Макар да не съм българин, вече не искам да излизам от България

Д-р Паям Форгани: България има повече плюсове от Австралия
1 авг 2022 21:00, Елка Василева
220
Макар да не съм българин, вече не искам да излизам от България
Снимка: Facebook

"Аз, макар да не съм българин, вече не искам да излизам от България", споделя д-р Форгани от Австралия. "Пък тези хора, които имат българска кръв, трябва да разберат, че невинаги тревата е по-зелена от другата страна."

Доктор Паям Форгани е усмихнат и видимо е на мястото си в центъра на София. Говори перфектен български и по нищо не личи, че е родом от Австралия, а по произход - от Иран, разказва Дойче веле.

Младият лекар е в България едва от 8 години, а вече се чувства тук повече у дома си, отколкото където и да било другаде. "Много ми харесва в България. Има доста повече плюсове, отколкото Австралия. Затова, дори след като завърша специализацията си, искам тук да живея и да работя", казва д-р Форгани, който в момента е специализант по ортодонтия във Факултета по дентална медицина към Медицинския университет в София.

"Дойдох лошо настроен"

Отраснал на хиляди километри от България - в австралийската столица Канбера, младият лекар, също като много други австралийци, дори не предполага къде се намира България, преди да се премести да живее в нея. Причината за това решение е прозаична - Паям не успява да се класира за обучение по стоматология в Австралия, където приемат едва 70-80 души годишно в цялата страна. За младия мъж няма план Б. "От дете съм мечтал да се грижа за хората. Винаги съм искал да уча стоматология, родителите ми също ме подкрепяха."

Семейството започва да търси решение на проблема, а то се оказва пред очите им - стоматоложката, която ги лекува в Канбера, е българка. Тя препоръчва образованието в България и бащата на Паям си купува билет за София. След като се убеждава, че тук му харесва, Паям също получава еднопосочен билет за България. Отношението му в началото обаче далеч не е толкова позитивно, колкото е сега. "Дойдох лошо настроен. Хората в Австралия дори не знаят къде се намира България. Освен големите европейски държави, за тях всички останали са им под нивото. Аз също дойдох тук с това мислене", разказва д-р Форгани.

"Такова отношение няма на Запад”

Въпреки че обучението в Медицинския университет за чуждестранните студенти като Паям е на английски език, той казва, че е бил решен да научи български още в началото на следването си. Още по-голяма мотивация за него е, че когато започват практическите упражнения в трети курс, му е нужен български език, за да общува пълноценно с пациентите, с които работи. "Започнах през уикендите да пътувам из България - обикалях градове, села, природа. Много ми хареса, че в България можеш да видиш много култури, различна кухня, различни хора - тя е стара държава на кръстопът и има много разнообразие. Самите хора са по-различни, европейският начин на живот е по-различен”, казва д-р Форгани.

Когато приключва следването си, Паям вече е сигурен, че иска да остане в България. Решава да направи първите си стъпки в професията със стаж, който е още едно излизане от зоната му на комфорт. "Един мой асистент от университета ми предложи да работя с него в едно село - Храбърско. Тогава се убедих, че искам да остана тук. Хората, които идваха да се лекуват при мен, често бяха много бедни, но винаги благодарни. Винаги бяха с усмивка и носеха от домашните си неща, за да ни почерпят. Това ниво на уважение и отношение го няма на Запад”.

Животът в България е много по-социален

Д-р Форгани с всяка изминала година вижда все повече преимущества на България пред Австралия. Когато вече започва да говори български и да общува с повече българи, Паям открива, че животът за млад човек като него е доста по-приятен в София, отколкото в Канбера. "Тук хората все намират начин да излязат. Там дори заможните хора не могат да си позволят да ходят на ресторант два пъти седмично. А тук, ако искаш - можеш да излезеш и да изядеш един таратор. Много по-социален е животът в България”, споделя впечатленията си младият лекар.

Според д-р Форгани бюрокрацията и административните проблеми в България не се различават по нищо от тези в Австралия или където и да било другаде. Той дори намира някои предимства в България. "Що се отнася до здравеопазването - ако искаш да си запазиш час за специалист в Австралия, трябва да чакаш 7-8 месеца и това е нормално. Тук това е много по-достъпно и лесно”, казва Паям. Според него хората в България просто са настроени да мислят негативно за държавата си, а трябва вместо това да се опитат да се фокусират върху позитивните неща тук.

Тревата невинаги е по-зелена от другата страна

"Българите са чували от колеги и приятели какво е на Запад, но не знаят наистина. И все намират кусури на България. Това не е лошо, но трябва да бъде конструктивно - ако никой не остане тук, за да бъде активен в решаването на тези проблеми, някой чужд ли ще дойде да ги оправи? Виждам, че има млади хора, които се опитват, но може да бъдат и далеч повече", казва д-р Форгани. Той разбира, че няма как хората да погледнат от неговата перспектива на чужденец в България, но пък не може да си представи да се е родил тук и да иска да емигрира. "Аз, макар да не съм българин, вече не искам да излизам от България. Пък тези хора, които имат българска кръв, трябва да разберат, че невинаги тревата е по-зелена от другата страна”.

Младият лекар разказва, че колкото повече пътува из България и я опознава, толкова по-убеден е, че това е мястото за него. За странно намира, че има българи, които не познават родината си и дори предпочитат да търсят мястото си другаде.

"За съжаление според мен истината е, че българите донякъде са чуждопоклонници", казва д-р Форгани. "През годините наблюдавам как все се опитвате да вкарвате английски думи в българския език. Все едно хората ги е срам да използват българските думи. Не виждам в Австралия някой да ползва български думи, защо в България да се ползват английски? Имате прекрасен език - три думи на български са три изречения на английски, толкова е богат. Защо се опитват хората изкуствено да го променят?"

Д-р Форгани споделя, че често се опитва да води тези разговори и със своите приятели в България, но редовно му се случва те да не разбират как може да мисли така. "Има някои хора, които се радват да го чуят, но това са по-старите поколения. Младите все искат да намерят логика в това, което им казвам, но това е опит, който няма как да обясня в няколко изречения", казва младият лекар. "Когато кажа на някого откъде съм, първият въпрос винаги е "Ама защо си тук?". А защо да не съм тук?"

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
3
 
12
 
! Отговори
до 184 преди 1 година
Мда, Бай Тошо им го каза и издигна образованието на пиедестал, стигна се дотам че средното образование стана едва ли не задължително а висшето - престижно, че хора завършваха и по две. Затова след падането на комунизма интелигенция се изнесе за година-две и успя да се интегрира навсякъде по света докато сега дипломите ни започнаха да ги гледат под лупи, да не би да са фалшиви а качеството на висшето ни образование се срина до земята.
173
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора, учете, в това е спасението от мизерията.
172
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поздравления за д-р Форгани!За съжаление тук 45 години комунизъм доста са разбъркали мозъка на българина, но постепенно нещата се подреждат! Желая ти успешна кариера и добри приятели!!!
171
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докторе, след 3 месеца като останеш на тъмно и студено, ще те питаме пак да си рефразираш стейтмънта. Само още един кирчо/кокорчо ни трябва и си литнал към Австралия с 300.
170
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добре ще е,да можем да си върнем българите в България.Защото 2 милиона в чужбина без да сме били във война си е тотал щета.А иначе и на авганистанците тук им е добре.Ама това ли искаме?
169
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е,чак пък австралиец,силно казано.За иранския си произход нищо не казва.
168
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе като се има предвид какво правят австралийските власти с всевъзможните бежанци, как ги тикат в лагери на оная издълбана скала Науру да умрат, хич и не ми се струват нормални хора и нормална държава. Със сигурност тук сме многократно по-свободни, тъй че го разбирам човека, защо го смята за Рай.
167
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 160Ами да беше учил и ти,и да имаш пачки в джоба.
166
1
 
16
 
! Отговори
до Синди преди 1 година
Айде успокой се вече, стига си хабил интернет пространството с душевните си смрадни. Написа го вече, какво го повтаряш през 10-15 минути, измих си краката вече на плаша ама не смятам да си лягам още че тук е 9 сутринта, свери си часовника или си сложи два на стената - един по австралийско време и един по симитлийско, че като те гледам прекарваш доста време по българските форуми, защо ли, аз ако се намирам в Рая ще забравя за ада, ама като те гледам тебе все натам те влече. А, и си купи сънотвор
165
2
 
8
 
! Отговори
1 преди 1 година
ми прав е човека, ама има много смет и все е нагоре по властта, затова сме зле.
164
14
 
7
 
! Отговори
отСиднейАавстралия преди 1 година
Балканския макак не е стигал по далеч от гет0то и си мисли че СИГУРНОСТ означава да си оставиш детето където всяка година кучета го ръфат, сиггани го бият на площадката ако им направи забележка. Яко боклююци и спринцовки на площадката. Като пресича куки го газят горкото. И ако оцелее горкото детенце накрая гледа мизерия на 360 градуса. И е много вероятно да го заеибят на бЕло. Това е представата на балканския макак за СИГУРНОСТ. Горд че някав иранец намира средата му за конфортна
163
6
 
14
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Наистина,за хора с много пари в БГ е добре.Ама за останалите е мъка!
162
16
 
5
 
! Отговори
отСиднейАавстралия преди 1 година
Ко стана бе балкански макак, пак нещо не си в час. Австралия е с най ниската престъпност по всички световни класации. Провери и си мий краката и легай. Хайа. Тук и домовете си не заключваме. Тук съм забравял чанта в парк пълен с хора и съм си я намирал непокътната. Това че някав иранец му харесва БГ и му напомня на иран. Прилича като да е имало война. Нормален австралиец в БГ няма да дойде. Не бъркай Австралия с Америка. Тук само по дискавъри ще гледаш живота, айде мий краката и легай
161
4
 
24
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Готино момче, напълно съм съгласен с него. Имаме прекрасна страна с чудесен климат и природа. Но както казва един "мъдрец", материала е лош.
160
12
 
6
 
! Отговори
отСиднейАавстралия преди 1 година
Хаххаааа пълно е с бедни хора, биквално и ментално, които мислят че времето на богатите протича като на оскотялите балканци. Богатите нямат време да киснат по механите и да обсъждат клошарски новини. Богатите имат съвсем друг тайминг. Ядът си на яхтата когато имат време за себе си. Да се забият в квартална механа няма да видите. Ей това балканския макак не може да проумее защото никога няма пари за да види богатите. Той богатите ги чака у механата да дойдат, леле смях
159
8
 
20
 
! Отговори
до Синди от Австраля преди 1 година
Кво станА бе мойто момиче, защо хората бягат от най-райското кътче на света и то точно в панелистан, откъдето ти избяга, а? Само не ми ги разправяй тия, че тоя е по-ненормален от тебе, човекът е израстнал в Канбера и за да не чувства Австралия своя родина значи нещо не е наред с Рая, а? Знаеш ли какво има в България, дето го няма другаде по света - СИГУРНОСТ, тук може да си оставиш детето да играе до 1-2 часа през нощта без да се притесняваш че нещо може да му се случи, а как е в AU, а, дали е
158
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко проблеми си имаме с нашите ами сега ще си внасяме и от чужбина подобни.
157
27
 
7
 
! Отговори
да ама не преди 1 година
Не бих седнал на зъболакарския му стол дори с дуло опряно в главата
156
8
 
13
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
ето че от продажбата на дипломи има полза -става реклама на България
155
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 165 СидниХа, ха, ха, трябва да си не нормален за да си купиш яхта за да не ходиш на ресторант!

Спонсорирани публикации