Хампарцумян: Ерата на многото евтини пари е приключила

Достъпът до кредит няма да е по-труден, но ще е по-скъп
Обновена: 25 юли 2022 11:38 | 25 юли 2022 11:35, Анисия Иванова
99
Хампарцумян: Ерата на многото евтини пари е приключила
Снимка: БГНЕС

Решението на Европейската централна банка да повиши основната си лихва е един от инструментите в ръцете на централните банки, коментира финансистът Левон Хампарцумян.

Иначе най-добрата борба срещу инфлацията е производството на повече стоки и услуги, които да балансират излишъка на парична маса, но това е по-лесно да са каже, отколкото да се направи. Те направиха направо половин процент, което изглеждаше скромничко, но всъщност е двойно повече от очакваното, допълни Хампарцумян.

"Това означава вече ясен сигнал, че ерата на многото евтини пари и ликвидност е приключила, защото излишъкът на ликвидност е един от проинфлационните фактори, който помпа инфлацията. Сега вече се смята, че растежа в еврозоната трябва да се контрира с по-висок лихвен процент", обясни финансистът пред БНТ.

"Притеснението на ЕЦБ е рязкото повишаване на лихвите в южните държави на еврозоната, основно Италия. Ние сме част от банковия съюз, практически за нас, това ни пази от още по-рязко повишаване на лихвите. Държавата трябва да вземе антиинфлационни мерки, за да може ние, ако сме сериозни, че ще ходим в еврозоната, да отидем, защото Хърватия ще отиде", коментира Хампарцумян.

"ЕЦБ заедно с вдигането на лихвите, обяви един нов инструмент, което е начин да се продължи подпомагането на по-задлъжнелите южноевропейски държави, без това да се отрази на цялата картинка. Опитват се по някакъв начин да наподобят ситуацията в САЩ 2009-2010 година", каза още Левон Хампарцумян.

Според него ние трябва да мислим за план за реиндустриализация, за енергийна независимост, което не е непременно свързано със слънчеви централи.

Той смята, че банките имат достатъчно пари. "Днес ипотечен кредит се взима по-трудно отколкото в периода на 2007-2008 година. Бумът на цените в жилищното строителство в големите градове ще се поуспокои най-вероятно, достъпът до кредит няма да бъде по-труден, но той ще стане по-скъп. Банките могат да си променят търговските политики", каза още банкерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ученика - "При голяма инфлация и повечето кредити на фиксирана лихва не знам кой ще гризне дръвцето... " - 90% от кредитите в моята банка са на плаващ лихва. Когато им се предлагаше нещо от рода на 1.7% лаваща и 2.25 фиксиран, всичкото взе плаващата. Видиш ли, в пърия случай плащл 880 лева, а във втория 950 лева. Ама сега на първите вноската им отиде на 1020 лева и е само началото. Очаква се, да удари по 1200-300 до година. Браво на тях!
73
0
 
4
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 година
Мисирките какъв авторитет мислите че е тоя мазен арменец че да го пишете всеки ден!? Само за резил е . А сега трийте!
72
0
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
тоя ли да е следващия сноубордист?
71
1
 
2
 
! Отговори
0808 преди 1 година
... ти ли алтруиста с месечна заплата 20 К ще ни даваш акъл..айде чупката.
70
2
 
8
 
! Отговори
Симо преди 1 година
тоя "банкер"се нагуши яко, а сега вместо да е клиент на рашката, митка по телевизиите и ръси акъл ... не му вервайте
69
5
 
1
 
! Отговори
Ученика преди 1 година
При голяма инфлация и повечето кредити на фиксирана лихва не знам кой ще гризне дръвцето...
68
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Като е така, защо държите парите на толкова хора в банките и не им давате нищо, а? Използувате ги и печелите от скъпте им пари! А дано ги изтеглят и си купят поне нещо преди да сте им ги измъкнали......
67
2
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Левон, това, което казваш, евреите са го разбрали още преди 3 000 години. И са станали много единни. За да запазят парите си.
66
4
 
4
 
! Отговори
банкерче преди 1 година
Значи богатите ще ставаме по богати , а бедните ? Когато ядохте кюфтетата не ревахте, сега що се оплаквате ?
65
6
 
10
 
! Отговори
Ангелина преди 1 година
Хампарцумян - "На всяка манджа мерудия" .Това ,че си бил директор на банката ,която окраде парите на футболиста Мартин Петров,не те прави най- великият експерт за да обикаляш всички телевизии и се изказваш по всички финансови въпроси ,като с тона и наглото ти иронично поведение на презрение към хората извън твоята "елитна каста" показваш ,какъв бездушен предмет си.Банковото дело процъфтява ,за сметка на производството ,заради меркантилната потребителски сноби на кредите ,които "оплитате "
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До обречено 83 - Няма да работя, особено за теб или банките! Д Г Д!
63
7
 
4
 
! Отговори
обречено преди 1 година
Направо се чудя на банките как позволиха този евтин кредитен ресурз за СульоиПульо ,които бянат пробит лев в джоба. Цените на имотите не само ще се сринат България я очаква гражданска война и онова което се е случило с коренното населеие в Северна Америка.Тук стадото с пенсионирани **е преминало критична точка отдавна и не само кредитът е проблемен. Бизнесът като създател на всички тези пари изнемогва от болшевишки хрантутници,които 1 ст не са изкарали в безполезният си живот.Болно стадо
62
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
лесно се коментира ,когато не си изкарваш прехраната с труд около 10 часа на ден и заплата 1200-1500 лв , Левоне ...
61
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
скоро тук парите ще отпаднат като парично средство, ще играе грубата сила и оръжието основна роля, така е като искаш да живееш бързо, сега бързо ще се върнем столетия назад в развитието си като общество с този бу.ламач на унищожени държави в името на свещенният принтер отвъд океана.
60
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БългаринПросто не можеш да изкупиш всичко , нито всички хора с пари могат . Първо защото хората с пари не са глупави за да плащат надутите цени , те си имат къде да живеят . С две думи -зор нямат . Второ Няма десетки празни имоти имоти , няма стотици имоти ! Има хиляди ! Има и фирми които построиха и не продадоха .Пазара просто има имоти за още една България . Сените на имотите не просто ще паднат , а ще се сринат !
59
0
 
7
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 година
Назнсченият банкер се правеше на смгличанин сутринта в едно предаване. Не каза Вашингтон, а Уошингтън. *** назначените експерти от преход.
58
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имотите ако паднат наполовина пак добре . Новия девиз е кой колкото даде
57
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Перфектно изиграно . Вдигаме цените на имотите и държим 10 години ниски лихви . Сега дойде времето да започнем да стрижем овцете с, който награбиха 20-30 годишни ипотеки и теглиха кредити за Дубай и за Айфон 13 . Сега ще се разбере дали съседа наистина има пари да си купи Тесла или банката ще му я вземе ....Новия девиз е да сринем имотния пазар наполовина !
56
4
 
19
 
! Отговори
Шарана преди 1 година
Мазника никога нищо ново не казва, само общи приказки. Какво ми преразказва новините на Блуумбърг. Най-важното направете референдум за ЕВРОТО , стига сте ни плашили че няма да влезем в еврозоната !
55
2
 
14
 
! Отговори
НИКМКОКЙУТ преди 1 година
Този се прави на глупав, но не е.Печатаха евро до преди няколко дни , а сега ще изчакат,докато се похарчат от бурканите.Затова сега се вдигат лихвите, че бурканите да се изпразнят до дъно и да отидат в банките.....