Хората категорично не искат да гласуват с машини у нас

Според проф. Константинов и машинното гласуване не може да спре купения вот
12 юли 2022 17:00, Йоана Цонева
153
Хората категорично не искат да гласуват с машини у нас
Снимка: БГНЕС

"Машините устойчиво намалиха броя на гласуващите. Няма никакво съмнение, че това се дължи на машините."

Това мнение изрази пред БНР математикът проф. Михаил Константинов от Института по математика и механика към БАН. Константинов е бивш член на ЦИК и бивш председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".

Когато се гласува с машини и хартия, в секциите, където има и машина, и хартия, по-малко от 30% от гласуващите избират машината, посочи като аргумент той.

"Хората категорично не искат да гласуват с машини у нас."

Никъде в Европа, с изключение на Брюксел, няма машинно гласуване, напомни Михаил Константинов.

Математикът определи като мит тезата за високия брой недействителни гласове при хартиен вот, като даде пример с изборите през 2017 г., когато без машини делът е бил малко над 3%, "абсолютно в европейската норма". За сравнение в Германия са 2%, допълни той.

По секциите виждаме хората, които вече са решили да гласуват с машина и те се справят. Не виждаме онези, които се опасяват и не отиват да гласуват, изтъкна проф. Константинов.

Още по темата
Математикът попита защо няма проучване по какви причини намалява избирателната активност.

"Хората се опасяват да не се изложат. Гласуването е процес, при който има известен стрес."

По думите му при направена грешка в гласуването с машина вотът е фалшив, макар формално да е валиден.

Електоратът на БСП сравнително тежко беше поразен от машинния вот. Те има защо да искат да си върнат гласовете и не става въпрос за тяснопартиен интерес. Това са български избиратели, подчерта математикът.

Купуването на гласове не зависи от това дали гласувате с хартия или с машина, категоричен е Михаил Константинов.

Той изказа мнение, че дори редовните гласоподаватели "купуваме фалшива стока", когато се оказва, че тези, за които гласуваме, не оправдават очакванията ни и не изпълняват обещаното.

"Ние, които гласуваме за разни партии, а после ни лъжат - това не е ли купуване на нашия глас, само че с последваща измама? Ние купуваме фалшива стока. Купуването на гласове е много грозно явление, но купуването на депутати не е ли още по-грозно явление? Зад един депутат стоят 10 000 гласа на избиратели."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грешка в писането направих не машинно ,а хартиено.
72
2
 
11
 
! Отговори
Бла бла преди 1 година
гласуването изначално е безсмислено, т.е. Марк Твен още преди повече от 100 години е казал, ако изборът имаше значение, отдавна щеше да е забранен! Та, така, вярвайте си в какво искате, няма лошо!
71
4
 
10
 
! Отговори
Дедо Гочо преди 1 година
Аман от дърти каки гербераси
70
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корумпираните и мафиотите искат машинно гласуване.Бившите от ДС трябва да бъдат махнати.Кога ли ще направите закон за Лустрация.?
69
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асенчо имал кодовете на машинките.Познайте кой ще "спечели" ако е с машини.
68
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тези шпиони от ДС,които искат да фалшифицират безпроблемно изборите.Никога повече хартия.Машинното гласуване е елементарно.Хората не гласуват защото са разочаровани и защото имаше ковид,а не заради машините.В БАН са назначени шпиони от Русия.По големи шпиони и *** няма от тях.Закривайте тази институция.Колко пари харчат на държавата и никаква полза от тях.Комунистическа имституция.
67
7
 
16
 
! Отговори
Напротив! преди 1 година
Напротив, дъртак Мишо, напротив! С машини не искат да гласуват ромите - платените "избиратели" на ДеПеСе-то и на геребрастката ***, които точно благодарение на ромите и хартиените бюлетини, редовно "печелеха" избори! Е, и с твоята неоценима помощ, разбира се! Нали ти "броеше" бюлетините и ти "заверяваше" фалшиви, драскани, дописвани и невалидни протоколи?! Пак ли си изпълзял от двора в Банкя бе, подлого сикаджийска?! Че Боко Тиквата на теб паметник трябва да ти издигне, преди да си пукнал бе!
66
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз искам
65
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да има машини и хартия. Аз не искам машина. Последният път за това не ходих.
64
2
 
4
 
! Отговори
дърт преди 1 година
До Анонимен 42 - За да има справедливост начина на гласуване няма никакво значение.Просто за не изпълнени обещания "народните избранници" трябва да носят реална съдебна отговорност.
63
6
 
13
 
! Отговори
Mopcku_ преди 1 година
ахахаххаха лицето на изборната мафия у нас - проф.Константинов, зашитил професурата си на тема - изборни манипулации, не професор, академик трябва да стане пак по тая тема. НЕ на хартиените бюлетини !
62
4
 
13
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Айде бе, сигурен ли си. Аз например искам да гласувам с машина. И всички мои познати искат. Ни ен есме ли от хората. Или за такива се считат само тези, които са на твоето мнение. Тоя що не е песиониран, докога тея ще стоят и ще лапат на държавна ясла и ще говорят каквото им наредят!
61
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е вярно това. Както се видя на последните избори хората си гласуваха. Много по удобно е и не трошим стотици дървета . Хартиеният вот трябва да бъде махнат завинаги.
60
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не искат понеже машините са прекалено сложни за обикновения български селянин.
59
3
 
6
 
! Отговори
Бате Мишо бате Мишо преди 1 година
е балкански тарикат, щом парите не миришат, той ще плямпа до откат.
58
3
 
15
 
! Отговори
Ноби преди 1 година
айде бе, ще ви се да купвате пак с хартийките, да си ги снимат с телефона
57
1
 
3
 
! Отговори
63 преди 1 година
До Анонимен Защото сме англечане,ама не съвсем
56
4
 
13
 
! Отговори
Марга Рит преди 1 година
Ами да, има едни хора в Изгрев, Столипиново, Изток и т.н. и т.н....ТЕ не искат, ,,щото бате, искам да гласувам, ама нямам желание"- разбирай слаба е парата на купиувачите.
55
10
 
7
 
! Отговори
до 62 преди 1 година
а какво трудно има в края на деня служител от ПП например, да начука на машината мъртвите души от списъка
54
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като пример ще ви дам Англия ,защото там гласувам.За парламент например можеш да дадеш гласа си по пощата,но в секциите си гласуват само на хартия, защо Англия не използва машини ,хайде някой радетел на честния вот да ми обясни.