Отиваме на избори: Вотът на 2 октомври, Гълъб Донев - служебен премиер?

Очаква се част от новото правителство да бъде и Иван Демерджиев
27 юли 2022 18:58, Анисия Иванова
117

Очаква се президентът Румен Радев да издаде указ, с който да разпусне Народното събрание следващата седмица, а най-вероятната дата на предсрочните избори е 2 октомври.

След като БСП върне на президента неизпълнен мандат за съставяне на правителство, в четвъртък въпросът колко още ще продължи животът на 47-ото Народно събрание зависи от държавния глава Румен Радев. По закон няма конкретен срок, но според конституционалисти президентът няма да се бави.

"Държавният глава може да издаде указ за разпускането още утре, но тъй като Конституцията е сложила последователност в издаването на указите, предполагам, че това ще стане или в почивните дни, или в понеделник", смята преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Каква е последователността – първо с указ се определя служебното правителство и следващият указ е за разпускането на парламента. А най-близката дата до връщането на мандата за възможни предсрочни избори е 2 октомври.

"Указът за насрочване на избори всъщност определя и датата, на която най-късно след два месеца трябва да се случат – поради тази причина можем да кажем вече, че датата е 2 октомври. На 99% вече е сигурно, че тогава ще бъдат", съобщи Киселова.

Като нов служебен премиер, неофициално, се спряга Гълъб Донев, който беше социален министър в предишните два кабинета на Радев. Очаква се част от новото правителство да бъде и Иван Демерджиев, който също беше министър в предходните кабинети на Радев.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
И КАКВО СИ МИСЛИТЕ, ЧЕ НОВИТЕ СТАРИ КАТО ДОЙДАТ НА ВЛАСТ ЩЕ СТОПИРАТ ИНФЛАЦИЯТА ЩЕ НАМАЛЯТ ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА, ЕЛ. ЕНЕРГИЯТА, ГАЗТА И ВСИЧКО ЩЕ ПОТЕЧЕ ПО МЕД И МАСЛО. ИДВА ЗИМА ЩЕ СТАНЕ СТРАШНИЧКО АМА САМО ЗА НАРОДА Е ТЕ ВАШИТЕ ИЗБРАНИЦИ ПАК ЩЕ БЛАГОДЕНСТВАТ. КАЗВАМ ВАШИТЕ ЗАЩОТО ОТ ГОДИНИ НЕ ГЛАСУВАМ И НЕ СЪМ СГРЕШИЛА. ИНТУИЦИЯТА МИ Е ДОСТА СИЛНА А И РЕЗУЛТАТИТЕ ГО ДОКАЗВАТ. БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ И ХОДЕТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ НА СТРАНАТА.
67
0
 
3
 
! Отговори
Избори преди 1 година
Дано да са наистина на 2 октомври и повече хора да могат да гласуват.
66
6
 
17
 
! Отговори
Канадско лайно преди 1 година
пак гласувайте за про-западните боклллуци
65
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според последните новини , Радев казал, че начело на служебния кабинет който подготвял, щяло да стои жена ...хмм, дали няма да е Нинова?! Това ще е много показателно!
64
7
 
11
 
! Отговори
радевщина в действие преди 1 година
Станах привърженик на Борисов откакто падна от власт! Не съм си помислял дори, че може да дойдат на власт такива мошеници и наглеци все протежета и натрапени от мазната фуражка !!!
63
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гълъб Донев е известен само с това, че толкова добре се скатава, че никой не го знае."Блесна" чак в служебни правителства и то с незнанието си, и то в собствената си (уж) компетенция. Ако стане премиер, че е голяма излагация.Едно е да можеш да говориш с други хора, а съвсем различно е да нямаш мнение и да се слагаш на всички...
62
0
 
22
 
! Отговори
Anonimens7 преди 1 година
Като в жунгла сме. Гълъб, Сокол... следващия кой ще е? Лешояд?
61
1
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Не проумявам как може да кръстиш детето си Гълъб или Чайка, или Елен. Все едно да избереш за име Щъркел, Гарга или Лос.
60
11
 
4
 
! Отговори
Богданов преди 1 година
ДАНО ,ПРОГНОЗИТЕ СЕ СЪБЪДНАТ И ГЪЛАБ ДОНЕВ ОГЛАВИ КАБИНЕТЪТ,!!! ТОВА Е ДОСТОЕН БЪЛГАРИН ,БЕЗПРЕДЕЛНО ОТДАДЕН В СЛУЖЕНЕ И РЕШАВАНЕ ПРОБЛЕМИТЕ НА ТРУДОВИТЕ ГРАЖДАНИ В БЪЛГАРИЯ, ПОЖЕЛАВАМ МУ ДОБРО ЗДРАВЕ ДА ИЗДЪРЖИ ТАЗИ СИТУАЦИЯ У НАС,
59
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с руските марионетки, ограбващи България задкулисно! А този Гълъб откъде долетя?:) Стига с безлични премиери, които да са угодни на мафията.
58
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички от това НС не трябва да са в следващото. Вън от властта!
57
7
 
16
 
! Отговори
Гугутка преди 1 година
Стига с американските марионетки - окончателно съсипахте изградената между 1944 г. и 1989 г. българска държава
56
10
 
6
 
! Отговори
НИЩО НОВО! преди 1 година
Напразни са усилията на пето-колонниците да съставят куклено правителство, защото след близкия крах на Примитивна рус в Украйна, те ще трябва да се укриват от ударите на закона...
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 73 70 положителни неща направи
54
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво възраждане бе? На разведеният копейкин с крадената субсидия ли?
53
3
 
7
 
! Отговори
До 57 преди 1 година
В сериозна грешка си ,човече! Божков спонсорира протестите през 2020 г. и съ си избра изключително некомпетентни хора и делата му продължават, за разлика на тези от тежката червена олигархия - Бобокови и т.н.
52
2
 
13
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Анонимен 81. Хайде сега, БСПто отново прехвърля своите грехове на чужд гръб! Да знаете случай някога БСП да е казала, че е сбъркала?!..
51
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само Възраждане ще Възроди държавата и народа.
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе , те са некадърни , "невнятни" , и не мислят за народа.пълен провал , пиратска партия, този който се надява на тях е пълен гл--ак или комунист , не знам каква е разликата.
49
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За трагичните резултати от управлението на ПП главна вина носи мафиотската организация на държавата повече от 10 години. Няма да е лесно, държавата ще излезе много трудно от безвремието на мутрите от ГЕРБ. Поне още 2-3 години ситуацията ще бъде подобна.