Директорът на "Шейново" за разменените бебета: Вървим към щастлив край

Той не вярва едното семейство да отказва ДНК тест
Обновена: 21 дек 2022 12:27 | 21 дек 2022 12:17, Нели Христова
84
Директорът на "Шейново" за разменените бебета: Вървим към щастлив край
Снимка: БГНЕС

"След като разбрахме, че има такова съмнение, веднага се обърнахме към полицията. Органите на реда започнаха съответните действия и нещата вървят към добър край", коментира д-р Румен Велев, директорът на болница "Шейново", където две бебета са били разменени преди два месеца.

Още по темата

Той обясни, че не вярва родителите на едно от бебетата да са отказали да дадат ДНК проба. Самият той разбрал за случилото се на 7-и декември.

На въпрос дали има други такива случаи в практиката на лечебното заведение, д-р Велев заяви: "За първи път присъствам на такова нещо в нашата болница."

"Извършва се проверка, персоналът е разпитан – и те недоумяват как точно се е случило. Имаме стриктни протоколи и правила, по които описваме новородените. Слагаме гривничките, записваме номерата, сравняваме ги при изписването и ми е трудно да ви кажа какво се е объркало", коментира Велев.

Той допълни, че все пак има някои подробности, които са "леко смущаващи", но отказа да ги коментира докато тече проверката на прокуратурата.

Д-р Румен Велев е провел 20-минутна среща със здравния министър, за да обясни случилото се.

Случаят е отпреди няколко месеца, но до установяването му се е стигнало в началото на тази седмица. Заради съмнение, че детето, което отглежда не е нейно, два месеца след раждането, жена е поискала направата на ДНК тест. Той е потвърдил, че пеленачето, с което се е прибрала от болницата, всъщност не е това, което е родила.

Младата майка е сигнализирала болницата, която започнала вътрешна проверка. Установено било, че номера на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на този на майката.

Така се стигнало до заключението, че две бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители.

И Столична община започва проверка на "Шейново" по случая с разменените бебета

Кметът на София Йорданка Фандъкова назначи проверка в болница „Шейново“, където по информация на пациенти са били разменени бебета. Виновните ще бъдат наказани, увери заместник-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов.

„За случая бяхме уведомени от медиите, веднага беше назначена проверка със заповед. Ще бъде проверена работата на болницата, на директора. За случая ще бъде сезиран и медицински одит към Министерството на здравеопазването, ако досега те не са сезирани досега. Много важно за нас е да възстановим доверието, защото системата на здравеопазването е изключително важно доверието в нея да бъде силно и хората да знаят, че няма да има каквито и да било проблеми и ще се работи професионално в лечебните заведение. Връщане на доверието, наказване на виновните и бърза и обективна проверка“, посочи Барбалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
29
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Случайност? Не мисля.
27
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук може и грешка да е. Може някоя маминка да си е припознала по-беличкото бебе. Знае ли човек. Много неприятна ситуация обаче.
26
3
 
32
 
! Отговори
бай Шабан преди 1 година
Е как ще го даде айшето бе, що пари за музика са дали като са го взели, що каси бира се е изпило, що кючек се е извъртял, и сега кво, айде пак отначало...Няма стане тая, кой квото си е взел, негово си е
25
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2,400лв за раждане - само казвам де да се знае + подаръците и другите неща които трябва да снесеш и освен това си носиш абсолютно всичко сама
24
9
 
11
 
! Отговори
Кирчо Петков преди 1 година
Промяната продължава на пълни обороти. PS: Бойко е виновен.
23
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова една акушерка вкъщи и това е. Тея модерните болници, молници ... Да си ги държат.
22
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 26 - И какво, като ТИ не беше тук?
21
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи като отидете да раждате, не знаете дали няма да ви разменят бебето или дали някоя превъртяла акушерка няма да го пребие!
20
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един познат си докара бебе от сурогатна майка, а после намеринначин, да изтрие всякаква диря към нея, па вие за това ли ...
19
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хаха, малоумникооо, ако не бяха тези "шарлатани" както ги наричаш... сега нямаше да съм тук! Точно тези "шарлатани" ме върнаха от оня свят! Идиооттееее, запали си къщата и отивай да живееш в пещера! Баба ти да не би в къща да е живяла? И интернет ли е ползвала! Къде ви копат такива имббеццили, а? Прогнила държава с видиотени нищоставащи!
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20. Бегом на околовръстното. Там ще ти осигурят всички екстри!
17
31
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
А защо ходят да раждат в болници? Нещо много кекави и уплашени тия днешните булки? Що така? Едно време нашите баби са раждали по 6-7 деца още преди да навършат 30г. Няма лекари, няма нищо. Раждат си вкъщи и толкова. Случвало се е даже на полето да родят сами ако там им даде зор. И здрави деца са отгледали! Големи мъже и жени станали А сега какво е това чудо не знам. Явно еволюцията върви назад и хората стават все по слаби и кекави. И най лошото по глупави да имат доверие на лекари шарлатани
16
2
 
13
 
! Отговори
до 17 преди 1 година
Вярно е това което казвате за раждането в САЩ,но там струва и една не малка сума самото раждане,която не се покрива дори от добри осигуровки.
15
1
 
53
 
! Отговори
Кое му е щастливото? преди 1 година
Разсипали сте две семейства от безхаберито си! Щастлив край! Само в България някой може да си позволи да нарече подобна излагация "щастлив край"! Засрамете се! Всички ние ви плащаме заплатите!!!!! Никаква милост за тези!
14
27
 
13
 
! Отговори
Жена на 25 преди 1 година
Какво раждате на тея бедни мъже,вие луди ли сте?Мъжете в България са толкова бедни и на всичкото отгоре са с гадни души не заслужават деца!Нито могат жилище да подсигурят,нито хигиенистка..Не се хабете напразно!
13
0
 
35
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Кой знае колко майки не са се усетили и са им разменили децата. Пълен потрес.
12
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом има "леко смущаващи" подробности,то явно е мътна историята и едва ли елементарно се свежда до разменени номера. Смущаващото в случая е и друго,ако се беше разкрило на по-късен етап каква драма би било и за децата,освен за родителите.
11
2
 
49
 
! Отговори
Десо преди 1 година
В САЩ като се роди детето си остава при майката, в самостоятелна стая, до която има достъп само бащата и дежурните лекари. Поне така беше допреди Ковид да разруши страната. В Панелистан бебето се ражда и полуграмотни лелки, медицински сестри и акушерки заявяват на майката, че не може да го задържи и го завличат в друго отделение, често пъти на друг етаж и на майката остава да вижда новороденото си само чрез благоеолението на лелките. Безумие, прието за нормалност!
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 3 Апелираш това да спре,но имаш ли представа какви подкупи се дават за да се направи такава размяна. Известни са и случаи, прикоито на млада майка е бил поставян ултиматом да роди най-после момче, защотопървите 2-3 са момичета. Така че, и такова чудо е ставало - да ситръгне с дете от пол, различен от този, който са й казали в момента на раждането и после да я убеждават, че тя не е доразбрала нещо.
9
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали са й бебе от зоопарка, но е била твърде уморена от раждането и едва след 2 месеца (включително времето за ДНК тестове) се е усетила за врътката. Сега не само трябва да й върнат детето, но и компенсации трябва да платят и уволнени да има.