Кремъл забрани изучаването на български език в Запорожка област

Българите там са на ръба на оцеляването
Обновена: 22 сеп 2022 21:38 | 22 сеп 2022 21:35, Йоана Цонева
334

В Запорожка област, една от окупираните украински терирории, Русия е забранила да се изучава български език, като неделните училища и центрове са затворени.

Голяма част от българите там са оставени на ръба на глада, след като местната власт е изкупила продукцията им на безценица.

Корави, истински българи - така описва хората в българска кръв в Запорожката област проф. Михаил Станчев, който успя да избяга от ракетите в Украйна. Много негови приятели и колеги обаче още са в Запорожието.

"Основната част са селскостопански работници. Българинът е работен човек. Селата са прибрани, уредени. Абе, наши хора, какво да ви кажа", сподели българският преподвател в университета в Харков - проф. Станчев, пред Bulgaria ON AIR.

Той успява все по-рядко да се свърже с българските си приятели, казва че заглушават комуникациите им. Но е разбрал, че им е поставен ултиматум.

"Имах късмета преди няколко дни да се чуем, тихо спокойно, хората си работят, в училищата са им дали възможност да си завършат, но от 1 септември всичко по руски програми. Който иска работи, който не, го уволняват и им докарват учители от Русия", допълни той.

Още по темата
31 са българските села в тази област, в която се намира Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, която е под контрола на Русия, и станала причина за страхове от ядрената катастрофа. Все пак българските села са пощадени от ударите, тъй като са по на юг. И макар не в обсега на ракетите, 10-те неделни училища там все пак се оказват в обсега на руската пропаганда.

"По информация, която получих, руснаците са казали - понеже това е извън училищната програма, искате или не, ние няма да подкрепяме това. И хората са се принудили да закрият училищата", подчерта проф. Станчев.

А животът за българите в Украйна вече е на ръба на оцеляването. Особено за тези, които се занимават със земеделие. Освен че руските ракети са унищожили земите им, реколтата им се изкупува за копейки.

"Един мой познат фермер каза, че цялата му реколта е взета за без пари. Той идва у дома и казва: "Искам това и това, на ти толкова. И му давам рубла и половина за килограм. А една рубла днес нищо не струва. В магазините, на пазарите, всичко поскъпна двойно, даже тройно", поясни професорът.

На референдума за присъединяване към Русия са задължени и нашенци да гласуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
13
 
16
 
! Отговори
Чорел те мосте преди 1 година
Хайде ербапи обявете война на Русия.Сорос ще ви раздаде джавелини да ги победите.В окраина отдавна е забранено изучаването на български език.
22
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе Копитан Петко ли си, що ли си, я се осведоми от кога е забранено за се учи български в тоя регион! Да не се изненадаш като разбереш, че е много преди Русия да стъпи на тая територия. А забраната е от украинската рада, демек украинското народно събрание. Хайде капитане да прочетеш и нещо допълнително освен украински опорки, дето казват че някой друг им е акал в гащите.
21
11
 
25
 
! Отговори
Ъъъ? преди 1 година
Все си мисля, че неукраинските езици забраниха в Украйна още след майдана.То на руски почти не се учи там, камо ли на български.
20
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, какво стана с ултиматума на Митрофанова? Скъсахме ли отношенията? Настана ли хаос и разруха?
19
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Првилно.
18
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Личното отмъщение на Русия за това, че бяха изгонени 40 дипломата без никакви доказателства за нищо! Още тогава когато Кирил унищожи нормалните ни взаимоотношения с Русия беше ясно, че ще го отнесат невинните българи в Русия и Украйна. Казахме му го. Но ПП и ДБ се надпреварваха да ни хулят. Не може да риташ ония от които зависи живота на хиляди сънародници зад граница и да се правиш на изненадан, когато ги ритнат.
17
25
 
31
 
! Отговори
Капитан Петко преди 1 година
Ето ви руско иго петоколонници продажни!!!
16
19
 
19
 
! Отговори
Ама преди 1 година
Ние бяхме пред тотално скъсване на дипломатическите отношения с тях. Откъде ги довлече Радев тия двамата Киро и Асен, навреди на всички българи и в България, и на много места.
15
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е верно руснаците са братушки, те не правят така :) Дано повече хора видят какво ни е споходило 44та година и как сме били освободени от "братушките"
14
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пропагандата в стил Гьобелс върви с пълна сила.
13
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде рубладжйй на фронта
12
15
 
18
 
! Отговори
Striker преди 1 година
Час по-скоро Мужикистан трябва да бъде заличен като държава!
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами утре да се обяви мобилизация
10
21
 
31
 
! Отговори
Хей преди 1 година
Че руснаците винаги са ни презирали. Това не е ново. А русофилите са объркани хора. Ако не бяха се родили българи умствените им проблеми щяха избият на другаде и даже може би щяха да ги диагностицират. А тук са просто русофили
9
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а тоя ли дето седя от апартамента и предаваше новини на сороските медии , и украинците зараниха българския и ги прекръстиха
8
9
 
4
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 1 година
ТЕ ЗАДЬРЖАХА ЗАПАДНИТЕ САМОЛЕТИ...НИЕ ЩЕ ЗАДЬРЖИМ РУСКИНИТЕ ВАВ БГ...ЗА ДА МИ ГО ВДИГНАТ
7
23
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко стана, рубладжии? Нещо за "национален интерес" ?
6
17
 
35
 
! Отговори
С такъв освободител преди 1 година
като руснаците - на кой му трябват поробители!
5
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хазарското племе няма почивен ден.
4
22
 
12
 
! Отговори
Тираджията Z преди 1 година
Не само ние можем да налагане санкции