България била рекордьор по скок на заплатите в ЕС - над 16%

Най-голямо е увеличението в добивната промишленост
Обновена: 5 яну 2023 11:22 | 5 яну 2023 11:22, Нели Христова
175
България била рекордьор по скок на заплатите в ЕС - над 16%
Снимка: БГНЕС

Разходите за час труд в ЕС са се увеличили средно с 3.4% за година, показват данните на Евростат за третото тримесечие на 2022 г. На фона на това незначително средно повишение България изпъква с рекорден скок от над 16%. Най-голямо е увеличението в добивната промишленост - 14,2%.

"Очаква се намаление на инфлацията, но и запазване на желанията за увеличение на заплатите. Работодателите ще се съобразят със свиването на активната работна сила. В големите икономики се очаква рецесия. Това означава, че част от българите на ниски позиции в чужбина, ще се върнат у нас, това ще увеличи еластичността на предлагането на труд в България, което може да задържи увеличението на заплатите. То ще продължи, но с умерен темп", заяви доц. д-р Щерю Ножаров, икономически съветник на БСК пред Нова тв.

Според него в хотелиерството трудно се задържат кадри, защото е сезонна работа. "Компаниите увеличават заплати, където искат да задържат кадрите си поради недостиг на пазара. В България са ниски заплатите на хората, които имат изпълнителски функции. Заплатите на хората със стратегически функции са близки до европейските. На 100 000 човека заплатите са от 2000 евро нагоре", посочи той.

По думите му бизнесът е настроен да повишава работните заплати заради инфлацията и свиването на работната сила. "Секторите на информационните технологии и финансите са с най-високи доходи, защото те могат да си работят и дистанционно. Максималният осигурителен доход изтласква както високите, така и по-ниските възнаграждения нагоре. Работодателите търсят максимизиране на печалбата, но това става със задържане на висококвалифицираните кадри", коментира Ножаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
26
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
И 160% да се вдигнат, пак ще е в пъти под средната европейска.
20
1
 
17
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Защото досега сме рекордьори по най-ниските заплати в Европа. На другите са им н пъти повече от нас.
19
7
 
5
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, прогнозите на западните експерти (а както знаем западните експерти са най-експертните експерти) единодушно прогнозират, че през 2023 Украйна ще спечели и Русия ще загуби.
18
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде стига много ви моля вече, България се развива в ЕС и НАТО, заплатите са 3, 4, 5 хиляди лева.
17
0
 
26
 
! Отговори
Пинокио преди 1 година
Тези лъжат повече и от мен.
16
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Удобни са процентите с които се увеличават заплатите, а че основата т.е. текущите заплати са поне два пъти по-ниски от ЕС се пропуска. Едно от изискванията за прием в ЕЗ е доближаване плавно до доходите в ЕЗ. Стига сте заблуждавали и манипулирали хората! На всичко отгоре заради спекулата тук цените на храните са по-високи от ЕЗ.
15
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България в момента се живее супер. Никога не било по-добре от както изобщо я има на картата. Просто сме малко такива, че все ще си намерим за какво да сме недоволни. Ама може това да ни е чарът.
14
9
 
9
 
! Отговори
Лизачи на гъзове! преди 1 година
Я кажете сега, кога пристигат новите модерни 60 годишни F-16 Block-70V за които се ръсихте милиарди долари.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***, като пишеш мисли, а не след това да ти се смеем. "На фона на това незначително средно повишение България изпъква с рекорден скок от над 16%. Най-голямо е увеличението в добивната промишленост - 14,2%." - Според първото изречение средното ниво на повишение на заплатите в Бг е 16%. Според второто най-голямото повишение е в добивната промишленост - 14,2%. В такъв случай всички останали повишения са под 14,2% т.е. е невъзможно средното да е 16%. Дано да разбираш какво ти пиша. Ако не,лошо...
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скочиха парите на бялата мафия рязко.
11
5
 
10
 
! Отговори
до 5 преди 1 година
Всъщност, ще се изненадаш, но 120 000 човека генерират над 30% От БВП. 40 000 души в ИТ сектора генерират около 15% (скоро ще видите данните в НСИ). Останалите 80 000 носят другите 15%. А останалите 3 милиона работещи генерират около 70% от БВП. Смятай какво могат и какво носят на икономиката.
10
0
 
27
 
! Отговори
ами преди 1 година
А инфлацията как е , как е инфлацията у нас . Гони ли 50 % и повече за храна , лекарства.
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква е тази статия смотана . Тоя където е писал се намира на друга планета явно.
8
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На сляп по рождение няма как да обясниш какво е жълто. Неквалифициран фунцкионално неграмотен човек с ненужни умения за 2023та няма как да очаква повишение, за разлика от търсените професии, където увеличението за последните 5 години е в пъти.
7
23
 
8
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
500 евро не взима и чистачка. Много те моля по-сериозно! Касиерките в супермаркетите минават 1800лв. вече с трети клас образование. Да не говорим за по-сериозни професии. Само ми е жал за учители и лекари- там да се взимат 2-3000лв. за младши лекар или учител си е подигравка.
6
0
 
18
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Само един елемент от статията:"В БГ са увеличили заплатите с 16%, най-много в добивната промишленост с 14.2%"Хайахахахаха и как станаха 16, като най-много е с 14.2??
5
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Факт. Особено по време на КОВИД кризата стотици нови западни компании се изнесоха насам заради ниските разходи за труд, като цяло. Заплатите в доста сектори настигат немските, но разходите за работодателите са 1/3 от това да плащат същата нетна заплата на служител там. От първо лице говоря- взимам повече нето от колегите си в Германия и Австрия. ИТ сектор. Всеки се надпреварва да открадне кадър за по-висока заплата, защото квалифицирани липсват. НЕ важи за неквалифициран труд, разбира се.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3, голям бъзик ти е постът, нали?
3
3
 
23
 
! Отговори
ОП преди 1 година
100 000 хил. човека не правят една България!!!! Този от къде пада.....????? От паралелна Вселена ли????????
2
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакам статия за ефекта от въвеждането на еврото в Хърватия. Дали се вдигнаха цените на стоките както говорят противниците на еврото?И след като там не успяха да се справят с вдигането на цените, какво ли ще се случи тук?А за вдигнатите заплати тук, когато основата е най-ниска в ЕС, нормално е повишението да е повече. Но заплата от 5000 евро повишена с 3,4%, пак се вдига с повече от колкото заплата от 1000 лева повишена с 16%.