90 ученици учат в първото училище за украински деца у нас

Преподават бесарабски българи, има и доброволец руснак
13 май 2022 14:23, Анисия Иванова
76

Откриха първото училище за украински деца у нас. Основната цел е да могат да се адаптират по-лесно и да се впишат добре, когато са готови за влизане в български училища. На събитието присъстваха украинският посланик Виталий Москаленко и посланикът на Великобритания у нас - Роб Диксън.

"От септември месец тези деца, които искат, могат да се запишат в българската образователна система, които искат - в международни училища. Тези деца обаче имат нужда да бъдат помежду си, да имат по-голяма гъвкавост, от техен социум. И е много по-добре да бъдат в училище, пълно с украински деца, независимо каква програма следва - дали българска или украинска. По-важното е да са сред свои", подчерта собственикът на Британското училище в София Теодора Ненова в студиото на "България сутрин".

Украинското училище функционира от началото на месец април, финансирането е изцяло от Британското училище, което обаче има нужда от подкрепа от държавата.

"Ние поемаме всички разходи, намерихме финансиране за храната. Но не можем цяла година да финансираме такова училище. Затова търсим съдействие от фондации и институции - Агенцията за мигрантите, държавни институции. Британският посланик изрази готовност, но по-лесно би било да се кандидатства за финансиране за цялостен проект, отколкото за отделен елемент като изхранването", каза Ненова пред Bulgaria ON AIR.

Тя е убедена, че за държавата би било по-добре, ако подпомогне този тип плавна адаптация на учениците към влизане в българската образователна система.

"Според мен проблемът с украинските деца ще бъде доста голям в българските училища, ще им бъде трудно да се социализират. Може да се помогне за интегрирането им и след 1 година в едно българо-украинско училище те вече ще знаят достатъчно български, за да могат да се впишат в което и да е друго училище", подчерта Ненова.

В училището се преподава на украински и английски. В момента има 8-9 учители, при 90 деца са необходими 15-20.

"Има бесарабски българи, които са завършили университети в България и са готови да преподават. В момента имаме доброволец руснак, който е учител по математика, а преподава на децата роботика. В началото се е притесняваше как ще бъде приет. Децата първо питали учителите за кого са и ако са за Украйна, ги приемат. Явно човек, когато излъчва доброта и желание да помага, няма значение от каква националност е", сподели собственикът на Британското училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хем уж британци финасират хем искат помощ от държавата , и е в софия училището да отидат в някои село дето ще затварят училищата
51
0
 
3
 
! Отговори
Политиката преди 1 година
на лицата, играещи роли на "български управници" е разрушителна и убийствена за БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРИЯ....Това, което се наблюдава в момента е нагъл опит местното население да бъде подменено и българските територии да бъдат окупирани и отнети....Протоколът е за ликвидация на Българската държава...
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По същата логика можем да отворим училища, или хайде, само паралелки, отделно за еврейчета, ромчета, арменчета.... Вие на това ли му казвате интеграция в българското общество?
49
2
 
8
 
! Отговори
Сашо преди 1 година
Имам предложения: да въведем украинския език за втори официален в България, на всяко държавно учреждение да се окачи украинския флаг, руската салата да стане украинска салата, булевард руски да се прекръсти на булевард украински или Слава украине, руската черква в София да стане украинска черква, руски паметник-украински паметник и по Примера на Северна Македония ние да станем южна Украйна! Надявам се че англосаксите ще останат доволни и ще ни потупат по рамото.
48
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В такъв случай първото нещо, което трябва да научат тези деца е, че в свободна Европа свободата на словото и правото на мнение са европейска ценност т.е. дали си за Украйна или за Русия си е твоя работа и ако те имат проблем с това, че примерно твоето мнение е различно от тяхното, то може би е по-добре да се върнат в Украйна или пък да ходят в Китай, Русия, Беларус или другите държави,които не приемат различното мнение.Същото се отнася за всички,които имат проблем с различното от тяхното мнение!
47
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В София, вчера, 10 000 деца останаха без право да посещават държавни детски заведения!!!
46
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Усещате ли как с активното съдействие на Британия, която е наш отколешен вредител, започват да окопават укрите тук? Големи ядове ще берем!
45
1
 
23
 
! Отговори
2 преди 1 година
Украинци, ако сте забравили забранили преподаване на български в Украина-Забравили 2014 ????
44
1
 
21
 
! Отговори
еа преди 1 година
Децата първо питали учителите за кого са и ако са за Украйна, ги приематАми ако не за Украина - няма да учат ???? Баси идиотизъма
43
2
 
25
 
! Отговори
АК-47 преди 1 година
Значи, ако не си за Украйна, децата им може и да те набият. Каква ни е на нас тази фашизирана страна, че трябва да сме за нея. Но може би сме вече нейна колония, щом и знамето й се вее на държавна административна сграда.
42
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 45 руският език вече 0ркски ли му викате?
41
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
40, 44 ---- в бг ще говорш български и ще се държиш като българин да не те плеснем през устата като те чуем да грачиш този грозен 0ркски
40
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам коментарите, българите са по-големи 0рки от украинците..
39
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми спрете да се тъпчете в софия бе га ньовци! И места ще има! В провинцията детските градини са празни!
38
2
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
значи за децата в София не достигат детски градини и места в училищата, но за украинчета има , в Швейцария ги настаняват в общежитие/хостел у нас в хотел 5звезди на морето е това ако не е дуп..авска работа здраве му кажи
37
2
 
19
 
! Отговори
МакедонияУкрайна преди 1 година
Беправие,мракобесие фашизъм радвайте им се
36
15
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Като гледам коментарите по-добре всички българи да бъдат итепани и да се заменят с украинци!
35
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОГАТО СЕ ОТВОРИ ПЪРВОТО БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ В МАКЕДОНИЯ И УКРАЙНА ТОГАВА ИМ ДАЙТЕ И НА ТЯХ УЧИЛИЩЕ ЛУДИ СТЕ ЕЕЕЕЙ
34
2
 
14
 
! Отговори
А стига с Улрайна и преди 1 година
Македония ноие сме в ЕС.В тия двете държави цари беправие,омраза и фашизъм моля.
33
17
 
6
 
! Отговори
Русофил преди 1 година
Научете децата си да пребиват украинските деца в училище! Аз на моето му дадох нож и му казах като види украинче в училище да го наръга! Обучавайте децата си да правят същщото! БЪЛГАРИ ЮНАЦИ!