Цената на електроенергията в България е най-висока в Европа

Това обяви Милена Ангелова
19 сеп 2022 13:40, Росен Стойчев
50
Цената на електроенергията в България е най-висока в Европа
Снимка: БГНЕС

„Нашите доходи са по-ниски, защото нашият жизнен стандарт е по-нисък. Единственият начин това да бъде преодоляно, е с по-висок ръст на икономиката, по-висока производителност и по-добра конкурентоспособност. Това са икономическите реалности. Протестите на улицата няма да решат това, нито ще го променят”.

Още по темата
Това обяви пред Нова Нюз Милена Ангелова от АКИБ.

„Нещата следва да се решават в диалог. Ние сме готови да обсъждаме това с най-голямо удоволствие. Ситуацията е трудна за всички, но още по-трудна е за бизнеса. Галопиращите цени и на електроенергията, и на газа правят почти невъзможно правенето на бизнес”, допълни тя.

Каза още, че България е една от трите страни в Европейския съюз с най-висок темп на нарастване на работната заплата, заедно с Литва и Румъния.

„ В България цената на електроенергията е безпрецедентно най-висока в Европа. Най-бързата мярка, която може да се направи за повишаване на доходите, е сигурна и стабилна компенсация на цените на електроенергията”, каза Ангелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А аз пък смятам,че първата задача за излизане от кризата е вкарването на Бойко Методиев Борисоф в затвора и забрана на престъпната пирамида ГРАБ.Така народа ще получи импулс за работа , икономиката ще тръгне нагоре и ще намалее инфлацията.Иначе за какво да работя след като аз произвеждам 100 лева а се краде 220 лева Все нови и нови снимки от шкафчетата на Тул-упа и ....бачкай Иванчо, чифлика е твой..." Няма да стане!
38
0
 
1
 
! Отговори
Па съм я бе преди 1 година
Абе трябва си експроприация на експроприаторите.С калъчката.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как така нали имаме АЕЦ, евтина ел.енергия! Да остане за България, така няма да има нужда от компенсации! Скъпата за износ!
36
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
На това му се казва евроинтеграция. Европеидните про'с'таци, които у нас са 95% я подкрепят. Факт
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредни неумности на неук.Цената ни е висока, за да консумираме по малко, за да продават в Европа.Нарича се бизнес. НО това трябва да се промени. Родния ток произведен на ниска себестойност трябва да се влага в стоки и услуги и печалбата да остава за производителя за да му помогне прехода към по ефективно и конкурентно производство.Но водещи в това не трябва да са бизнеса, щото нищо няма да се случи. С две думи национализираме отново.
34
0
 
3
 
! Отговори
тоз ако преди 1 година
беше като Пинокио, носа му толко щеше да е пораснал, че не може излезе от стаята
33
0
 
18
 
! Отговори
nn преди 1 година
Някой ще кажи ли нещо за тези дето източват НЕК с фирмичките си?
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжа в Белгия има завишени от 65%н а електроенергията спрямо Януари тази година
31
4
 
21
 
! Отговори
тва е преди 1 година
ЛЪЖА , 2 пъти по-скъпа е ел енергията в европа. Тва са манипулации за да оправдаят изкуственото повишение на цените. Лъжат ви както винаги
30
4
 
22
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 година
Стабилна компенсация на цените на ел. енергията? Ко? Не!!!! Не може едни - т.нар. БИЗНЕСМЕНИ да получават компенсация (разбирай субсидия), а парите да идват от бюджета (разбирай нашите общи пари). Трябва да се положат усилия за намирането на електроенергия цената на която да е ниска, а не всички ние да компенсираме БИЗНЕСМЕНИТЕ. Ясно ли е? Г-жа Ангелова да си скъса предложението и да направи ново, по възможност с копие към г-дата с имагинерните доставки на евтин ЛНГ от другия край на света.
29
0
 
16
 
! Отговори
ил Рапоне преди 1 година
Вие сериозно ли. Синдикати, тристранки, водата е мокра, а слънцето изгрява от изток, отбележете си.
28
0
 
24
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
А пък в ЕС твърдят че енергийните компании имат безумно големи свръхпечалби и планират да ги облагат. Я се разберете как точно ще ни лъжете, че за пореден път сте жалки и смешни.
27
3
 
23
 
! Отговори
taschunka witko преди 1 година
Трябва Революция и съд на всички политици, които са били на власт през последните 33 години.
26
4
 
36
 
! Отговори
Пепе преди 1 година
Това с цената на тока е ДОЛНА И ОПАШАТА ЛЪЖА!!! България е на 12 място по цена на ел.енергията в Европа на годишна база (и на месечна), което е ПО СРЕДАТА!!! Въпреки високите борси, регулираната цена за бита е от порядъка на 200лв/МВтч, а субсидираната за бизнеса е 250лв/МВтч. Т.е. тези дето реват от името на "бизнеса" плащат евтина енергия, а продават скъпо стоките си на Българина!! Тази информация е публична и лесно проверима!!! Срамота е!!! КРИБ вие сте ПОЗОР!! Аман от 4хилядници!
25
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплатите ни са ниски защото в капитализма всеки получава толкова, колкото струва. А лошият мат'рял не струва и 50 стотинки, дори и насилената минимална заплата не заслужава.
24
4
 
24
 
! Отговори
Помним социализЪма преди 1 година
Няма защо да чете поученията на тези. И тогава назидателно се казваше, че ако искаме да живеем по-добре, трябва да има ръст на икономиката, напредък в промишлеността и, представете си, най-вече в тежкото машиностроене. Та да преборим Запада! ВМЕСТО ДА УСУКВАТ ПО КИЛИФАРСКИ, НЕКА ДА КАЖАТ, как така хем произвеждаме повече електроенергия отколкото ни е нужна, хем я изнасяме, хем доходите ни са най-ниските в целия ЕС, хем някой умник е направил така, че електричеството да е най-скъпо у нас?!
23
2
 
20
 
! Отговори
Логика преди 1 година
Ми то е защото сме производител и износител, нЕма друга причина
22
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пелетите струват 700 лева само за ток без материали.Стават непродаваеми,а труд, осигуровки.На нас ни продават от скъпия ток от фотоволтаици,а АЕЦа евтиния отива за износ.Сташни престъпници са всички.Вдички ще фалират.
21
1
 
26
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Още малко да спадне нивото на Дунав и АЕЦ-а спира. Въглищата са при Ковачки, газ няма, никой не строи ВЕИ-та. Гасете лампите!
20
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-високите доходи идвали с по-висок ръст на икономиката, по-висока производителност и по-добра конкурентоспособност, обяви Милена. Галопиращите цени и на електроенергията, и на газа правят почти невъзможно правенето на бизнес, допълни тя. И веднага след тези две противоречащи си изречения Миленка радостно заяви, че "Нещата следва да се решават в диалог. Ние сме готови да обсъждаме това с най-голямо удоволствие" и безгранично дълго.