиените отрязъци , реално се взе за действително софтурното преброяване на флашка , а това най лесно се манипулира
11
3
 
16
 
! Отговори
аз преди 1 година
Примери професоре........... Видя се че един определен етнос не му понасят машините защото не може да се оправи лесно с тях. За други които са против не знам
10
4
 
12
 
! Отговори
какви само преди 1 година
*** сте вие, как само се опитвате да прекарате мизерния си план... за тепане сте
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
те и данъци не искат да плащат .... ама се понаучиха
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кои хора? Поименно ги дайте, примерно Борисов, Карадайъ, Нинова и онези които играят на вързано по време на изборите. По скоро хората не искат политиците да крадът безнаказано, но кой ги пита?
7
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно машинното гласуване спря купения вот. Вече няма тъмна стаичка в която да снимаш с тилифона как си гласувал и затова вече не плащат на ромите и така ГЕРБ падна от власт, а *** останаха с много малко гласове.
6
3
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
е,"професорот" Константинов са изходи по въпроса...Кел сюрприз!...Машинното гласуване е лесно,удобно и напълно в духът на Съвремието..За книжни бюлетини напинят само тия,които са гласат да попълват лично бюлетините на НЕГРАМОТНИТЕ...На тия,които не могат да четат или пишат..."НОМЕРАТА ВИ ДА ИМАМ!"..както се изразяваше бай Ристьо..
5
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив, оказва се,че изборите са коректни! И няма " кифтета и кибачпита с биричка"!!! И парички з изборите! Твърдо против Хартиените бюлетини!!!
4
3
 
15
 
! Отговори
зер преди 1 година
не знам за хората в коя държава говори този.
3
2
 
15
 
! Отговори
Ученика преди 1 година
Хората категорично не искат да гласуват заради алчната политическа класа в България.На която постоянно врачуват безгръбначни Ентелегенти...
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ай гиди герберска мухоморко,свършиха ли ти гербавите пари,а та изпълзя от дупката.Т си цар на хартиените измами и успя да го държиш на власт сикаджията от Банкя цели 12 години, но това няма да се повтори.
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Toва недуразомение на природата, 12 години помагаше на една гнусна партия да фалшифицират хартиените бюлетини и да се хвали вoждът им, че няма кой да го бие!