Над 200 000 души ще са нужни на пазара на труда у нас през 2023 г.

Безработицата в България е на изчезване, но липсват надеждни кадри
18 яну 2023 23:55, Анисия Иванова
99
Над 200 000 души ще са нужни на пазара на труда у нас през 2023 г.
Снимка: БГНЕС

През 2023 г. на българския пазар на труда ще са му необходими над 200 хил. работници и специалисти със знания и умения в различни професионални направления, каза Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"В България в момента безработицата бележи историческо дъно, никога не сме имали по-малък брой безработни лица. Те са под 150 хил. и това не са истински безработни, защото голямата част от тях не търсят работа, т.е. не са икономически активни. Имаме съответно и рекордни нива на заетостта и от години пазарът на труда усеща дефицит на работна ръка. Имаме голямо количество заявки за свободни позиции и няма персонал, независимо дали с квалификация, или не. Това се отразява и на ръста на възнагражденията, те растат също с рекордни темпове през последната година. Нашата Асоциация проведе също проучване сред 864 малки, средни и големи предприятия и от там  стана ясно, че 30% от работодателите планират да наемат нова работна ръка, но тук въпросът е, дали пазарът на труда ще даде възможност да бъде осигурена такава работна ръка, която да бъде наета. В момента сме в ситуация, в която силната страна са работниците и служителите, има по-голямо търсене на работна сила, отколкото предлагане и тази ситуация ще бъде действаща и през новата година", обясни той пред БНР.

Според специалисти по кариерно развитие светът има нужда от всякакви хора, които правят най-различни неща. Въпросът обаче е и в това какво ни предлага пазарът на труда в момента. Напоследък търсенето на IT специалисти започва да намалява, показват данните от Агенцията по заетостта в края на 2022 г.

Оттам става ясно, че голяма част от свободните работни места са в индустрията и то основно в преработващата промишленост. Оказва се, че във всички сфери на икономиката предприятията обявяват дефицит на кадри. Сред най-търсените професии са машинни оператори, среден и високо квалифициран технически персонал. Също така продължава да има дефицит на медицински специалисти, медицински сестри и лекари, а също и учители в образователната система. Транспортните фирми за сухоземен, морски и въздушен транспорт също изпитват остра нужда от кадри. Много търсени са хората с икономически специалности, счетоводители, финансисти и т.н.

Според Добрин Иванов това, което показват и данните на НСИ, е, че България е първенец по ръста на средната работна заплата за 2022-ра. Увеличението е над 3 и повече пъти в сравнение със страните от Западна Европа, там заплатите растат много по-бавно. "Това също е следствие от конкурентния на пазар на труда, където се разкриват и нови работни места, но е трудно да се намерят хора за тях", каза Иванов.

Според него увеличението на минималната работна заплата от 1 януари не е малко. "Тя беше увеличена с почти 10%. Да, исканията на синдикатите и някои от парламентарно представените партии бяха за по-голямо увеличение, но дори към тези 780 лв., когато се добавят задължителните по закон допълнителни начисления за клас прослужено време, заплатата става почти 900 лв., което е над 50% от средната работна заплата. Нашият призив към работещите е, да не очакват държавата или синдикатите да вдигат минималната работна заплата, а да полагат усилия за допълнителна преквалификация, така че да могат да работят по-производително, по-качествено и по-ефективно. В тази връзка тенденцията е да продължава ускореното повишаване на възнагражденията. Това показа и нашата анкета - голяма част от работодателите, макар че са песимисти за икономическия растеж през 2023 г., смятат, че възнагражденията ще продължат да растат с темп около 10% на година”, каза гостът.

Бизнесът обича да работи в спокойна и предвидима среда, но такава благоприятна обстановка не се очаква да се появи скоро. Напротив, нестабилната политическа ситуация у нас създава песимистични нагласи сред работодателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
6
 
! Отговори
Крипто преди 1 година
Ако направете заплатите 3000 лв много хора ще се върнат за минимална заплата говоря .
76
0
 
6
 
! Отговори
Стоянов преди 1 година
А пари ще има ли, или ще се бачка за нов джип и почивка на някое шефче. Почнете да плащате на хората или си внасяйте маймуни.
75
1
 
9
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
Времето, в което минаваше репликата: "Почвай да работиш за мрз, че иначе те уволнявам и вземам следващия" непреодолимо изтече. Сега да си поговорим пак с та-ри-катите. 2000 лв нето/месец. Може и повече, но за по-малко не. Ако ли не - кеф ти си наеми германци, кеф ти се фалирай, проблемът си е твой. Опашка от чакащи за миз-ер-ия няма.
74
2
 
5
 
! Отговори
птица преди 1 година
Накарайте хукрите да ви работят.
73
0
 
18
 
! Отговори
Работлив преди 1 година
Да обявят заплати над 3000 лв. и ще си намерят работници, ама работодателите дават по 1000 лв. и се чудят защо няма желаещи.
72
6
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахааа, аз пък ви казвам, че ако вдигнат още минималната заплата ще има 200000 нови безработни в Бюрото по труда. А да видим!!! :))))))))))))))))))))))))))))) Има такива, дето ги наемаш на минималната и не могат да я изкарат /изработят/, ами осигуровките......
71
1
 
13
 
! Отговори
Цдж преди 1 година
Треба ми чистачка с поне две висшета и 10 вида курса, поне 5 години стаж по специалността, задължителен личен автомобил, 6 пъти седмично по 8- 12 часа
70
2
 
8
 
! Отговори
4789 преди 1 година
Да накарат бежанците да работят,а и всички тези нелегални ,дето хващат 1 година на работе.Така ще се отървем и от бежанци и от мигранти.
69
4
 
17
 
! Отговори
Петков преди 1 година
Най-голямата публична тайна е че държавата е фалирала и че за няколко години ще трябва да вземе много заеми които ще изплащат вашите внуци и правнуци.
68
4
 
18
 
! Отговори
Янаки преди 1 година
Има нужда от 200 хиляди работника но само в еротическите фантазии на журналистите. И Мара Габриел разправяше небивалици преди време че 1 милион АйТи спеца щели да трябват в ЕС до 2018 г. Добре че никой не й повярва. Мара Габриел е доказателството че Европейския съюз прилича много на Съветския съюз.
67
3
 
9
 
! Отговори
Търсят се преди 1 година
200000 ахмака, които да работят в...България.
66
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Внасяме работници от Франция и им плащаме по 4,72 лева бруто на час, колкото е минималната часова ставка за 2023 година. Какъв е проблема?!
65
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЕС има голям пазар на труда и могат да намерят 200000, които да работят в България. Да внесат работници от Франция, Германия, Люксембург, Италия, Австрия и т.н.
64
1
 
17
 
! Отговори
Първенеца преди 1 година
.... с 4.30 лв. на час заплащане няма как да не сме Първенците на Европа ........ Излиза че вече сме станали Швейцарията на Балканите ..... бахахахаха . Абре , мекерета държавни, че тя цциганнката дето ви хвалеше преди беше по-скромна във хвалбите .
63
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има глобални указания: "Според специалисти по кариерно развитие СВЕТЪТ ИМА НУЖДА от всякакви хора, които правят най-различни неща." Вече пльос-наха новината, че Гермария има 2 млн свободни работни места. Пропорционално, 200 хил. свободни работни места за България, отговарят на 2 млн за Германия. С такива новини, се разбива всеки опит да се докаже рецесия. Поръчкова статия с анализ на база неверни данни.
62
3
 
5
 
! Отговори
ЕС гра Он преди 1 година
Ще има нужда от към то милион. Защото още много ще измрат .
61
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама не казват, че дават максимум 1000 лева заплата. Кой ще им се хване.
60
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сделката със запада - лаете по команда, за награда Интерпол пасува. Резултат - корупция, мутри. Следствие - преса върху работодателите, които дори да са съвестни, ги дерат живи. Същевременно дупетатските протежета закони и кодекси не ги ловят и няма как нормално да се конкурираш на пазарите с тях. Резултат - убийствено неравенство и емиграция. Сега се върнете на първото изречение.
59
2
 
16
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Аааа бате как че работим? Я имам права ..
58
1
 
32
 
! Отговори
Врътка преди 1 година
Над 2000 лв. на месец ще са нужни на пазара на труда у нас през 2023 .!.