Хората категорично не искат да гласуват с машини у нас

Според проф. Константинов и машинното гласуване не може да спре купения вот
12 юли 2022 17:00, Йоана Цонева
153
Хората категорично не искат да гласуват с машини у нас
Снимка: БГНЕС

"Машините устойчиво намалиха броя на гласуващите. Няма никакво съмнение, че това се дължи на машините."

Това мнение изрази пред БНР математикът проф. Михаил Константинов от Института по математика и механика към БАН. Константинов е бивш член на ЦИК и бивш председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".

Когато се гласува с машини и хартия, в секциите, където има и машина, и хартия, по-малко от 30% от гласуващите избират машината, посочи като аргумент той.

"Хората категорично не искат да гласуват с машини у нас."

Никъде в Европа, с изключение на Брюксел, няма машинно гласуване, напомни Михаил Константинов.

Математикът определи като мит тезата за високия брой недействителни гласове при хартиен вот, като даде пример с изборите през 2017 г., когато без машини делът е бил малко над 3%, "абсолютно в европейската норма". За сравнение в Германия са 2%, допълни той.

По секциите виждаме хората, които вече са решили да гласуват с машина и те се справят. Не виждаме онези, които се опасяват и не отиват да гласуват, изтъкна проф. Константинов.

Още по темата
Математикът попита защо няма проучване по какви причини намалява избирателната активност.

"Хората се опасяват да не се изложат. Гласуването е процес, при който има известен стрес."

По думите му при направена грешка в гласуването с машина вотът е фалшив, макар формално да е валиден.

Електоратът на БСП сравнително тежко беше поразен от машинния вот. Те има защо да искат да си върнат гласовете и не става въпрос за тяснопартиен интерес. Това са български избиратели, подчерта математикът.

Купуването на гласове не зависи от това дали гласувате с хартия или с машина, категоричен е Михаил Константинов.

Той изказа мнение, че дори редовните гласоподаватели "купуваме фалшива стока", когато се оказва, че тези, за които гласуваме, не оправдават очакванията ни и не изпълняват обещаното.

"Ние, които гласуваме за разни партии, а после ни лъжат - това не е ли купуване на нашия глас, само че с последваща измама? Ние купуваме фалшива стока. Купуването на гласове е много грозно явление, но купуването на депутати не е ли още по-грозно явление? Зад един депутат стоят 10 000 гласа на избиратели."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде докажете си лъжите, че машините са манипулируеми. Хората не искаме умрелите да бъдат включени сред избирателите на бсп , гербб, дпс. 72 години печелеха с хартиените бюлетини. Стига вече!! За едно гласуване вкарахме машинното гласуване и бсп, герб и дпс се осрахахахахахаха
52
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости,гербова Мишке,добре бяхте усвоили машинациите и спекуациите,но ви пляснаха през ръцете.Само Нинова е на ваша страна,защото смята,че ще има повече гласове от неграмотни бабички,но не е познала.
51
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости. Само 2-3 партии от "системните", зависещи от етнически, вот на неграмотни индивиди и вот на възрастни хора. Партиите са ДПС, ГЕРБ и БСП.Много по-лесно и удобно е да натиснеш 2-3 пъти на екрана
50
4
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
обаче май не обръщате внимание на лозунга му ?.."Професорот" вика:..-"ХОРАТА категорично не искат машините"......КОИ "ХОРА",бе Констнтинополов?..И :-КОГА УСПЯ да направиш това ОБОБЩАВАЩО заключение?..КОЛКО ХОРА ПОПИТА ?!...Ама що ли са аба?!..Се едно не е ясно и на първолачетата,че тоя просто блъска тука МАНТРИТЕ на противниците на машинното гласуване..Абе,резил,както винаги..
49
10
 
4
 
! Отговори
:ПШАШ преди 1 година
Да гласуваш с машини е унизително. Радев е , като Мадуро във Венецуела.УНИЖЕНИЕ е да се учиш от такива политици.
48
5
 
13
 
! Отговори
Аре стига лъжи! преди 1 година
Аз категорично искам са гласувам с машина!
47
6
 
13
 
! Отговори
НЕ е вярно преди 1 година
Аз като "ХОРА " ИСКАМ да гласувам с машина , защото иначе ще подправяте , драскате и влачите по нощите съмнителните и подправени избирателни списъци и чували с бюлетини , докато Ви е угодно на Вас ! Иначе СТРАХА и УЖАСА Ви от честни избори го разбирам , само не мога да разбера докога ще продължавате да лъжете хората и да съсипвате държавата ?!
46
8
 
10
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Всички герберски *** като този не искат машини - много им е трудно да манипулират резултатите.Никъде в еврора нямало машини? А някъде в Европа има ли 50% невалидни бюлетини при преброяването? Има ли някъде партия, която да обучава активистите си как да правят бюлетините, които не са за тях да са невалидни - За ГЕРБ знаем - беше изтекло видео с тяхно обучение по темата.
45
3
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Бау 34 В затънтени села в Русия в магазинчето се смята със сметало.Каза ми го рускиня.Ама виж каква хубава война направиха.
44
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купуването на гласовете не става с машините.Машините не могат да отчитат фалшиви гласове. Фалшивите гласове се реализират с хартийки.
43
0
 
1
 
! Отговори
Ромулчо преди 1 година
Братята научават прилично чужд език в Европа за кратко време.Много сме.Остсналите толкова си могат.
42
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да накараш мъртвец да гласува за муренската герб/гроб. За това трябва с хартия, че може да драскаме и от името на мъртвите.
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евроатлантическите ценности забраняват машините.
40
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Машините са 100 % манипулируеми ,ако някой реши, не случайно никъде в Европа не се гласува с тях.
39
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе точно комунистическите машини на Венецуела искам да определят кой да ме управлява. В цяла западна Европа са забранени. Нашите евроатлантици защо не ги копират както беше със санкциите и всичко лошо?
38
5
 
7
 
! Отговори
toti преди 1 година
И на тоя ли му бутнаха пачка в устата и му я запушиха!!!
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С машини избраха и изкукалия Бидон.
36
2
 
10
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
Демокрацията предполага свобода на избор.Да гласуваме според предпочитанията, а не да те задължават.Много объркани протоколи .Това зависи от " качествата "на комисиите в избирателните секции.Не само журналистите са неграмотни.
35
2
 
3
 
! Отговори
dakotabg преди 1 година
До 42:Защото не можеш и да пишеш,за това!
34
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха, този пък старчок защо от мое име се исказва ?Напротив хората искат да има справедливост и това е само чрез ползването на машини, а не сулю и пулю назначени като пазители да си пишат протоколи по усмотрение !Егати наглата комунистическа *** !