Омбудсманът: Студентите в общежитията да плащат битов ток

Младежите в момента го заплащат на промишлена цена
5 дек 2022 10:26, Анисия Иванова
4
Омбудсманът: Студентите в общежитията да плащат битов ток
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Съвета на ректорите в България акад. Лъчезар Трайков, в което настоява да се предприемат необходимите действия студентските общежития от обекти на свободния пазар на електрическа енергия, да преминат към регулирания пазар, при който цените се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Поводът за това становище е постъпилата в институцията на омбудсмана позиция от Национално представителство на студентските съвети, с настояване студентските общежития да преминат от небитови към битови клиенти на електроенергия, т.е. да не се налага студентите да плащат промишлен ток.

Проф. Ковачева посочва, че в тези общежития живеят над 50 хиляди студенти, като голяма част от тях нямат възможност да заплащат сметките си за ток, защото цените на електроенергията на свободния пазар са непосилни за тях.

„Заплащането на студентско общежитие на човек се е увеличило 3 пъти спрямо 2020 г. Има риск хиляди студенти да напуснат своите студентски общежития, респ. да прекъснат образованието си“, пише Диана Ковачева.

Тя допълва, че съгласно чл. 4, ал. 1, изр. 1 от Наредбата за ползване на студентските общежития и столове: „Студентските общежития са жилищни сгради или обособени части от тях, предназначени за временно задоволяване на жилищните нужди на студентите, докторантите и специализантите“.

Омбудсманът посочва, че функцията на студентските общежития е да задоволява жилищни нужди, т.е.  електроенергия в тези обекти се използва от живущите в тях не за стопански, а за битови нужди.

„Обръщам внимание, че съгласно § 1, т. 33а от Допълнителните разпоредби на Закона за енергетиката, „небитов клиент“ е клиент, който купува електрическа енергия за небитови нужди, каквито не са целите, за които се купува електроенергия в студентските общежития“, пише омбудсманът.

Проф. Ковачева допълва още, че законодателят разграничава клиентите на битови и небитови, в случая на електрическа енергия, според това за какви цели се купува електрическата енергия.

„Без значение е дали са физически или юридически лица, както и вида на обекта. В този смисъл е и съдебната практика, напр. Решение № 273/06.10.2014 г. по гр.д.№ 693/2014 г., г.к., IV г.о. на ВКС“, аргументира тезата си общественият защитник.
 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 месеца
Военните получават заплати, а студентите са на издръжка на родителите си И *** голяма разлика 4 нали?
3
1
 
2
 
! Отговори
Не само студентите преди 2 месеца
Всички ,които живеят в общежития ,плащат промишлени цени на тока.Наоример военните.
2
0
 
2
 
! Отговори
Емигрант преди 2 месеца
Студенти евакуирайте се от свинярникъ и си оправяйте живота навън.Тази урудливадържавица управлявана от комуноччифут скоро няма да съществува.
1
0
 
2
 
! Отговори
като ми пееш преди 2 месеца
Пенке ле койте те слуша