Рекорд на борсата: Цените на храните скочиха с 52% за година

През последната седмица поскъпнаха маслото, брашното, пилешкото
160
Рекорд на борсата: Цените на храните скочиха с 52% за година
Снимка: Pixabay

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачи за две седмици с 0,61 на сто до поредния си рекорд от 2,316 пункта. Увеличението отчита поскъпването на хранителните стоки и за коледните празници.

Показателят надмина в средата на ноември най-високото си историческо ниво от 2222 пункта, постигнато в началото на май тази година. За един месец равнището му се е вдигнало с 1,62 процента, за три месеца - с 9 процента, а на годишна база - с 51,8 на сто (от 1,533 пункта).

Още по темата

Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.

Оранжерийните домати вдигат цената си с 5,6 на сто и се търгуват по 3,37 лева за килограм. Оранжерийните краставици се купуват 3,58 лева за килограм. Червените чушки отстъпват с 2,1 на сто до 3,26 лева за килограм в края на седмицата.

Картофите добавят 41 на сто към цената и се продават по 1,28 лева за килограм, а морковите се търгуват по 10 лева за килограм. Зелето пада с 2,2 на сто и се продава по 0,88 лева за килограм.

Ябълките отстъпват с 9,1 на сто и се купуват по 1,20 лева за килограм. Цената на лимоните остава 2,50 лева за килограм. Портокалите отстъпват с 1,1 на сто до 1,74 лева за килограм, мандарините поскъпват с 2,0 на сто до 2,06 лв./кг, а бананите се вдигат със 7,5 на сто и се продават по 3 лева за килограм.

Кравето сирене поевтинява с 0,9 на сто и се търгува по 11,15 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" поскъпва с 0,2 на сто и се продава по 18,24 лева за килограм.

Олиото вдига цената си с 1,4 на сто до 4,47 лева за литър. На Софийската стокова борса олиото и тази седмица се предлага на цена 3,50 лева за бутилка от 1 литър.

Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 0,7 на сто до 2,90 лева. Пилешкото месо също прибавя 0,7 на сто до 6,06 лева за килограм. Захарта пада с 2 на сто и се продава по 2,47 лева за килограм в края на седмицата.

Брашно тип "500" поскъпва с 0,7 процента и се търгува по 1,41 лева за килограм.

Оризът скача с 4,9 на сто и се купува по 3,02 лева за килограм. Яйцата се продават по 0,40 лева за брой на едро в края на седмицата. /Христо Воденов, БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още по темата: ценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
23
 
! Отговори
интересно преди 1 година
къде са умните и красивите , мая общата , ония дето системата ги убивала , бойците , бабикян , хаджигенова ,,, що нема *спонтанни* протести бе ?
64
1
 
7
 
! Отговори
до 76 преди 1 година
Пак не са разбрали някои,че субсидии не взимат реално тези дето се нуждаят от нея,а определени чиновници.Дали е за земеделие,животновъдство или производство е без значение.Всичко отива в определени хора и там не е възможно да се вмъкнеш ако ще да си най-добрия с най-качествената стока.
63
7
 
10
 
! Отговори
При тия цени преди 1 година
Искам да знам как така депутатите намериха половин милиард от нашите пари да дарят на Украйна, а не намериха 200 млн за отстъпка за горивата на българските данъкоплатци?
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 75 - Доброте хора ще помагат!
61
4
 
2
 
! Отговори
абе преди 1 година
мноо важно , киро ни дигна доходите до незнайййни висоти . мдааа !
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали има или няма редовно правителство е без значение за инфлацията.Не сме страна със затворени граници та да се поставят цени от ценовици назначени от властта.Ако правителството натисне цена на нещо,просто това нещо ще изчезне от пазара и няма да се предлага.Никой не е луд да работи без печалба.Щом няма какво да спечели,спира да го предлага,просто е.
59
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде отиват десетките милиарди лева субсидия които държавата осигурява на бизнеса за скъпата електроенергия и газ,къде отива намаленото ДДС а за някой стоки и неговото премахване?На фона на това"Помощта"за гражданите се изразява в едни 140 милиона лева във вид на отстъпка за гориво от която се възползваха само собствениците на автомобили!
58
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спекулата с цените на стоки и услуги няма как да бъде спряна, --- Това е капитализъм, така че може да не се хабиш с празки за спекула... Това е модела на капитализма откакто свят светува и за да не се набива много на очи сега изполват термините - пазарен механизъм, свободен пазар и прочие... :)
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя инфлацията не е само в България,но има една подробност.В другите страни имат собствено производство и цените не скачат чак толкова.У нас задушиха дребните производители и търговци,съответно се внася и се слага надценка веднъж за вносителя и втори път за търговеца.Е как няма някои стоки да са по-скъпи?Еми по-скъпи ще са.
56
2
 
2
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
Защото през тази година, за която са пресмятали инфлацията или поскъпването, България имаше редовно и служебно прателство. Те си ги избират депутатите, а пък аз си гласувам за народни представители. Честита да им е инфлацията на политиците.
55
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спекулата с цените на стоки и услуги няма как да бъде спряна,но виж едно ново данъчно облагане е задължително,какви са тия 10 процента корпоративни данъци при положение че се залага печалба от сто и кусур процента надценка при всичко което ни се предлага,едни ставки от порядъка на 50+ процента са просто задължителни!
54
4
 
21
 
! Отговори
Чочко преди 1 година
Тази статия лъже. По качествени сирене и кашкавал са съответно около 20 лева за сирене и над 30 лева за кашкавал. По - качествени луканки над 40, дори над 50 лв за кило. Никой нормален не вярва на тия лъжи за инфлацията, тя е около 50 процента за основните храни. Жълтопаветните наглеци са виновни за прекомерното поскъпване, защото те избраха супер некадърно правителство, но не протестират, защото те са отговорни за това.
53
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА ИМА ПОДГОТВЕН НОВ ЕЛИТЕН ОТБОР НА РАДЕВ С ПРЕМИЕР ЯНЕВ! ВЕРА СУ!СЕГА БЪЛГАРИЯ Е ВЕРА СУ!НЕКАДЪРНИЦИ !ПРЕЗИДЕНТА ИНТРИГАНТ СЪСИПА ДЪРЖАВАТА
52
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе стига с тия цени бре - четете за путин - или днеска са малко материалчетата
51
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е резултата от управлението на ***.
50
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бялата Златка с какво се издържа? Откъде пари за ядене?А за къркане?!
49
1
 
17
 
! Отговори
NO Comment! преди 1 година
Да благодарим на Ушатия диктатор и неговите Шарлатани за над 52% увеличение на цените на борсата а в магазините ще е 100% ,а МРЗ я вдигнахте с 9% да излезем да им благодарим подобаващо или свършиха парите на Черепа за протестърите на Мая ИзбеГалева и ХаджиГея и компания а или още чегъртате герб и боко
48
3
 
5
 
! Отговори
Цените се покачват?! преди 1 година
НОВИНИПриродният газ продължава да поевтинява. Очаква се цената му да се понижи с 20%
47
7
 
6
 
! Отговори
Бойко съм преди 1 година
Щяхте да ме чегъртате ... не успяхте. Какво успяхте да направите обаче? Да влошите живота на българските граждани, браво, няма що, направо сте велики чегъртачи!
46
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Остава да ни набутат и еврото да скочат с още 50%, да ни довършат